Novosti
DEMOGRAFSKA REVITALIZACIJA

Veća naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
Ministrica: U odnosu prema zatečenom, povećali smo naknadu za 110 posto

Naknada za roditeljski dopust za drugih šest mjeseci korištenja povećava se od 1. travnja iduće godine sa sadašnjih 3990 na 5600 kuna.

Nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju, kojom je predsjedao premijer Andrej Plenković, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić istaknula je kako je to jedna od novih mjera te podsjetila kako su se time drugi put povećale naknade u mandatu ove vlade. U odnosu prema zatečenom stanju, navela je ministrica, povećali smo roditeljsku naknadu za 110 posto, a bit će obuhvaćeno između 60 i 65 posto korisnika naknada.

"To je jedna od najvažnijih mjera, mjera koja je izuzetno dobro prihvaćena u javnosti već kod prvog povećanja, a sigurno će imati dobar odjek i sada", ustvrdila je ministrica na konferenciji za novinare.

Podsjetila je da su 1. srpnja 2017. donesene zakonske izmjene kojima su povećane i rodiljne i roditeljske naknade za nezaposlene, a za zaposlene se išlo na povećanje za drugih šest mjeseci na 3991 kunu, s prethodne 2663 kune.

"Cilj nam je bio u programu ove vlade i poslije da idemo prema potpunom delimitiranju naknada, no to radimo u nekoliko koraka, vodeći računa o proračunskim mogućnostima, ali i održivosti mjere. Mjeru donijeti pa je nakon nekog vremena ukidati svakako je nepopularno i bilo bi štetno", istaknula je Nada Murganić.

Naglasila je da je jačanje materijalnog položaja naknadama mladim obiteljima iznimno važno te je podsjetila da su prošle godine donijeli zakon o dječjem doplatku kojim su povećali cenzus i ciljali na veći broj korisnika doplatka, odnosno samim time i djece. "Kada tomu dodamo sve što smo učinili gradnjom vrtića, poboljšanjem materijalnih uvjeta vrtića, potpisivanjem ugovora za gradnju 200 novih vrtića iz EU fondova, onda možemo reći da smo stvorili dobre temelje za usklađivanje poslovnog i obiteljskog života. Važno nam je da smo na neki način približno kompenzirali onaj manjak sredstava koji roditelji imaju kada ostaju duže sa svojim djetetom", kazala je ministrica.

Dodala je da se već s prvim povećanjem drugog dijela roditeljskog dopusta u jednoj godini povećao broj korištenja. "Dakle, cilj da roditelj ostane s djetetom u onoj dobi kada je dijete najmanje i roditelj mu treba već smo ovime postigli", ustvrdila je.

Murganić je istaknula da je na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju definirano kako će od iduće školske godine krenuti u projekt, pilot-program - produženi boravak u onim školama u kojima ga nema, zajedno s korištenjem rekreativnih sadržaja u ljetnim mjesecima. Za to je osigurano 70 milijuna kuna. "Na taj način ćemo sada s boravkom, kroz odgojno-obrazovne procese i kroz igru, obuhvatiti i stariju generaciju. Europski socijalni fond će se na taj način pridružiti i s onih 318 milijuna koje smo koristili za programe i poboljšanje uvjeta u vrtićima", kazala je Murganić, podsjetivši da su ta sredstva usmjerena na nove programe i zapošljavanje u vrtićima.

Sljedeća aktivnost koja je usmjerena na mališane jest projekt koji se odnosi na sufinanciranje rada u vrtićima u nerazvijenim općinama tako da im se pomogne u financiranju odgojitelja, odnosno dvaju zaposlenika, kako bi se omogućio kontinuirani rad vrtića i u slabije razvijenim i ruralnim područjima. Murganić je istaknula da se na sjednici Vijeća razgovaralo i o drugim projektima koji su već u pripremi, ali još nisu u realizaciji, kao što je "Dječja kartica", projekt "Poslodavac - prijatelj obitelji", a razgovaralo se i o strategiji demografske revitalizacije, kao i o načinu kako doprijeti do javnosti i informirati javnost o brojnim aktivnostima u području demografske revitalizacije.

Uz premijera i ministricu Murganić, na sjednici su sudjelovali i ministri Davor Božinović, Zdravko Marić, Oleg Butković, Milan Kujundžić i Blaženka Divjak. Plenković je uoči sjednice rekao kako će ministri predstaviti postignuća od posljednjih sjednica, ali i niz novih kvalitetnih mjera.

Prema nedavno objavljenoj Direktivi o ravnoteži poslovnog i privatnog života, koju je usvojio Europski parlament, države članice EU-a obvezuje se da roditeljima omoguće fleksibilno radno vrijeme, uključujući i rad od kuće, a očevima minimalni plaćeni dopust od deset dana nakon rođenja djeteta.

Hina/D.Pav.
70

milijuna kuna osigurano je za pilot-program - produženi boravak u onim školama u kojima ga nema, zajedno s korištenjem rekreativnih sadržaja u ljetnim mjesecima
NOVE MJERE
Nacionalna demografska strategija revitalizacije RH, na kojoj je od lani radila skupina od 16 stručnjaka, a koju je oformilo Ministarstvo za demografiju, gotova je, bar što se tiče stručnjaka, koji su predložili stotinjak mjera, i sada se samo čeka da nadležno ministarstvo finalni dokument pošalje u javnu raspravu, piše u petak Večernji list. Osim delimitiranja naknade za drugih šest mjeseci roditeljskog dopusta navodno se predlaže i vraćanje ukinutog oslobođenja od poreza na kupnju prve nekretnine za mlade.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike