Magazin
TJEDNI OSVRT

Kako je za 1. maj grah zamijenio crveni karanfil
Objavljeno 4. svibnja, 2019.

Ni danas nije počeo svenarodni ustanak... idu svi na sindikalni prvomajski uranak... Proleteri kao jedan žure do cilja... nozdrve golica miris roštilja... U potoku hladi se par gajbi piva... iz flaša se nateže rakija šljiva... Radničke parole danas nema ko da nosa i neće se pjevat’ “Bandiera rossa”... Naspi nam po rakiju i nazdravi za kraj... tehnološki višak danas slavi 1. maj... Ovdje se rastajemo, zbogom, good bye... mi idemo u stečaj, sretan 1. maj... Biro je početak, a penzija kraj... radnička klasa odlazi u raj, samo je dio teksta pjesme Prvi maj s albuma Apsurdistan iz 2013. legendarne sarajevske grupe Dubioza Kolektiv.

Tekst je nadasve aktualan i danas. Naravno, ako još dodamo i sveprisutni grah, koji je kao nekakav simbol zamijenio crveni karanfil, sve se može preslikati i na prošlu srijedu, kada smo “slavili” Praznik rada. I tko će se sada uopće više pitati zašto se 1. svibnja slavi Praznik rada. Jedni misle da je to zbog običaja, drugi da se radni ljudi odmore i uživaju. Rijetki će se sjetiti da se Međunarodni praznik rada obilježava kao spomen na velike radničke prosvjede održane u Chicagu (SAD) 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a osmero ih je osuđeno na smrt. Dana kada je prosvjedovalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u tri osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja.

Na to su već davno zaboravili i prekobrojni hrvatski sindikati jer ni ove godine ni u jednome hrvatskom gradu nije održana prosvjedna povorka radnika i sindikalaca, pa čak ni, primjerice, u Puli s golemim problemom nadasve aktualnog Uljanika. Umjesto toga, na mjestima na kojima se tradicionalno obilježava taj praznik, prikupljali su potpise radi raspisivanja referenduma protiv mirovinske reforme prema kojoj bi se u mirovinu išlo sa 67 godina starosti. A i, budimo malo ironični, zašto bi radnici i prosvjedovali kad je sve super, a još se bliže i izbori za Europski parlament te ne treba talasati. Stoga su i kandidati na izbornim listama Praznik rada iskoristili za svoju kampanju.

Uglavnom u Hrvatskoj na 1. maj većinom izostaju prosvjedi, a praznik je najpoznatiji po tome što se u zagrebačkom parku Maksimir dijeli besplatan grah koji osiromašena masa pokušava dobiti. I ne samo u Maksimiru. Hrvatska verzija Praznika rada već se duže pokazuje prilično tragikomičnom i politički impotentnom kada se usporedi s velikim prosvjedima koji se na taj međunarodni praznik događaju u velikim gradovima diljem svijeta, pa tako i ove godine, čak i u jednoj Francuskoj ili Njemačkoj.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana