TvObzor
JAZZICA 2019. - VRHUNSKI GLAZBENI PROGRAM U SRCU BJELOVARA

Vasil Hadžimanov Band prvo ime ležernog jazza pod zvijezdama
Objavljeno 10. svibnja, 2019.
Festival koji je prošle sezone na scenu ušetao na mala vrata svojim drugim izdanjem već postavlja nove standarde za jazz i druge glazbene događaje

Sa sunčanijim danima i višim temperaturama stiže nam čarolija koncerata na otvorenom, s kojima gradovi postaju pozornice i mjesta susreta onih koji u jednakoj mjeri uživaju u bogatstvima kulture i u bogatstvima prirodne raznolikosti. I ovoga ljeta na dar svojim sugrađanima Grad Bjelovar, kao organizator i provoditelj programa, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, svojim sugrađanima i njihovim gostima donosi Jazzica Fest - opušten, ležeran, nasmijan, romantičan glazbeni festival pod zvijezdama!

Festival koji je prošle sezone na scenu ušetao na mala vrata svojim drugim izdanjem već postavlja nove standarde za jazz i druge glazbene događaje. Drugi put u povijesti Bjelovara Jazzica Fest održat će se od 27. do 30. lipnja te u četiri dana obogatiti kulturnu ponudu u gradu nastupima renomiranih jazz-umjetnika i glazbenika koji svojim stilom i izričajem promiču atraktivnu jazz- kulturu, koja u današnje vrijeme privlači sve više poklonika.

Prvi izvođač kojim Jazzica Fest najavljuje sjajan program ovogodišnjeg izdanja kralj je balkanskog jazza, koji svakim novim studijskim izdanjem oduševljava sposobnošću nadilaženja stilskih i etničkih granica - Vasil Hadžimanov i njegov bend tom će prigodom bjelovarskoj publici predstaviti repertoar hvaljenog posljednjeg albuma “Lines In Sand”, ispunjenog beskrajnom energijom i ritmom. Ovaj virtuozni skladatelj, aranžer i izvođač u svojoj je karijeri nizao albume koji su svjetski glazbeni kritičari recenzirali u superlativima, a njegovo sedmo studijsko izdanje donosi svjež i dinamičan fusion koji u svojoj srži sintetizira njegove etničke korijene i nepresušnu želju za istraživanjem modernog glazbenog nasljeđa. Stepenica više u svemu tome jesu izvanserijski doživljaji njegovih nastupa, proširenih improvizacijskih performansa kojima je očarao publiku diljem Europe, a bjelovarska publika tomu će svjedočiti ovog ljetg pod zvjezdanom kulisom platoa gradskog glazbenog paviljona na Trgu Eugena Kvaternika, gdje će se održavati glazbene večeri Jazzica Festa. Grad Bjelovar prepoznao je važnost takvog festivala za lokalnu kulturnu scenu. Organizacijom festivala Jazzica, kao i brojnim drugim manifestacijama, Grad nastoji Bjelovarčanima i njihovim gostima tijekom godine ponuditi pregršt atraktivnih kulturnih priredbi, a novi festival tek je jedna od stepenica na tom putu. “Grad Bjelovar potiče kulturnu raznolikost, umjetničke industrije i kreativno stvaralaštvo zajedno s ljubiteljima umjetnosti i kulture. Bjelovar je uvijek bio grad glazbe i glazbenika. Uvijek smo rado bili domaćini raznim izvođačima u raznim glazbenim stilovima. Entuzijasta u Bjelovaru ne nedostaje. Trudimo se u svakom smjeru kulture i umjetnosti ostvariti maksimum. Ponosni smo na sve svoje glazbenike, a posebno na svog Bjelovarčanina Boška Petrovića, koji je Bjelovaru, Hrvatskoj i općenito cijeloj jazz-zajednici ostavio veliko nasljeđe. Zauvijek ćemo mu biti zahvalni. Zahvalni smo jazz-velikanima! Festivalima im odajemo počast!” otkriva u ime organizatora umjetnički selektor festivala Tvrtko Hopek.

Vrhunski glazbeni program u samom centru grada u jedinstvenoj atmosferi ljetnih večeri glavnog gradskog parka pozivnica je da nam se pridružite u otkrivanju svih draži Jazzica Festa u Bjelovaru. (N.K.)