Osijek
DRŽAVNO PRVENSTVO FLORISTA

Suzana Lonjak u Splitu pomela konkurenciju
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Kreativna floristica predstavljat će Hrvatsku na Europskom prvenstvu florista 2020. u Poljskoj

Osječanka Suzana Lonjak, vlasnica cvjećarnice Mozaik cvjetni dizajn, ukupna je pobjednica Državnog prvenstva florista održanog drugog dana svibnja u Dioklecijanovim podrumima u Splitu. Na Državnom prvenstvu koje je organizirala Sekcija cvjećara Hrvatske obrtničke komore brojni cvjećari iz svih dijelova Hrvatske pokazali su svoja umijeća u pet tematskih kategorija, a tročlana je sudačka komisija, na čelu s predsjednikom Međunarodne organizacije cvjećara - Florint, Simonom Ogrizekom, ocjenjivala kandidate u svakoj temi pojedinačno, nakon čega su ukupnim zbrojem bodova proglasili prva tri mjesta.

- Teme su, kao što je to već za Državno prvenstvo uobičajeno, bile: izrada vjenčanog buketa, uređenje stola za dvoje, izrada slobodnog stručka, osobna prezentacija i tema iznenađenja. Držeći se vrlo strogih kriterija, stručni ocjenjivački sud ocjenjivao je originalnost rada, njegovu stabilnost i boje, tehniku izrade, kompoziciju i slično. Natjecanje je trajalo od 8.30 pa sve do 16.30, pri čemu je za svaku temu bilo određeno vrijeme trajanja natjecanja, s odmorima između tema od petnaestak minuta, što natjecateljima više služi kao priprema za sljedeću temu. Iako je bilo vrlo naporno, nakon što sam u poretku bila prva, sve se isplatilo - zadovoljna je Suzana Lonjak, koja već godinama ostvaruje zapažene rezultate na raznim natjecanjima florista.

Državno prvenstvo florista održava se svake četiri godine, a pobjednik ide na europsko natjecanje, pa će tako kreativna osječka floristica predstavljati Hrvatsku na Europskom prvenstvu florista koje će se lipnju iduće godine održati u Katowicama u Poljskoj.

Danijel Miklić
EUROPSKO PRVENSTVO U POLJSKOJ
- Sve su teme bile povezane sličnim cvijećem, ali različitim tehnikama, na koje su suci obraćali posebnu pozornost. Na ovogodišnjem natjecanju koristila sam uglavnom sitnije cvijeće - šareno, prozračno, prpošno... - rekla je hrvatska predstavnica na Europskom prvenstvu florista 2020. u Poljskoj, na kojem će se natjecati predstavnici 26 zemalja.

Domaćin i suorganizatori ovogodišnjeg državnog natjecanja bili su Udruženje obrtnika Split i Obrtnička komora Splitsko-dalmatinske županije, a cvjetne aranžmane izrađene u sklopu natjecanja imali su prilike vidjeti posjetitelji Praznika cvijeća ‘’Cvitni trudi 2019.’’.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK POKRIVA I NOVE SUBVENCIJE

Vrtićima dodatnih 4,5 milijuna kuna

NIJE IH ZAUSTAVILA NI EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Virtualni Dan škole u OŠ Mladost

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Mlade treba osnažiti za
suprotstavljanje duhanu

2

HODOČASNICI OČEKUJU NAJVEĆE OSJEČKO PROŠTENJE

Kristić: Proslava Antunova u Tvrđi trebala bi se održati uz određena ograničenja

3

NIJE IH ZAUSTAVILA NI EPIDEMIJA KORONAVIRUSA

Virtualni Dan škole u OŠ Mladost