Kultura
PREPUNA DVORANA

Strossmayerovci opravdali naziv: See how they shine
Objavljeno 10. svibnja, 2019.
Prvim su taktovima naznačili da će koncert odisati zajedništvom i muzikalnim interpretacijama

Dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta svim njihovim najdražim ljudima, ali i mnogo širom javnosti, bila je mjesto sjajne energije za koju su zaslužni pjevači Akademskog pjevačkog zbora Strossmayer, njihova voditeljica, mlada dirigentica Majda Milinović i klavirski suradnik Domagoj Maras, koji su na Pravnom fakultetu u Osijeku održali koncert znakovita naziva - See how they shine.


Otvorivši koncert izvedbom spirituala Let us break bread together već su u prvim taktovima dali naznaku kako će koncert odisati zajedništvom i vrlo muzikalnim interpretacijama. Četrdesetak je pjevača izvelo raznolik i vrlo atraktivan program - od tradicijskih pjesama svjetskih naroda, filmske glazbe sve do evergreena koje je u završnom dijelu publika s njima spontano i zapjevala, a svaku izvedbu nagradila velikim pljeskom uz česte uzvike Bravo! Ne čudi to jer su, kako je često isticala Milinović, okupljeni radi istog motiva - velike ljubavi prema zborskoj glazbi i zajedničkom druženju kroz pjesmu.


Obrativši se prigodnim riječima, izv. prof. dr. sc. Berislav Marković, predsjednik Udruge u sklopu koje djeluje zbor, pozdravio je sve prisutne te je zahvalio dekanici Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Renati Perić, koja je otvorila vrata fakulteta i ustupila predivnu dvoranu u kojoj je održan koncert. Pjevače je svojim dolaskom razveselio i Prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, izv. prof. dr. art. Robert Raponja, ujedno i član Upravnog odbora društva. Sjajni su bili i gosti koncerta, Dora Vestić, Helena Dadić i Mario Huj, inače studenti osječkog Sveučilišta. Na samom je kraju koncerta publici zahvalila na dolasku i voditeljica zbora koja je, prije nego su se vratili na bis, iskazala veliko zadovoljstvo jer u publici vidi brojna poznata i draga lica, baš kao i njezini pjevači koji su danas okruženi svojima najdražima! Koncert su, na oduševljenje razdragane i raspjevane publike završili izvedbom poznate pjesme La musica di notte.

Zbor Akademskog kulturno-umjetničkog društva Strossmayer osnovan je u listopadu 2015. i okuplja studente, zaposlenike Sveučilišta u Osijeku i akademske građane. Ideja je odmah sjajno prihvaćena, pa je društvo započelo s radom u dvjema sekcijama - folklornoj (pjesma i ples) i pjevačkoj (mješoviti zbor). Nakon kraće stanke u radu ponovo aktivno od studenoga 2018. AKUD Strossmayer djeluje samo u pjevačkoj sekciji, a njime predsjeda izv. prof. dr. sc. Berislav Marković, pročelnik Odjela za kemiju, koji i sam pjeva u zboru. Upravo na Odjelu za kemiju u večernjem terminu ponedjeljkom održavaju probe zbora. N.Vekić
40

članova najrazličitije dobi i profesija čini zbor, a iza njih su razne svečanosti, samostalni koncerti
ATMOSFERA NA SUSRETIMA JE SJAJNA
Prof. Marković sin je uglednoga hrvatskog skladatelja i glazbenog pedagoga Adalberta Markovića, a voditeljica zbora Majda Milinović, asistentica na Odsjeku za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

- U zboru je četrdesetak pjevača različite dobi i različitih profila, što u zborskom pjevanju sjajno funkcionira, a i atmosfera na svakom susretu je sjajna, kaže dirigentica. Program je zbora raznovrstan – od djela hrvatskih i stranih, svjetski poznatih skladatelja, hrvatskih tradicijskih pjesama...
Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike