Novosti
POVRATAK BORBENOG AVIONA MIG-21

Priča o Perešinu i avionu priča je o hrvatskoj slobodi
Objavljeno 13. svibnja, 2019.

Simboličnim preletom MiG-a i u nazočnosti najviših državnih dužnosnika, predstavnika Hrvatske vojske, hrvatskih branitelja te okupljenih građana u nedjelju je u Zagrebu svečano obilježen povratak borbenog aviona MiG-21 kojim je hrvatski pilot Rudolf Perešin u listopadu 1991. prebjegao iz JNA preletjevši iz Bihaća u Klagenfurt, u činu moralne pobjede nad agresorskom vojskom u prijelomnim trenutcima velikosrpske agresije na Hrvatsku.


Na svečanosti "Povratak pobjednika" u povodu 24. obljetnice Perešinove pogibije u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak okupljene ispred Ministarstva obrane pozdravio je premijer Andrej Plenković. Istaknuo je kako je riječ o jednome o ključnih simbola Domovinskoga rata, čiji je povratak nakon 28 godina tihe diplomacije i golemih Vladinih napora veliko priznanje svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. "Priča o Rudolfu Perešinu i ovom avionu priča je o hrvatskoj slobodi. Ona mora zauvijek ostati s nama", rekao je premijer. "Poruka koju je Rudolf Perešin u listopadu 1991. poslao, prije svega hrvatskim braniteljima, cijelom hrvatskom narodu, ali i cijelome svijetu, poruka je slobode, hrabrosti, snage, odvažnost i domoljublja. Ta poruka je danas ponovo s nama ovdje", dodao je Plenković. "Na nama je danas da njegujući sjećanje na žrtve u Domovinskom ratu, na heroje i junake Domovinskog rata snažimo hrvatsku vojsku i policiju, da pružimo dostojanstvo hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a da mladim generacijama šaljemo poruke o vrijednostima Domovinskog rata", poručio je premijer.


Ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je na posljednji let Rudolfa Perešina, u akciji Bljesak, napomenuvši kako je upravo njegov avion uspomena na hrabrost i prkos hrvatskih branitelja, kojima je značio nadu u teškom vremenu. "Ovaj avion je živući komad povijesti i simbol početaka hrvatske vojske, odnosno Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, simbol pobjednika, otpora prema agresiji i borbe hrvatskog naroda za samostalnost, a njegov povratak u Hrvatsku ima za našu državu nemjerivu vrijednost", rekao je Krstičević. Ali više od svega, on je uspomena na čovjeka koji se usudio reći da je Hrvat i da ne može i neće pucati na svoj narod, na istinskog heroja, koji nam je svima dao snagu", poručio je. Istaknuo je kako vjeruje da će do 2025. godine, 30. obljetnice vojno-redarstvenih operacija Oluja i Bljesak, biti sagrađen vojni muzej u kojemu će Perešinov MiG biti izložen na središnjem mjestu.
Informativnu ploču postavljenu uz avion otkrila je supruga poginuloga heroja Domovinskog rata Ljerka Perešin. Na tom za njihovu obitelj važnom događaju svima koji su pomogli da se taj avion vrati u Hrvatsku zahvalila je Perešinova kći Daliborka Perešin-Kekelić. H
Daliborka Perešin-Kekelić

kći Rudolfa Perešina

Moj tata uvijek mi je govorio da budem ponosna i dostojanstvena, ali ja sam danas tako uzbuđena. Srce mi hoće iskočiti i titra kako već odavno nije. Bilo je potrebno puno ustrajnosti, želje, istinske volje, ljubavi i tihe diplomacije da se sve ovo danas ostvari. I zato posebno hvala Vladi Republike Hrvatske, hvala svima koji su sudjelovali u povratku ove nebeske ptice koja je simbol otpora za našu Hrvatsku.