Ekonomija
OBITELJSKA PODUZEĆA

Vlasnik svake treće tvrtke stariji od 55
Objavljeno 13. svibnja, 2019.
Vukić: Nema jedinstvenog recepta za prijenos vlasništva na nove generacije

Prema nešto ranije prikupljenim podatcima CEPOR-a (Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva), u Hrvatskoj je svaka treća tvrtka, odnosno njih 16.500, u vlasništvu osobe koja je starija od 55 godina.A dob je to u kojoj valja početi razmišljati o prijenosu vlasništva i poslovanja na drugu generaciju. Da ti podatci nisu samo puka statistika pokazuje to što te tvrtke zapošljavaju gotovo 180 tisuća djelatnika i ostvaruju 20 posto nacionalno ostvarenog prihoda. Tri četvrtine tvrtki nastalo je 90-ih godina. Najstariji vlasnik imao je 92 godine, a na upit kako vidi budućnost svoje tvrtke, 65 posto vlasnika optimistično se nada da će, kada se oni povuku, tvrtke nastaviti s radom. Ali, prema relevantnim podatcima na razini Europske unije, pokazuje se kako se u slučaju trećine tvrtki (a ovdje se govori o 450 tisuća tvrtki s dva milijuna zaposlenih) prijenos vlasništva ne provodi na odgovarajući način. Stoga se na razini EU-a izuzetno puno pozornosti poklanja tematici prijenosa vlasništva u obiteljskim tvrtkama. A u nas?
Na osječkom Ekonomskom fakultetu o toj tematici predaje se u okviru dva kolegija pa joj se, na svu sreću, pristupa s dovoljno stručne i znanstvene pozornosti. I pri tome se izravno korespondira s događanjima u realnom sektoru.
Ekonomski fakultet je tako bio domaćin predstavljanja knjige Borisa Vukića pod naslovom "Osnivači, nasljednici, menadžeri". U svojoj knjizi autor govori upravo o aktualnoj problematici prijenosa poslovanja obiteljskih tvrtki na nove generacije, naglašavajući pritom važnost pripreme osnivača, nasljednika, obitelji i poduzeća za uspješan prijenos poslovanja. Vukića se ocjenjuje kao konzultanta koji ima najveće iskustvo u savjetovanju vlasnika poduzeća u prijenosu poslovanja na iduće generacije.
Vukić, naravno, nije ni ovom prigodom ponudio univerzalni recept jer, kaže, "lakše je naći dva slična čovjeka, nego dvije slične tvrtke", ali se zalaže za sljedeći model.- Kada je o ovoj temi riječ, valjalo bi u planu prijenosa u obiteljskim tvrtkama na to pripremiti nasljednike, pripremiti tvrtke, pripremiti osnivače i pripremiti obitelj. Složen je to proces i ne može se dogoditi preko noći, ali ovako se smanjuje rizik održivosti obiteljske tvrtke - kaže Vukić. No ne mora nužno prijenost vlasništva na drugu generaciju obitelji biti rješenje. Vukić to dokazuje podatkom kako je u svijetu druga najčešća opcija biznis-transfera prodaja tvrtke zaposlenicima.
Uslijedila je potom i panel-diskusija o izazovima prijenosa poslovanja, pri čemu su svoje iskustvo i razmišljanja iznijeli osječki poduzetnici Ivan Matejašić, Ismet Mehičić, Ivana Ravlić Devald, Igor Medić i Predrag Dotlić. Dario Kuštro

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

Najčitanije iz rubrike