Dome slatki dome
OAZA MAŠTE

Dječji kreveti za spavanje i igru
Objavljeno 25. travnja, 2019.
Maštovite oblike kreveta možete kupiti ili ih izraditi, ali poštujući želje djeteta

Svaka dječja soba treba predstavljati oazu zadovoljstva, mašte i funkcionalnosti. To se osobito odnosi na one najmlađe, čiji je svijet igra i zabava, daleko od realnosti i svakodnevice. U opremanju dječje sobe krevet je svakako jedan od najvažnijih elemenata. Osim svoje funkcionalnosti, čvrste konstrukcije i odabira kvalitetnog madraca, on uvelike može poslužiti i kao prostor za igru i širenje dječje mašte. To je osobito važno u malim prostorima, kada je nemoguće osigurati dovoljnu podnu površinu za igru. Podizanje kreveta na višu razinu i osiguravanje veće podne površine preporučljivo je rješenje.

Želje i naklonosti
Maštovite oblike kreveta koji će djetetu predstavljati zonu igre i spavanja možete kupiti ili ih izraditi, ali svakako poštujući želje i naklonosti djeteta.

Ako se radi o sobi za dvoje djece i potrebi kreveta na kat, dovoljno je upotrijebiti dekorativne tkanine kao zaslone koji će stvoriti tajna skrovišta ili kućice za igru tijekom dana. Povremenim mijenjanjem zastora mijenjat ćete i namjenu skrivenog prostora te tako razveseljavati dijete. Ovakve krevete može obogatiti i montažnim toboganom.

Ako se radi o većim sobama, predlažemo da krevet postane prava montažna kućica koja će osigurati prostor za igru ispod kreveta, ali i u samom krevetu. Prozori, krov, ljestve... svi će ti elementi postati djeci kreativna zona za brojne ideje. Ako obojite fasadu, krov i dodate zavjese, učinak će biti još veći.

Čamci, automobili...
Za sve one koji nisu skloni krevetima na kat, predlažemo krevete koji će biti u obliku predmeta koji pobuđuju dječju maštu i igru – čamci, automobili, sportski rekviziti. Ovisno o spolu djeteta, to će biti igre s gusarima i raznim nemanima ili će prerasti u nježnu bajkovitu priču djevojčica. Ovakvi kreveti trebaju biti ovalnih oblika te prepuni dekorativnih detalja.

Ako je krevet izražajnog oblika, neka ostali elementi u sobi budu jednostavni, ali u bojama koje prate boje kreveta. Predviše izražajnih oblika stvorit će dojam prenapučenosti i napetosti.Krenite u kreativni dječji svijet i oblikujte ga u zone za spavanje i igru!
Izabela Galović Ninić, dipl. ing.arh
Uređenje dječje sobe, izazovan je projektni zadatak o kojem se, slažu se vodeći svjetski arhitekti i dizajneri, morate informirati kako ne biste radili velike greške te da bi sve na kraju bilo lijepo i funkcionalno.Treba koristiti samo najkvalitetnije materijale, zato da se da važnost svemu što dijete čini: od spavanja, preko igre, do učenja.
Možda ste propustili...