Kultura
NOVI RAVNATELJI HNK-a U OSIJEKU

Dobitna kombinacija: timski rad, uzajamno poštovanje i povjerenje
Objavljeno 9. svibnja, 2019.
Petra Blašković vodit će Dramu, Filip Pavišić Operu, Dina Begović poslovna je ravnateljica, Davor Molnar v. d. šefa Tehnike

Beskrajno sam počašćena povjerenjem koje mi je podareno. Ova me županija, grad, ljudi, kazalište i sveučilište prigrlilo u tako kratkom roku da se stvarno osjećam kao aktivni dio svega što me okružuje. Želim pridonijeti koliko god mogu boljitku kazališta i kulture u prostoru u kojemu živim. Tako me i sudbina nekako dovela na krilima teatra od Pule preko Italije baš do ovoga grada. Drago mi je da se sve što sam do sada radila pretvorilo u povjerenje ljudi koji su me za ovu veliku i odgovornu funkciju prepoznali i podržali - komentira Petra Bernarda Blašković odluku Kazališnoga vijeća, kojom joj je povjeren mandat ravnateljice Drame HNK-a u Osijeku.


Divnim ocjenjuje Petra ansambl i tim u kazalištu i nada se da će, uz podršku svojih osnivača (Grada i Županije), spremno krenuti u nove izazove.


- Doprijeti i do onih koji možda smatraju da kazalište pripada u dinosaure umjetnosti prema današnjim tehnološkim dostignućima. Ali vjerujem da zajedno možemo stvoriti repertoar koji će svojim širokim rasponom prizvati građanstvo da podijeli s nama jedinstvene trenutke koji se mogu dogoditi isključivo u emocijama živog čovjeka nasuprot žive publike. Samo u tom trenutku i nikad više na isti način. Organizacijski mi posao nije stran jer sam već dugi niz godina odgovorna za veliki broj projekata u Istri koje koordiniram kao umjetnička voditeljica za Istra Inspirit te organizaciju velikih evenata. Strahovi? Pa koga nije strah?!? Ali, korak po korak... zadatak po zadatak...Ni Rim se nije sagradio u jednom danu, a i najveća sekvoja izrasla je iz malenoga sjemena. Timski rad i uzajamno poštovanje i povjerenje za mene su dobitna kombinacija - komentira Petra B. Blašković.


Za v. d. ravnatelja Tehnike imenovan je Davor Molnar (koji je tu istu funkciju, također kao v. d., obnašao i do sada). Njegov komentar nismo dobili jer je posljednjih tjedana u poslu preko glave, pripremajući predstavu Doljnjodravska 11.


Ravnatelj Opere treći je put maestro Filip Pavišić. Prvi je put na tu funkciju stupio pola godine nakon dolaska u Osijek i HNK. Volje i snage još uvijek mu ne manjka, priznaje energični maestro koji svih ovih godina vođenja Opere nije zanemario svoju primarnu funkciju i ljubav - dirigiranje. Bitno mu je jedino da može pomoći na ovoj funkciji aktualnom intendantu. Biti ravnateljem njemu osobno ne znači mnogo. Božidar Šnajder u srpnju 2011. postavio ga je za ravnatelja, a u prosincu je 2010. došao u HNK. Ravnatelji obično stupanjem na funkciju u drugi plan stave svoj dotadašnji posao, no u slučaju maestra Pavišića to nije tako.


- Lijepo je to primijećeno jer neki ne mogu ni dvije partiture otvorene imati u isto vrijeme, a kamoli učiti iz njih - kroz smiješak zadovoljno ističe maestro. Ono što ne želi sebi je da mu netko ‘rovari‘ iza leđa nezadovoljan njegovim načinom vođenja Opere.


- I prošlom sam intendantu rekao što i sadašnjoj intendantici: ako im bilo što ne odgovara ili smatraju da nešto trebam popraviti, neka mi to kažu. Ova je funkcija bitna - ističe Pavišić. Stupanjem na funkciju ravnatelja prihvaća i intendantov program. Drago mu je što Dražena Vrselja uvažava njegovo mišljenje, savjetuje se s njim, što se i do sada vidjelo.


- Bitno je planirati, imati ideje koje se razrađuju nakon što vidimo možemo li ih realizirati. Bitno je dogovarati se unaprijed kako bi se sve stiglo dobro kroz ‘sito i rešeto‘ provući i promijeniti nešto ako treba. Opera se postavlja mnogo unaprijed jer su pripreme složene i dugotrajne, ponekad partituru proučavam pola godine - pojašnjava Pavišić, koji o novom mandatu nije pretjerano razmišljao unaprijed.
- Možda sam glede toga drukčiji od drugih i nemam pretenzija. Ovo meni znači samo više posla, stresa. Moram čuvati energiju za probe, dirigiranje. Ne želim da išta trpi, ni dirigiranje, ni organiziranje posla - zaključuje Pavišić.


Narcisa Vekić
Veliki izazov i golema odgovornost
Poslovna je ravnateljica Dina Begović, dosadašnja pomoćnica intendantice za poslove propagande i marketinga. "Kada sam prije 21 godinu došla u HNK, nisam ni sanjala da ću biti poslovna ravnateljica. Ovu funkciju gledam kao veliki izazov i povrh svega golemu odgovornost prema instituciji i kazalištu. Svi novoizabrani ravnatelji dio su tima i zajednički ćemo znanjem, vještinama, radom i inovativnošću težiti napraviti iskorak, Pred nama je mnogo rada, pravovremenog planiranja i novih poslovnih suradnji. Vjerujem da ćemo zajednički osnažiti HNK."
Najčitanije iz rubrike