Regija
U SPOMEN NA ŽRTVE VALPOVAČKOG LOGORA

Dan progona i dan sjećanja na 2000 nedužnih žrtava
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
VALPOVO - Njemačka zajednica - Zemaljska udruga Podunavskih Švaba u Hrvatskoj iz Osijeka i ove je godine na valpovačkom gradskom groblju organizirala komemoraciju u povodu obilježavanja Dana progona – Vertreibungstaga – njemačke nacionalne manjine od strane tadašnje nove komunističke vlasti 11. svibnja 1945.U nazočnosti izaslanstava Osječko-baranjske županije, izaslanstva gradova Osijeka, Valpova i Belišća te obitelji preživjelih logoraša predvođena je molitva za sve preminule, a prigodnim govorom nazočnima se obratio predsjednik Njemačke zajednice u Hrvatskoj Vladimir Ham, uz nastup komornog zbora "Alte Kameraden".

Valja podsjetiti da je upravo taj 11. svibnja 1945. bio jedan od najcrnjih dana u valpovačkoj povijesti kada su prema nalogu državne vlasti na tisuće pripadnika njemačke i austrijske manjine, među kojima su bili većinom žene, djeca i starci, bez ikakve osobne krivice, istjerane sa svojih ognjišta i smještene u konclogor, odnosno "Radni logor Valpovo". Riječ je logoru osnovanom od strane komunističkog režima u Jugoslaviji isključivo za Nijemce i Austrijanace u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata koji je funkcionirao od 1945. do 1946. godine. "Radni logor Valpovo" osnovan je na prostoru između stare valpovačke ciglane i sajmišta gdje su otprije bile barake njemačke službe "Arbeitsdienst" i bio je ograđen visokom bodljikavom žicom i s kulama stražarama.

Od svibnja 1945. do travnja 1946. godine kroz logor "Arbeitslager Walpau" prošlo je oko 5000 žena, djece i staraca njemačke nacionalne manjine kojima je pripisana kolektivna krivnja zbog nacističkih zločina, a službeno je evidentirano 1076 žrtava toga logora. No, drugi podatci govore da je ta brojka bila dvostruko veća te da su cijele folksdojčerske obitelji koje su bile u logoru ubijane ili umirale u krajnje neljudskim uvjetima - od bolesti, tifusa, premorenosti, zime i gladi. Prema izjavama svjedoka, bilo je mnogo i zlostavljanja i pojedinačnih ubijanja. Njihova imovina redovito je bila zaplijenjena i prisvajana, o čemu su vrlo često kasnije pričali preživjeli logoraši. Valpovčani nikada nisu prihvatili ovakav postupak "narodne" vlasti, pa su nerijetko i uz velike rizike za vlastiti život nastojali pomoći nedužnim ljudima u logoru donošenjem i dostavljanjem hrane, lijekova i drugih potrepština... L. Aničić
U LOGORIMA
Neposredno pred kraj rata, točnije na isteku 1944. godine, oko 240 tisuća muškaraca, žena, djece i starijih osoba koje su bile pripadnici njemačke nacionalne manjine s teritorija tadašnje jugoslavenske države zaputilo se u izgnanstvo u druge zemlje Europe. Oni su to učinili prije dolaska snaga sovjetske Crvene armije i takozvane narodnooslobodilačke partizanske vojske jer su vrlo dobro naslućivali što bi ih moglo snaći ako padnu u zarobljeništvo. Preostalim osobama njemačke nacionalne manjine, kojih je, prema procjenama povjesničara, u to vrijeme na teritoriju tadašnje jugoslavenske države bilo približno oko 200 tisuća, zaplijenjena je sva osobna imovina, a najveći broj njih je poslan u sabirne logore diljem tadašnje jugoslavenske države. U tim sabirnim logorima je, što od posljedica različitih oblika zlostavljanja, što od zime, gladi i različitih bolesti, a u najčešćim slučajevima bila je riječ o tifusu i dizenteriji, umrlo ukupno oko 50 tisuća do 60 tisuća pripadnika njemačke nacionalne manjine, procjenjuju povijesni stručnjaci.
Možda ste propustili...

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

Najčitanije iz rubrike