Osijek
UZ 100. OBLJETNICU IZVIĐAŠTVA U OSIJEKU

Otvorena izviđačka izložba u GISKO-u
Objavljeno 10. svibnja, 2019.
U svečanoj auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u petak je otvorena izviđačka izložba pod nazivom ‘‘±100 godina djelovanja izviđača (skauta) u Osijeku‘‘. Uz izložene knjige, značke, plakate, povijesne bilješke, ljetopise, uniforme, zastave i fotografije, do kraja svibnja posjetitelji imaju priliku bolje se upoznati s izviđačkom stranom života ili se prisjetiti svojih izviđačkih dana, jer tijekom više od sto godina djelovanja organizacije u Osijeku prošlo je i nekoliko tisuća članova.

- Povijest skautizma ili, kako ga danas nazivamo, izviđaštva možemo podijeliti u četiri faze i svaku je, nažalost, obilježio jedan od ratova, kao i promjena društvenog uređenja. Usprkos svim tim teškoćama, izviđači su uspjeli održati svoju misiju - pomoći u izgradnji boljeg svijeta. Za ovu smo izložbu izvadili stvari iz torbi starih izviđača i podijelili ih s našim sugrađanima, a predstavili smo i nove povijesne crtice o osnivanju prvih skautskih družina u našem gradu - na otvorenju je rekao izviđački voditelj Igor Miklavčić Lija iz Udruge izviđača ‘‘Slavonski hrast‘‘.

Izložba ‘‘±100 godina djelovanja izviđača (skauta) u Osijeku‘‘ održava se u okviru manifestacije Tjedan osječkih izviđača u organizaciji Izviđačkog kluba ‘‘Javor‘‘ i Udruge izviđača ‘‘Slavonski hrast‘‘ i svojevrstan je uvod u Zborovanje Saveza izviđača Hrvatske koje će se u našem gradu održavati od petka, 17., do nedjelje, 19. svibnja. ‘‘Želja mi je da izviđaštvo u Osijeku doživi još puno obljetnica i izuzetna mi je čast što smo domaćini Zborovanja SIH-a kada ćemo ugostiti više od 1200 izviđača‘‘, rekla je predsjednica ‘‘Javora‘‘ Jadranka Kokolari Jaca. D. Miklić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana