Autoglas
SWIFT SPORT SUZUKIJEVA GRADSKA JURILICA

Najljuće izdanje za probijanje kroz gužvu
Objavljeno 30. travnja, 2019.
Suzuki Swif Sport svoju najveću prednost ima u cijeni koja je za ovu kategoriju povoljna, a pruža i vrhunsku zabavu

Svi oni koji traže malu gradsku jurilicu došli su na svoje – stigao je novi Suzuki Swift Sport koji reprezentativno predstavlja tu kategoriju, a da je tako i sami smo se uvjerili. Kategorija automobila koju od milja volimo nazvati malim gradskim jurilicama, donedavno je bila rezervirana za premium proizvođače. Međutim, u zadnje vrijeme gotovu svu pozornost pokupio je Volkswagenov Polo GTI, a odnedavno vode je uzburkao i Suzuki s modelom Swift Sport. Suzuki Swift Sport svoju najveću prednost ima u cijeni koja je za ovu kategoriju, usudili bismo se reći - povoljna, a uz to nimalo ne kaska u pružanju zabave iza upravljača.


Osnovna poanta automobila kao što je Suzuki Swift Sport jest pružiti vozaču što više zabave i adrenalina iza upravljača. Kako bi to postigao Suzuki Swift Sport svoju snagu crpi iz 1,4-litrenog turbobenzinskog motora snage 140 KS. Dodamo li ovoj brojci masu vozila od oko 970 kilograma jasno je da recept za zabavu imamo. Usporedbe radi prosječan automobil (limuzina) uz motor slične snage teži gotovo tonu i pol.

Brz i okretan

Uz zabavan i snažan mali automobil uvijek ide ručni mjenjač, pa je tako i na Suzuki Swift Sportu. Društvo motoru pravi 6-stupanjski ručni mjenjač kratkog, rekli bismo sportskog hoda. Prijenos se iz njega vrši na prednje kotače – i to je to. Iza sportskog upravljača sjedamo u izuzetno profilirana sjedala koja će vas čvrsto primiti i držati u zavojima, lansiranje od stajanja do 100 km/h traje 8,1 sekundu. Iako ova brojka nije odveć sportska, dojam za upravljačem je kudikamo bolji. Brzi ulasci u zavoj i brza promjena smjera čine vožnju Suzuki Swift Sporta kao vožnju kartingom. Međutim, ovaj automobil daleko je od kartinga prema svojoj opremi. Kao pomoć vozaču tu postoji sijaset senzora i kamera koji će vas vraćati u vozni trak, upozoravati na vozila ispred, kontrolirati proklizavanje…Dakle, sve ono što očekujemo od više no dobro opremljenog vozila imamo u ovome automobilu.


Naš test koji je bio izuzetno dinamičan pokazao je brojku od oko osam do devet litara potrošnje, no kada poželite Suzuki Swift Sport možete voziti i štedljivo, umjereno, „pitomo“. Tada, prema navodima proizvođača potrošnja bude oko šest litara. No, ovo nije auto za to, nego svi koji ga kupe uživat će u ranije spomenutoj dinamici i „karting“ vožnji koja će vam razvući osmijeh na lice.
Ljut, ljući, najljući


Stil vožnje koji pruža Suzuki Swift Sport prati i njegova vanjština. Automobil izgleda „napucano“. Istaknuti odbojnici, imitacija karbona, difuzor, spojler, dvije ispušne cijevi, crni elementi i atraktivne crne alu-felge, naljepnice na vozilu…Sve su ovo detalji zbog kojih se Suzuki Swift Sport čini ljut, agresivan, sportski. LED svjetla, koja uz to imaju i funkciju automatskih dugih te dnevnih svjetala, dodatno podižu atraktivnost. Tehnologija za ljubitelje novih stvari prisutna je kroz naprednu multimediju i infosustav, a koji zajedno nude sve ono što danas trebamo. Prostranost, mjesto u prtljažniku sigurno nisu u fokusu kupca ovog automobila, stoga ćemo se zaustaviti na onom bitnom. Snažan motor, zabavni faktor vožnje, agresivan izgled i napredna tehnologija – sve to nudi Suzuki Swift Sport. Cijena od oko 150.000 kuna čini se razumnom za ovaj segment.


Marin Režić
Odličan motor
Motor koji pokreće Suzuki Swift Sport, uistinu mu jako dobro pristaje. Nije prenapregnut ni kada se iz njega izvlači maksimum, a veliki plus tu je i izostanak bilo kakve primjetne turborupe. Dvije ispušne cijevi i difuzor glavno su obilježje stražnje strane Sporta. Ručni mjenjač preuzet je iz prethodnog Sporta, dorađen je te ima primjetno kraće hodove. Prepoznatljiv kokpit oplemenjen je kvalitetnijim materijalima, a tu je i sportski podrezani upravljač. Infozaslon donosi prikaz rada turbine i isporuke snage i momenta.
150

tisuća kuna cijena je testnog modela
8,1

sekunda treba Swift Sportu da dostigne 100 km/h
Ovaj mali gradski "zvrk" izgleda napucano, što pridonosi općem dojmu snage
Možda ste propustili...

ULAZE U VLASNIČKU STRUKTURU DVA PROIZVOĐAČA ELEKTRIČNIH VOZILA

VW u Kini ulaže 2,1 milijardu eura

OD PROŠLOG TJEDNA U PARIZU

500 Renaulta Zoe za Carsharing

Najčitanije iz rubrike