Regija
NEUGODNO IZNENAĐENI U UDRUZI GRAĐANA KONJIČKI KLUB SATIR VINKOVCI

U krugu vojarne zabranili
kositi travu kojom su hranili
konje za terapijsko jahanje
Objavljeno 9. svibnja, 2019.

Udruga građana Konjički klub Satir Vinkovci, osnovana 2003. s namjerom obogatiti športsko-rekreacijske aktivnosti građana Vukovarsko-srijemske županije, te pridonijeti očuvanju njihova zdravlja i postizanju pozitivnih psiho-fizičkih sposobnosti, provodi i program terapijskog jahanja, neugodno se iznenadila kada je doznala kako se livada u krugu vinkovačke vojarne koju su oni marljivo kosili godinama i travom hranili konje u svome klubu, uništena, a da im nitko to nije najavio.

- Vođeni spoznajom da Ministarstvo obrane kao dio civilnog društva aktivno sudjeluje u ostvarivanju bolje kvalitete života na dobrobit lokalne zajednice, te da u mirnodopskim uvjetima aktivno koriste svoje resurse i za civilne namjene još davne 2005.  MORH  i naša Udruga potpisali su Sporazum o suradnji i Ugovor o dotiranju konja o održavanju poligona vojarne Bosut. Riječ je o površini oko 15 hektara travnate površine koju je naša Udruga o vlastitom trošku dva puta ili eventualno tri puta pokosila, a skupljena trava-sijeno korišteno za prehranu naših konja koji se koriste u programu terapijskog jahanja i ta suradnja traje gotovo 15 godina. Udruga je na taj način osiguravala hranu za konje koji se koriste u programu terapijskog jahanja, a MORH sudjelovao u opće prihvatljivom društvenom programu na dobrobit lokalne zajednice te imao održavanu površinu bez ulaganja u strojeve i gorivo. Napominjemo da je naša prisutnost u krugu vojarne vremenski bila minimalna te da su poštovani svi sigurnosni aspekti, a sav posao se odvijao u suradnji naših djelatnika i vojnih službenika uz papirnatu korespondenciju. Svake godine smo produživali ugovor pa i za 2019. na naš ponovni zahtjev,  ministar obrane Damir Krstičević 23. ožujka donosi odluku o suglasnosti da se produži suradnja s našom Udrugom u cilju dotiranja hrane (trave-sijena) za konje koji se koriste u Opće prihvatljivom društvenom projektu – kaže Ante Lovrić, predsjednik Satira dodajući kako su brojni članovi, volonteri i rukovodstvo Udruge dolazili do kruga vojarne ne vjerujući informacijama o uništavanju travnjaka s kojega su godinama hranili svoje konje i sa suzama u očima gledaju bezrazložno uništavanje i bacanje hrane koja se trebala već za desetak dana koristiti na prehranu konja.

- Pokušavamo od odgovornih dobiti informaciju te pokušavamo reagirati, pozvati se na odobrenje i zapovijed od ministra obrane RH  Damira Krstičevića, stupamo u korespondenciju sa službenicima Kabineta ministra obrane, ali bezuspješno. Navedenim postupkom zapovjednika vojarne u Vinkovcima oštećeni smo kao Udruga jer hrana- sijeno  koja se trebala prikupiti ovom košnjom, a koja je uništena, procjenjuje se na oko 75.000 kuna, a državni proračun je također oštećen za iznos  minimalno 50.000 kuna jer korištenu mehanizaciju za „uništavanje“ hrane netko je svojim naređenjem transportirao iz  vojarne u Požegi te netko je i platio gorivo i ljude za uništavanje travnjaka, a taj postupak bi se trebao nastaviti svaki mjesec dana uz spomeniti trošak. Jako je časno i humano baciti „naših“ 125.000 kuna te dovesti u pitanje sreću i zdravlje djece s poteškoćama u razvoju i ugroziti ovogodišnji ciklus Programa terapijskog jahanja – gnjevno govori Ante Lovrić i najavljuje nastavak borbe.

Miroslav Flego

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA JAGODNJAČKOJ KULINIJADI OCIJENJEN 101 UZORAK

Pobjednički kulen napravio OPG Ivica Brkić iz Bizovca, dodijeljeno ukupno 20 zlata

2

TVORNICA STOČNE HRANE NIŽE USPJEHE

Valpovka diže prodaju i širi se na nova tržišta

3

KINOLOŠKI ŠPORTSKI KLUB ''CIBALIA'' VINKOVCI

Stručni tečaj ''Osnove poslušnosti'' privukao preko 20 vlasnika pasa