Tehno
INOVATIVNE MOGUĆE UPOTREBE ROBOTIKE

Proglašeni pobjednici Win-A-Robot natječaja u organizaciji Epson Europe
Objavljeno 26. travnja, 2019.

Objavljeni su pobjednici prvog ikada Win-A-Robot natjecanja u organizaciji Epson Europe za tržišta EMEAR. Prikazale su se inovativne moguće upotrebe robotike i tehnologije automatizacije kroz cijeli raspon sektora u Mađarskoj, Irskoj, Njemačkoj, Italiji i Engleskoj. "Robotika i automatizacija imat će golemu ulogu u podržavanju konkurentnosti i rasta budućeg poslovanja u Europi," rekao je Volker Spanier, voditelj robotskih rješenja za Epson Europe dok je objavljivao pobjednike natječaja. "Garancija da su današnji studenti pripremljeni i uzbuđeni prihvatiti taj izazov je od velike važnosti, tako da je Epsonu drago raditi pokraj budućih talenata kako bi rasli i razvili svoje vještine i projekte u pravom smjeru. Ovu objavu smatramo početkom plodnih, dugotrajnih odnosa sa sveučilištima na području EMEAR." Šest službenih pobjednika "Win-A-Robot" natječaja za 2018. godinu su:

Sveučilište Pecs, Mađarska, za projekt ‘Upravljanje robotom kroz AR staklo‘; Heinz-Nixdorf-Berufskolleg, Njemačka, za projekt ‘Simulacija online trgovine koristeći primjer postrojenja za punjenje slatkiša‘; Institut za tehnologiju Tallaght, Irska, za projekt ‘Robotika, proizvodnja hrane i žetva‘; Sveučilište Plymouth, Ujedinjeno Kraljevstvo, za projekt ‘Proizvodnja uz pomoć robota koji se sâm prilagođava u inteligentnim održivim radnim stanicama‘; Sveučilište Padova, Italija, za projekt ‘ChocoBot - energetski učinkovito i prilagođeno ukrašavanje slavljeničkih torti i brzo prototipiranje velikih čokoladnih struktura‘; Sveučilište Pavia, Italije, za projekt ‘Deep learning za sigurnu fizičku interakciju čovjeka i robota‘. Odluku je donijelo vijeće od pet stručnjaka za robotiku: prof. Darwin Caldwell, Institut za tehnologiju Italije; Eva Kaili, članica Europskog parlamenta; dr. Imre Paniti, Akademija znanosti Mađarske; Patrick Schwarzkopf, glavni direktor VDMA Robotics + Automation, i Yoshifumi Yoshida, Epsonov izvršni djelatnik – koji dolaze iz područja regulacije, industrije i obrazovanja. U nadolezećim mjesecima Epson Europe i partneri usko će surađivati s institucijama nakon što dobiju svoje robote iz Epsona, pružajući podršku i obuku kako bi osigurali da pobjedničke ekipe, ali i ostali studenti imaju najbolju korist od svoga robota.

Procjena je kako će industrija robotike biti vrijedna 1,05 bilijuna eura do 2025. godine. Epson je predan širenju upotrebe svojih robota kako bi pomogao stvaranju svijeta u kojemu roboti podržavaju ljude u raznim vrstama situacija te kako bi zadovoljio potražnju tržišta isplativim rješenjem. "Win-A-Robot" natječaj u organizaciji Epson Europe pomaže u smanjenju prepreka kod automatizacije, podržavajući obrazovanje. M.R.
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...