Tehno
TEST: ADATA XPG INFAREX K10

Hibridna tipkovnica - sjajna za ured i dobra za igranje
Objavljeno 26. travnja, 2019.
Uživljavanju u igre pomažu i RGB svjetlosni efekti koji su usklađeni s igrom koju trenutno igrate

Donedavno tipkovnice smo uglavnom dijelili na membranske, one s gumenim kupolama i mehaničke, no ADATA nam je poslala na test svojevrsni hibrid u vidu kombinacije membranske i mehaničke, tzv. memhaničke tipkovnice.

XPG kao brend izuzetno je popularan među igračima. Iza brenda XPG stoji ADATA, tvrtka popularna ponajprije po svojim izvrsnim memorijskim modulima (RAM) te memorijskim diskovima (SSD), ali i po igraćoj periferiji XPG. Upravo u gaming kategoriji proizvoda ADATA ima XPG kao svojevrstan zaseban brend iza kojeg stoje brojni proizvodi.

Priznajemo kako proizvode s ova tri slova volimo imati na testu jer nerijetko donose odlične mogućnosti, performanse i kvalitetu, a ove epitete opravdava i ADATA XPG INFAREX K10, kojoj uz njih možemo dodati i inovativnost.

Kada smo u opisu vidjeli kako nam je ADATA na test poslala neobičnu tipkovnicu za igrače pod imenom INFAREX K10, izdanu pod okriljem njihova brenda za gamere XPG, mislili smo da je došlo do neke pogreške u opisu.

Memhanička tipkovnica
Naime, INFAREX K10 je opisana memhanička tipkovnica. Ovisno o materijalima, razlikujemo tipkovnicu s gumenim kupolama, membransku tipkovnicu i mehaničku tipkovnicu. Kao što ime govori, tipkovnice s gumenim kupolama koriste malene gumene kapice ispod svake tipke koje pritiskom šalju signal računalu. Puno popularnije od njih su membranske tipkovnice koje sadrže veliku gumenu površinu koja povezuje sve tipke. One su jednostavnije i jeftinije za proizvodnju - pa im je stoga i niža cijena. U posljednje vrijeme sve popularnije postaju mehaničke tipkovnice gdje svaka tipka ima vlastitu oprugu koja vraća tipku u početni položaj kada je pritisnemo. Iako mehaničke postaju sve popularnije, manje popularne su njihove cijene. Naime, zbog visokog troška izrade, te tipkovnice ne slove kao povoljne ili pristupačne. No tu na scenu nastupa memhanička tipkovnica. Do sada se nismo imali prilike susresti s takvom tipkovnicom, no u biti, ova priča ima itekako smisla. Memhanička tipkovnica predstavlja hibrid, odnosno kombinaciju membranske i mehaničke tipkovnice koja uz povoljnu cijenu pruža doživljaj tipkanja vrlo sličan pravoj mehaničkoj tipkovnici, što je osobito važno za entuzijastične igrače. Ako ste sanjali mehaničku tipkovnicu, a prepreka do ostvarenja sna bila je cijena, sada s memhaničkom tipkovnicom možete biti najbliže pravoj mehaničkoj tipkovnici, ali znatno jeftinije.

Light show
Tipkanje na XPG INFAREX K10 vrlo je ugodno, a tome uvelike pridonosi izvedba tipkovnica. Tu ponajprije mislimo na tipke i njihov ergonomski oblik uz koji će višesatno tipkanje biti užitak. Uživljavanju u igre pomažu i RGB svjetlosni efekti koji su usklađeni s igrom koju trenutno igrate i trenutnom situacijom na bojnom polju. Također, čak 26 najkorištenijih tipaka opremljeno je anti-ghosting tehnologijom, što znači da nećete izgubiti ni jednu komandu zadanu u žaru borbe. Windows tipke moguće je isključiti kako ih ne biste slučajno pritisnuli u vrijeme igranja. Tipkovnica se pokazala sjajnom i za uobičajeni uredski rad (osvjetljenje je u tom slučaju moguće isključiti ako vas iritira) i dosta dobrom za igranje. Jedini nedostatak je nepostojanje zasebnog softvera za konfiguraciju tipkovnice, no on vam, realno, i ne treba. Za kraj ostaje cijena koja se za XPG INFAREX K10 zaustavila na 350 kuna. Više "muzike" za ovoliko "para" teško ćete dobiti. Stoga, tražite li dobru igraću tipkovnicu – evo je.

Marin Režić
Možda ste propustili...