Magazin
MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ

Proširenje EU-a bit će jedan od prioriteta RH iduće godine
Objavljeno 11. svibnja, 2019.
HRVATSKA MINISTRICA VANJSKIH POSLOVA

Proširenje Europske unije bit će jedan od prioriteta Hrvatske pa će ona pomagati kandidatima na njihovu putu prema članstvu, rekla je u srijedu hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić na ministarskom sastanku jadransko-jonske regije u Budvi.

- Proširenje će biti jedan od prioriteta Hrvatske iduće godine. Smatramo da je 70 milijuna stanovnika, koliko obuhvaća jadransko-jonska regija, kao i to što su ondje četiri države članice te ostale izvan nje, potencijal za suradnju - rekla je ministrica novinarima.

Forum je proširen na Sjevernu Makedoniju, koja je nakon promjena imena dobila zeleno svjetlo od Grčke s kojom je imala spor, te San Marino:

- Put Sjeverne Makedonije prema europskim integracijama bit će olakšan pripremama unutar ove jadransko-jonske inicijative. Današnji sastanak zaokružio je članstvo s deset država, definirao je nastavak rada na sva navedena četiri područja. Mi smo pak istaknuli prometno-energetsku povezivost, dakle jadransko-jonski plinovod i autocestu - izjavila je hrvatska ministrica.

Istaknula je i važnost političke dimenzije foruma kao mjesta približavanja zemalja kandidata i potencijalnih kandidata Europskoj uniji:

- Kroz regionalnu suradnju se na vrlo konkretnim projektima i područjima zapravo radi na pripremi država koje još nisu članice da pristupe Europskoj uniji. To je za Hrvatsku važno. Ovaj sastanak na ministarskoj razini, na najvišoj razini, posljednji je takav sastanak prije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, a mi smo već jasno odredili da je jedan od prioriteta i proširenje, odnosno suradnja i pomoć državama u našem okruženju pri pristupanju u EU - rekla je Pejčinović Burić.

O aktivnostima RH, kad u siječnju iduće godine preuzme predsjedanje EU-om, Pejčinović Burić kaže:

- U ovo vrijeme Hrvatska namjerava održati veliki summit, sastanak na vrhu u Zagrebu, na kojemu želimo pokazati otvorenost Europske unije za daljnje proširenje koje nije samo korisno za države koje idu tim putem, nego je važno i za prosperitet Europske unije - zaključila je ministrica.

RH ministrica je kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe, europske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu koja ima 47 članica i koja promiče demokraciju, ljudska prava i vladavinu prava:

- Predstoji još jedan intervju 23. svibnja kada će biti održan sastanak biroa parlamentarne skupštine u Parizu, dakle to je zadnji od razgovora koje ćemo nas dvoje kandidata imati s parlamentarnom skupštinom - rekla je Pejčinović Burić.(HINA/D.J.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim