Sport
LUDA UTRKA ZA EUROPSKOM VIZOM

Slijede četiri kruga pakla: "Bijelo-plavi" u sljedećih 20 dana na teškim ispitima
Objavljeno 30. travnja, 2019.
Osječani će triput gostovati u sljedeća četiri kola, a u Gradskom vrtu dočekat će Rijeku

Nogometaši Osijeka neće moći predugo uživati u velikoj i važnoj pobjedi nad Dinamom jer, kada se pogleda što im nosi raspored u sljedeća četiri kola, mogao bi ih obliti hladan znoj. Upravo zbog toga trijumf nad "modrima" ima još veću težinu.


"Bijelo-plavi" su uzeli ta tri boda koja sigurno nisu bila planirana i uoči klimaksa sezone su si osigurali bar malu prednost pred konkurenciju u europskoj utrci. Dugo već borba za plasman na europsku scenu u HNL-u nije bila tako uzbudljiva i neizvjesna, a kada se pogleda raspored svih aspiranata za Europu do kraja sezone lako se dođe do zaključka kako će napetosti potrajati do posljednjih trenutaka sezone.

Velika iskušenja

Osječani će u sljedećih 20-ak dana biti na velikim iskušenjima. Prije posljednjeg kola i domaće utakmice s Inter Zaprešićem kojom će zaokružiti, čekaju ih doslovce četiri kruga pakla. Tri gostovanja, prvo dva vezana (Slaven Belupo i Lokomotiva), pa nakon domaćeg okršaja protiv Rijeke put u Veliku Goricu. Dakle, sudari s tri izravna konkurenta. No, koliko god to izgledalo teško, možda je tako i najpoštenije. Dobra je vijest što "bijelo-plavi" sami odlučuju o svojoj sudbini, a još bolja što im je trenutačna forma, ako ćemo suditi prema dva susreta protiv Dinama, u uzlaznoj putanji. Trener Dino Skender nije imao i neće imati dovoljno vremena za pripremu tih utakmica onako kako bi on želio, ali obrisi onoga što traži od momčadi sve se jasnije vide, pa koliko god bio u vremenskom tjesnacu, praktično svaki je novi trening za njega i momčad iznimno važna stvar.


- Od prvog susreta, kada sam sjeo na klupu, raspored nam je baš brutalan. Iza nas je razdoblje u kojem smo igrali svaka četiri dana, a u miniciklusu koji je pred nama slijede nam tri teška gostovanja i veliki domaći izazov protiv Rijeke. Zato sam igračima nakon pobjede nad Dinamom dao tri dana predaha i očekujem kako će se danas na trening vratiti "čiste glave", odmorni, ali i motivirani za seriju koja nas čeka - kaže Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.


Ono što će Osijeku trebati u tim utakmicama jest način na koji je odigrao dva susreta protiv Dinama. Odlučno, hrabro, agresivno i iznad svega kombinatorno. I bez kalkulacija jer je takva situacija. Temelji za optimizam željenog raspleta borbe za Europu postoje. Motiv, također, ne bi smio biti problem zbog uloga. Sezona je na vrhuncu, a bijelo-plavi izgledaju sve bolje. I toga trebaju biti svjesni, isto kao i činjenice kako im nitko ništa neće pokloniti u toj ludoj europskoj utrci. I ne mora jer su pokazali kako su sposobni sami uzeti ono što žele. Valjda će im se i sreća malo osmjehnuti jer još uvijek im se događa da im suparnici zabijaju iz jedne ili prve prave prilike koju stvore.


- Istina je kako nam se u posljednja tri susreta dogodilo da nam suparnici zabiju iz prve ili iz jedine prilike koju stvore. Nemam problem s tim niti zbog toga treba igrače izlagati kritikama. Takve se stvari događaju u nogometu, a što se mene tiče, one su posljedica činjenice što nemamo dovoljno vremena poraditi na situacijskim stvarima na treningu. Dosad smo pripreme susreta više obavljali kroz videoanalize negoli što smo se tome mogli posvetiti na terenu - objašnjava Skender.
Hajduku najlakše

Nema dvojbe kako će bitka za Europu ponuditi pravi filmski rasplet. Dinamo je prvak, ali će imati važan utjecaj u toj borbi jer će igrati protiv tri od četiri momčadi koje vode tu bitku (Lokomotiva, Gorica, Hajduk). Možemo reći kako je drugoplasirana Rijeka osigurala europsku vizu, a društvo iza njih koje čine Osijek, Hajduk, Gorica i Lokomotiva uzet će još dva preostala mjesta. Gledajući raspored, Hajduk je u najboljoj poziciji jer jedini ima tri domaća susreta i to sa suparnicima iz donjeg dijela tablice, a u goste će posljednjeplasiranom Rudešu. Na kraju ga čeka veliki derbi s Dinamom u Maksimiru, ali ako Splićani odrade očekivano u prethodna četiri dvoboja, taj okršaj s najvećim suparnikom bit će im bonus. Ostali europski aspiranti imaju gotovo jednako težak raspored do kraja. Najteži ima Lokomotiva, koju čekaju izravni okršaji s Osijekom kod kuće i Goricom u posljednjem kolu u gostima, a morat će u Maksimir i na Rujevicu, te kod Slave Belupa. S obzirom na to da "lokosi" u tu završnicu kreću s najlošijeg "pole positiona", morat će doista učiniti nešto posebno ako se žele ugurati među prve četiri momčadi. Naoko samo malo manje zahtjevan zadatak imat će Osijek, kojem bi jak adut mogao biti posljednji susret kod kuće protiv Inter Zaprešića. Osječani će težiti dvojbe riješiti i ranije, a prema nekim izračunima u tih posljednjih pet susreta za novu europsku avanturu trebat će im minimalno devet bodova. Naravno, ostaju tu i njihove aspiracije za zadržavanjem na trećem mjestu, što bi bio najbolji plasman u eri Meštrović-Mészáros. Na kraju, u nekom ludom raspletu Osijek može biti i drugi, ali s obzirom na neizvjesnost koja vlada oko plasmana u Europu, to mu trenutačno nije prioritet. Što se Gorice tiče, nju na početku serije od pet završnih susreta čekaju okršaji protiv dvije posljednjeplasirane momčadi, Rudeša u gostima i Istre 1961 kod kuće. Iako će možda zvučati čudno, za njih će to biti teži posao nego onaj koji ih čeka nakon toga, a donosi im gostovanje u Maksimiru, pa domaći dvoboj s Osijekom i za kraj gostovanje u Kranjčevićevoj kod Lokomotive. Velikogoričani su dosad znali imati problema s momčadima koje im se zatvore. Istina, protiv Rudeša su uzeli svih devet bodova dosad, ali Puljani su ih, recimo, jesenas pobijedili u Velikoj Gorici. Nema dvojbe kako se Gorica bolje osjeća u ulozi lovine nego lovca, a baš uloga lovca čeka u ta prva dva susreta.

Gledajući raspored, Hajduk ima najbolje izglede priključiti se Dinamu i Rijeci u ulozi hrvatskog predstavnika u nadolazećem europskom ljetu. No, ove sezone smo već svjedočili mnogim preokretima u toj borbi, pa je teško sa sigurnošću tvrditi tko će iz nje izići kao dobitnik.


Dalibor Keler
drama
NIKAD DRAMATIČNIJA BITKA ZA EUROPU
RASPORED U BORBI ZA EUROPU
OSIJEK

32. kolo: Slaven Belupo

33. kolo: Lokomotiva

34. kolo: RIJEKA

35. kolo: Gorica

36. kolo: INTER ZAPREŠIĆ

HAJDUK

32. kolo: INTER ZAPREŠIĆ

33. kolo: SLAVEN BELUPO

34. kolo: Rudeš

35. kolo: ISTRA 1961

36. kolo: Dinamo

GORICA

32. kolo: Rudeš

33. kolo: ISTRA 1961

34. kolo: Dinamo

35. kolo: OSIJEK

36. kolo: Lokomotiva

LOKOMOTIVA

32. kolo: Dinamo

33. kolo: OSIJEK

34. kolo: Slaven Belupo

35. kolo: Rijeka

36. kolo: GORICA

Napomena: Veliki slovima navedene su domaće utakmice
Dino Skender

trener NK Osijek

- Raspored nas ne mazi otkako sam došao na klupu. Igrali smo svaka četiri dana, a sada su pred nama dva iznimno zahtjevna gostovanja u Koprivnici i kod Lokomotive.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike