Svijet
NAPETO NA BLISKOM ISTOKU

Trump jača sankcije i vojsku u Zaljevu, Rohani poziva zemlju na jedinstvo
Objavljeno 13. svibnja, 2019.

Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je na jedinstvo političkih skupina kako bi prevladali stanje koje bi, kako je rekao, zbog još oštrijih sankcija SAD-a moglo biti i teže od onoga tijekom rata s Irakom osamdesetih godina 20. stoljeća, izvijestili su iranski državni mediji.

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je pozvao iranske čelnike da s njim razgovaraju o odustajanju od njihova nuklearnog programa i rekao kako ne može isključiti ni vojno sukobljavanje. Trump je svoju ponudu iznio dok istovremeno pojačava gospodarski i vojni pritisak na Iran, nastojeći prekinuti izvoz iranske nafte i snažeći zračne i pomorske snage SAD-a u Zaljevu.

"Danas se ne može reći jesu li okolnosti bolje ili lošije nego u razdoblju rata 1980. - 1988., no tijekom rata nismo imali probleme s našim bankama, prodajom nafte, uvozom ili izvozom, a sankcije su bila samo na kupnju oružja", rekao je Rohani, prenosi državna novinska agencija IRNA. "Pritisci neprijatelja su rat bez presedana u povijesti islamske revolucije... no ne očajavam i imam velike nade za budućnost i vjerujem da možemo prevladati te teškoće ako ostanemo ujedinjeni", rekao je Rohani aktivistima različitih političkih organizacija. Rohani se našao na udaru kritika iranskih tvrdolinijaša nakon što se Trump povukao iz sporazuma Irana sa svjetskim silama o njegovu nuklearnom programu i ponovno uveo sankcije. Pragmatičnog iranskog predsjednika napustili su i neki njegovi umjereni saveznici.

Sud za medije u subotu je zabranio izlaženje tjednika Seda (Glas), izvijestila je Iranska studentska novinska agencija (ISNA), nakon što je časopis objavio članke koji upozoravaju na mogućnost rata sa SAD-om. Glavni naslov na naslovnici glasio je "Između rata i mira, jesu li umjereni izgubili ili će opet spasiti Iran od rata" a u podlozi je bila fotografija ratnih brodova SAD-a. Iran je snaženje vojne nazočnosti SAD-a ocijenio kao "psihološki rat" i zastrašivanje.

Američka vojna prisutnost u Zaljevu prije je bila ozbiljna prijetnja, no sad je prilika, rekao je u nedjelju zapovjednik elitne iranske Revolucionarne garde, prenosi ISNA. Amirali Hajizadeh, zapovjednik zračnih snaga Garde, poručio je: "Ako Amerikanci naprave potez, udarit ćemo ih ravno u glavu."

SAD je na Bliski istok poslao svoj nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln, a Pentagon je najavio da će poslati i USS Arlington i postaviti sustav projektila Patriot. U američku bazu u Kataru stigli su i bombarderi B-52. H
“Ako Amerikanci naprave potez, udarit ćemo ih ravno u glavu”, prijeti iranska Revolucionarna garda
Možda ste propustili...

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

NEDALEKO OD KAZAHSTANSKE GRANICE

U Rusiji poplavljeno 18 tisuća domova

Najčitanije iz rubrike