Regija
DAN EUROPE OBILJEŽEN I U VINKOVCIMA

Ministrica Žalac posjetila školu, otvorila Sajam EU projekata i pozvala na izbore
Objavljeno 10. svibnja, 2019.
VINKOVCI - Ministrica regionalnog razvitka i EU fondova Gabrijela Žalac u povodu obilježavanja Dana Europe posjetila je s vinkovačkim gradonačelnikom Ivanom Bosančićem Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara i razgovarala s učenicima o članstvu u Europskoj uniji, korištenju EU fondova i mogućnostima financiranja, a sudjelovala je i u kratkom školskom kvizu. Učenici su postavljali zanimljiva pitanja o članstvu Hrvatske u EU-u i što donosi budućnost. Ova vinkovačka srednja škola je Škola ambasador Europskog parlamenta pa je to i bio povod posjeta ministrice Žalac.
Nakon toga, ministrica Žalac je gradonačelniku Bosančiću uručila Odluku kojom se Grad Vinkovci s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021. - 2027. Do sada su potpisane odluke o mogućem proširenju za Grad Karlovac s okolnim područjem, te Grad Dubrovnik s okolnim područjem, a sada je donesena i Odluka za grad Vinkovce s okolnim područjem.


Priliku za korištenje EU sredstava putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja dobile su četiri urbane aglomeracije: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i tri veća urbana područja: Zadar, Slavonski Brod, Pula, koji do kraja 2023. za provedbu ITU mehanizma imaju na raspolaganju više od 345 milijuna eura iz triju europskih fondova: Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda i Europskog socijalnog fonda, u okviru dvaju operativnih programa: Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.


Sajam EU projekata na Orionu organizira se u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata, koji se održavaju od 9. do 19. svibnja. Ovakvim oblikom promocije javnost će dobiti bolji uvid u način na koji projekti mogu djelovati kao pokretači gospodarskog rasta i razvoja u lokalnim zajednicama, rekla je ministrica Žalac otvarajući Sajam. Potom je u pratnji gradonačelnika Bosančića posjetila gradilište Poduzetničkog inkubatora i projekta aglomeracije.
- Drago mi je da danas, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna, svi imaju priliku predstaviti svoje projekte. Želim pozvati sve da 26. iziđu na europske izbore, da svojim glasom pridonesu da 12 najboljih zastupnika budu glas Hrvatske u Europi i da se zajednički bore za naše interese, a to je sigurno da europskim fondovima mijenjamo Hrvatsku i Vinkovce - rekla je ministrica Žalac. Miroslav Flego
Valja istaknuti sve koji pripremaju EU projekte i pridonose boljitku Vinkovaca, kazao je gradonačelnik Bosančić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike