Osijek
SUBVENCIJE GRADA POSLODAVCIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE STO OSOBA

Za ovaj projekt Grad je izdvojio 4 milijuna kuna
Objavljeno 13. svibnja, 2019.

Ne skrivaju u Gradu Osijeku kako su projektom programa razvoja poduzetništva kroz poticanje zapošljavanja ušli u određeni eksperiment, jer vrlo je malo takvih oglednih primjera u domaćoj lokalnoj samoupravnoj praksi. Cilj je jasan, nakon što su godinama subvencionirali poduzetnike, u Gradu Osijeku odlučili su se na mjeru kojom se izravno može izmjeriti učinak njihove podrške. Dakle, potaknut će poduzetnike na zapošljavanje, subvencionirat će se određeni iznos bruto II plaće (ukupni je to trošak zaposljenja u tvrtki) onim poduzetnicima koji su u prvih šest mjeseci ove godine zapošljavali. Naravno ne sve, po jednom poslodavcu subvencionirat će se do pet zaposlenih.

- Ili, konkretno, najveća subvencija je 60 tisuća kuna, što znači da će za jednog poslodavca na pet zaposlenih, na godišnjoj bazi, subvencija iznositi 300 tisuća kuna. Ako tome dodamo i maksimalan iznos iz programa jačanja konkurentnosti od 70 tisuća kuna, dolazimo do doista lijepog iznosa pomoći - kazao je Tomislav Krolo, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka.

Osnovni uvjeti su jasni - tvrtka mora imati sjedište u Osijeku, a i osobe koje se zapošljavaju moraju imati prebivalište u našem gradu.

Potpora se može ostvariti za zaposlenu osobu, na neodređeno ili određeno vrijeme, u punom radnom vremenu, i u trajanju ne kraćem od 12 mjeseci. Zaposlena osoba ne smije unatrag pola godine, od dana prijave, biti zaposlena ili s poslodavcem povezana osoba. Samozapošljavanje nije prihvatljivo po ovom javnom pozivu, odnosno tvrtka mora imati bar jednog zaposlenog.

Na koji način će gradska administracija imati kontrolu isplaćuje li se doista plaća radnicima koji su korisnici subvencije?

- Korisnik je dužan svaki mjesec dostaviti odgovarajuće obrasce iz kojih se može utvrditi status novozaposlene osobe, kao i visina isplaćene plaće. Nakon toga mi uplaćujemo naš iznos subvencije - pojašnjava Krolo. U Gradu su predvidjeli i situaciju ako dođe do raskida ugovora o radu s osobom za koju je potpora odobrena, poslodavac se obvezuje pod jednakim uvjetima zaposliti drugu osobu. U suprotnom se raskida ugovor. Također, poslodavac je dužan za trajanja subvencije zadržati broj radnika koji je imao uoči sklapanja ugovora o radu s novozaposlenom osobom.

Naposljetku, u Gradu su odlučili na ovaj način i stimulirati rast plaće. Tako će bruto II do iznosa 5500 biti uz potporu od 30 posto, do 8000 kuna s 40 posto, a iznad 8001 kune 50 posto. Ipak, potpora ne može prelaziti pet tisuća kuna mjesečno.

Za mjeru poticanja zapošljavanja u Gradu su za ovu godinu predvidjeli ukupno 4,275 milijuna kuna, s tim što je 2,375 milijuna namijenjeno za zapošljavanje u IT sektoru, a ostalo za poduzetnike drugih profila. Mjera se odnosi na (novo)zaposlene tijekom 2019. godine, do trenutka završetka natječaja, dakle zaposlene u razdoblju od siječnja do kraja svibnja. Ako se ne iscrpe sva predviđena sredstva, u Gradu Osijeku ponovno planiraju otvaranje natječaja na jesen.

- Ovo je početak, ovisno o uspjehu i rezultatima razmotrit ćemo u idućem natječaju ideju da subvencije proširimo i na tvrtke čije je sjedište izvan Osijeka, ali koje će u našem gradu realizirati novo zaposlenje - zaključio je Krolo.

Dario Kuštro
ZAPOŠLJAVANJE DO 100 OSOBA
Dvostruko financiranje nije prihvatljivo - dakle ako prijavitelj već koristi potporu za zapošljavanje za istu osobu iz nekog drugog izvora, primjerice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, njemu neće biti odobrena potpora po ovom pozivu. Prema količini rezerviranih sredstava, u Gradu Osijeku u mogućnosti su subvencionirati do sto novozaposlenih osoba.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike