Autoglas
NOVI AUTOMOBIL GODINE

Trostruki uspjeh za Toyotu Prius na britanskom tržištu
Objavljeno 30. travnja, 2019.

Toyota Prius nadmašila je sve konkurente u istraživanju Auto Expressa Driver Power za 2019. i odnijela zlatnu nagradu kao Novi automobil godine. Prius – svjetski začetnik i najprodavaniji samopunjivi hibridni automobil – zabilježio je uvjerljiv učinak prema Driver Poweru osvojivši i dodatne nagrade: u kategoriji Kompaktnog obiteljskog automobila te osvojivši prvo mjesto prema potrošnji goriva i troškovima eksploatacije.

Tijekom četiri generacije i 20 godina prodaje u Britaniji, Prius je neprestano podizao letvicu ne samo izuzetno malom potrošnjom goriva i malim emisijama štetnih plinova nego i trajnom, pouzdanom kvalitetom te pionirskim korištenjem novih tehnologija radi postizanja boljih performansi, veće sigurnosti i većeg komfora za putnike. Aktualni model Priusa, predstavljen 2016., bio je prvi model koji se odlikovao platformom Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture - TNGA), koja je temelj za znatan iskorak u voznim svojstvima, sigurnosti, dizajnu i općenito osjećaju u vožnji. Daljnji razvoj Toyotina hibridnog sustava postigao je podjednako dojmljiva poboljšanja u učinkovitosti i odzivu, pa su tako službene brojke za potrošnju goriva u mješovitom ciklusu od 4,13 do 4,74 l/100 km (podatci prema WLTP-u), a za emisiju CO2 od 78g/km (podatci prema NEDC-u). Ova učinkovitost ključna je za Priusov profil niskih troškova vlasništva, zajedno s njegovom dokazanom trajnošću i malim zahtjevima za održavanjem njegova hibridnog sustava.

Ovogodišnji Prius prvi je Toyotin hibridni automobil dostupan s prilagođenim inteligentnim pogonom na sve kotače (AWD-i). Ova nova opcija automatski osigurava dodatno prianjanje kotača na podlogu prilikom kretanja iz mjesta ili na skliskom kolniku, poboljšavajući sigurnost i pružajući vozaču dodatnu mjeru spokoja. "Toyota Prius već je dugo najprodavaniji hibrid na svijetu, ali prema našim čitateljima, on je i najpopularniji automobil u Britaniji. Njegova ocjena od 93,22 posto znači da je on ne samo Novi automobil godine Driver Power za 2019. nego je i na prvom mjestu kao Kompaktni obiteljski automobil te prvi izbor kupaca kojima su mala potrošnja goriva i mali troškovi eksploatacije na vrhu popisa prioriteta", rekao je Steve Fowler, urednik Auto Expressa.

- Uspjeh u istraživanju Driver Power posebno je važno jer izravno ocrtava veliko zadovoljstvo vlasnika njihovim automobilom - rekao je Andrew Cullis, direktor marketinga u Toyota GB.

Hina
Najčitanije iz rubrike