Autoglas
ISTRAŽIVANJE

Nezdravi vozački život na kraju se ne isplati ni tvrtki
Objavljeno 7. svibnja, 2019.
Izbjegavaju redovito odlaziti liječniku te se neredovito i neodgovarajuće hrane

Prema opsežnom istraživanju provedenom u Velikoj Britaniji, dva od pet (40 %) britanskih vozača kombija, vlasnika i operatera bila su kod liječnika samo jednom ili uopće ne u posljednjih godinu dana. Još je manje vjerojatno da će zaposlenici gradske komunalne tvrtke u britanskom Walesu posjetiti liječnika. Njih 28 % potvrdilo je da nisu bili na pregledu prošle godine, u usporedbi sa samo 11% u Londonu, s time da 23 % muškaraca i 15 % žena priznaje kako preskače ili izbjegava posjet liječniku.

Pretrpan raspored, dugo radno vrijeme i redovita odsutnost od kuće može pridonijeti nedostatku brige o samome sebi vozača dostavnih vozila. Još je nešto jako važno, njih čak 60 % priznaje kako njihovi ručkovi nisu tako zdravi. Tri od svakih pet (61 %) ispitanih vozača kombija također je odgovorilo kako ne jedu svakodnevno voće ili povrće u sklopu svog ručka, a dvije trećine njih treba voziti više od pet kilometara kako bi pokušalo pronaći zdraviji ručak.

Prema istom istraživanju, provedenom od strane Mercedes-Benz Vansa na više od 2000 vozača i vlasnika kombija, ispitanici su se iznimno složili kako bi željeli vidjeti zdravije opcije hrane dostupne na benzinskim crpkama. I to njih čak 95 %. Jedan od razloga zbog kojih za ručak ne jedu zdravije je zato što im je to preskupo (41 %), dok je više od trećine (33 %) njih koji kažu da moraju utrošiti mnogo vremena kako bi pronašli zdravu hranu.

Ti ljudi se doslovno troše usredotočujući se na druge, na kvalitetu i brzinu obavljanja posla. I to svi u lancu dostave, a najviše vozači. Često se ignoriraju i potiskuju čak i neki trajni simptomi, a da ne govorimo o simptomima stresa ili tjeskobe. Zaključak svega ovoga je samo jedan. Vlasnici, operateri i vozači kombija trebali bi ozbiljno razmotriti međusobni dijalog, a nakon toga obvezno obaviti razgovor sa svojim liječnikom o ovoj obvezi koja se ignorira. Moramo se prije svega brinuti o sebi kako bismo mogli nastaviti brinuti se o svom poslu i tvrtki. Iako je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, njegovi rezultati se mogu preslikati na bilo koju razvijenu zemlju. Prema našim iskustvima, a i prema informacijama kojima raspolažemo, kod nas je taj postotak još porazniji.

Mato Pavličević
Prioritet treba dati zdravlju
Prioritet treba dati zdravlju, pogotovo kad je riječ o muškarcima koji često ignoriraju probleme ili se nadaju da će s vremenom nestati, povući se. Poruka je samo jedna: brinite se o zdravlju redovito, a ako mislite da nešto nije u redu, ne otežite, odmah pođite liječniku i provjerite o čemu je riječ. Svako otezanje može, nažalost, rezultirati ozbiljnom bolešću.
Možda ste propustili...

ELEKTRIČNA VOZILA S DALEKOG ISTOKA

Kineski je izvoz pokrenuo val potražnje za brodovima

CX-80 UDOBNOST, PRAKTIČNOST I SVESTRANOST

Nova perjanica Mazde sa 7 udobnih sjedala