Crna kronika
CRNO TRŽIŠTE I DALJE CVJETA

Ove godine od švercera je zaplijenjen duhan vrijedan više desetaka milijuna kuna
Objavljeno 13. svibnja, 2019.

Samo ove godine carinici i policajci, u zajedničkom i pojedinačnom djelovanju, zaplijenili su od švercera nelegalni duhan vrijedan nekoliko desetaka milijuna kuna. Unatoč visokim novčanim kaznama, od kojih je za švercere najbolnija ona za obračun trošarina, šverc se svakodnevno nastavlja. Riječ je, naime, o unosnom crnom biznisu, koji donosi puno zarade, jer puno ljudi konzumira upravo švercani duhan.

Većina zaplijenjenog duhana uzgojena je u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje se nalaze najveća polja duhana. I dok velika većina poljoprivrednika, prema ugovoru s otkupljivačkom tvrtkom, isporučuje svu količinu uzgojenog duhana, ima i onih koji dio duhana odvoje, a nakon sušenja režu ga i šalju raznim švercerskim kanalima prema konačnom odredištu. Kako doznajemo, veća količina duhana zaplijenjena početkom svibnja u blizini Rijeke došla je iz Virovitičko-podravske županije.

Po svemu sudeći, carinci iz Službe za mobilne jedinice Rijeka imali su dojavu da bi u jednom automobilu mogao biti prevožen nelegalni duhan. Sumnja se pokazala opravdanom kada je, 4. svibnja, na autocesti Zagreb - Rijeka (A6), kod naplatne postaje Kikovica, zaustavljen automobil i u njemu pronađena veća količina nelegalnog sitno rezanog duhana. Kako stoji u priopćenju, carinicima je u pretrazi automobila pomogao i pas posebno obučen za detektiranje duhana. Pas je zaigrano reagirao kada je onjušio stražnji kraj automobila. To je bilo dovoljno da carinici, uz pomoć djelatnika PU primorsko-goranske, ishode nalog za pretragu automobila od nadležnog suda. Kada je nalog stigao, u automobilu je, u prtljažniku, pronađeno više najlonskih vreća u kojima je ukupno bilo 160 kilograma sitno rezanog duhana koji nije bio obilježen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske.

Iz carine poručuju kako je protiv vozača podnesen prekršajni nalog, prema kojem mu je, zbog šverca, izrečena novčana kazna od 21.000 kuna. Puno je teže za vozača podnošenje zahtjeva za naplatu trošarine u iznosu od 96.000 kuna. Duhan je oduzet i naknadno će biti uništen. Vozača je preuzela i policija, koja ga je kazneno prijavila nadležnom državnom odvjetništvu. Istraga te zapljene duhana se nastavlja jer se tek treba utvrditi je li vozač bio krajnja osoba za šverc ili samo jedna karika u švercerskom lancu.

Posljednjih godina djelatnici PU virovitičko-podravske pronašli su nekoliko ilegalnih pogona za proizvodnju duhana. Policija je tako 2016. zajedno s carinicima u mjestu Lozan krenula u pretragu kuće muškarca za kojeg se sumnjalo da se bavi švercom duhana. U prvom trenutku ništa nije pronađeno, sve dok policajci u podu šupe u izgradnji nisu pronašli metalni okvir koji vodi u podzemno skladište nelegalnog duhana, u skrivenim kutijama, a bilo ga je čak deset tona! Kada je vidio da će biti otkriveni, sin osumnjičenog muškarca, tada 26-godišnjak, uzeo je sjekiru i krenuo na policajca vrijeđajući ga. Policajac se izmaknuo, no iz službenog je pištolja ispalio dva hitca u zrak kako bi ga otjerao. Mladić ni tu nije stao, pa je nastavio vrijeđati policajce, koji su ga na kraju morali svladati suzavcem. Međutim, ni suzavac nije bio dovoljan da "sruši" 26-godišnjaka, nego je zgrabio kanistar plavog dizela i polio otvor za podzemno skladište te ga zapalio upaljačem, a zatim je polio i sebe i policajce. Nakon cijele te scene policajci su muškarce svladali i uhitili. Pozvani su vatrogasci, koji su ugasili požar. Utvrđeno je da je duhan bio vrijedan šest milijuna kuna.

Unatoč visokim kaznama švercere će i dalje privlačiti zarada. To je i posljedica visoke cijene duhana i duhanskih proizvoda na hrvatskom, ali i tržištu Europske unije, što je dovelo do procvata crnog tržišta. Duhan na crno kupuje velik broj građana, jer navike se teško riješiti, a nekoliko je puta jeftiniji od cigareta u prodavaonicama. Osim iz Virovitičko-podravske županije duhan se, prema zapljenama na graničnim prijelazima, šverca i iz Bosne i Hercegovine te Srbije, Makedonije i Kosova.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike