TvObzor
BRIGHTBURN - ZASTRAŠUJUĆI ZNANSTVENO-FANTASTIČNI HOROR

Tajanstveni dječak sa supermoćima koji nas ne želi spasiti, nego uništiti
Objavljeno 10. svibnja, 2019.
Što bi se dogodilo kad bi nadareno dijete s drugog planeta sletjelo na Zemlju, ali umjesto da postane junak čovječanstva, ono postaje nešto mnogo zlokobnije?

Nakon teške borbe s neplodnosti, Torin san o majčinstvu ostvaruje se dolaskom tajanstvenog dječaka. Brandon se čini da je sve ono što su Tori i njezin suprug Kyle ikada željeli - pametan, talentiran, znatiželjan u otkrivanju svijeta. No kako se Brandon približava pubertetu, čini se da se u njemu budi moćna tama, a Tori postaje užasnuta strašnim sumnjama o svom sinu. Jednom kad Brandon počne djelovati pod utjecajem mračnih podražaja, njegovi najbliži se nađu u velikoj opasnosti. Čudotvorno dijete pretvara se u zlog grabežljivca koji nesputano hara Kansas Cityjem.

Svi znamo priču. Misteriozno dijete, za koje nitko ne zna odakle se stvorilo, pronađe bračni par koji ujedno ne može imati vlastitu djecu. Neobično dijete odluče zadržati i svima reći da je njihovo. Kako dječak odrasta, roditeljima postaje jasno da se ne radi o običnom dječaku, nego o jako posebnom djetetu koje ima izvanzemaljske sposobnosti. Naposljetku dječak, sad već muškarac, u cijelosti otkriva svoje moći i podrijetlo i postaje svima poznati junak koji svoj život podredi spašavanju čovječanstva.

No što bi bilo da je priča otišla u drugom smjeru? Da je dječak s nevjerojatnim sposobnostima odlučio svoje moći iskoristiti za drugi cilj, potpuno suprotan spašavanju svijeta? Što bi se dogodilo da je osoba s tolikom moći odlučila kako mu se ovaj novi dom – Zemlja - ipak ne sviđa? Upravo takvu odluku donio je Brandon. Dječak koji nije postao superjunak, nego Brightburn – strašna sila zla koja će ovog svibnja zavladati kinodvoranama.

Brandona (Jackson A. Dunn), kao bebu, pronašao je bračni par Tori (Elizabeth Banks) i Kyle (David Denman). Nakon što su neko vrijeme neuspješno pokušavali dobiti dijete, odgovor na njihove molitve sleti im gotovo u dvorište kuće. No vrlo brzo shvate da je njihov najveći dar zapravo prokletstvo, za njih same, ali i za cijelu zemlju.

Brandon, tražeći odgovore na pitanja o sebi jer se oduvijek osjećao drukčijim, odrastajući otkriva svoje nevjerojatne sposobnosti, ali i način kako ih iskoristiti. Njegov način, na očaj njegovih roditelja, nije na dobrobit čovječanstva. Iako i sama u opasnosti, Brandonova majka Tori ne odustaje od potrage za dobrim u njemu jer, unatoč svemu, on je i dalje njezin sin.

U zastrašujućem znanstveno-fanstastičnom hororu, redatelja Davida Yaroveskog, “Brightburn”, koji u hrvatska kina stiže 23. svibnja, shvatit ćete da tajanstveni ljudi sa supermoćima ne moraju doći na Zemlju nužno kako bi nas spasili.

Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CATE BLANCHETT

Dvostruka oskarovka koja je u glumi završila slučajno

2

INTERVJU: TIN OSTREŠ /PSIHOMODO POP, T.O./

Puštam stvari da idu svojim tokom, nema forsiranja

3

NAKON VELIKE TRAGEDIJE ZDRAVKO ŠKENDER VRAĆA SE NA SCENU

Glazba me vodi na neka ljepša mjesta