Osijek
OBRADA PODATAKA NA UPISU

Dječji vrtić: Svi osobni
podatci o djeci zaštićeni
Objavljeno 20. travnja, 2019.
Prilikom upisa roditelji su dužni pružiti podatke i o zdravlju djece, no oni su povjerljivi i zaštićeni

U okviru plana redovitih upisa za pedagošku godinu 2019./2020. Dječji vrtić Osijek obavještava roditelje o novoj regulaciji vezanoj uz obradu osobnih podataka koje ustanova prikuplja u sklopu upisa. Sve u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR).

"Odgovorni smo za primjerenu zaštitu osobnih podataka te se u tom smislu pridržavamo svih propisa o obradi, zaštiti povjerljivosti, postupanju s osobnim podatcima i njihovom čuvanju. Osobne podatke, koji su predmet obrade, obrađujemo na način i u opsegu kako je to definirano aktualnim propisima. Posebno obazrivo postupamo s osobnim podatcima djece, koja imaju posebnu zaštitu u pogledu podataka koje prikupljamo te dalje obrađujemo i pohranjujemo. Osobne podatke prikupljamo i obrađujemo u svrhu obavljanja djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja te skrbi o djeci predškolske dobi i obavljanja poslova koje Dječji vrtić obavlja kao javne ovlasti, koje djelatnosti Dječji vrtić Osijek obavlja kao javnu službu. Moramo napomenuti kako za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, kao i za obavljanje poslova koje Dječji vrtić Osijek obavlja kao javne ovlasti, dužni smo prikupiti i podatke iz posebnih kategorija osobnih podataka, poput podatka koji se odnose na zdravlje", objašnjava ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj.

Iz DVO-a ističu kako je obrada osobnih podataka djece nužna za obavljanje poslova koje Dječji vrtić Osijek obavlja kao javne ovlasti i to, prije svega, za upis djece u dječji vrtić i ispis djece iz dječjeg vrtića s vođenjem odgovarajuće dokumentacije, a onda i za izdavanje potvrda i mišljenja te upisivanje podataka o Dječjem vrtiću Osijek u zajednički elektronički upisnik. Također, obrada osobnih podataka nužna je i za obavljanje djelatnosti predškolskog odgoja, i to za ostvarivanja redovitog programa njege, odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece rane i predškolske dobi koji su prilagođeni razvojnim potrebama djece te njihovim mogućnostima i sposobnostima; ostvarivanja programa za djecu rane i predškolske dobi s poteškoćama u razvoju, za darovitu djecu rane i predškolske dobi, za realizaciju programa na jeziku i pismu nacionalnih manjina te za ostvarivanje programa predškole, programa ranog učenja stranih jezika i drugih programa umjetničkog, kulturnog, vjerskog i sportskog sadržaja.

"Osobne podatke prikupljamo izravno od ispitanika, odnosno od nositelja roditeljske odgovornosti nad djetetom ako je ispitanik dijete. U iznimnim situacijama osobne podatke prikupljamo od trećih osoba, ako za to postoji pravna osnova. Ako su osobni podatci prikupljeni od trećih osoba, ispitanik ima pravo biti informiran i o izvoru osobnih podataka te kategorijama osobnih podataka o kojima je riječ. Ako osoba odbije dati pojedine osobne podatke koji su nužni za izvršavanje ugovora ili poduzimanja radnji na njezin zahtjev prije sklapanja ugovora, odnosno podatke koji su nužni za poštovanje naših pravnih obveza, nećemo biti u mogućnosti ispuniti svoje ugovorne ili zakonske obveze. Osobni će se podatci pohranjivati na propisanim mjestima i bit će onoliko dugo pohranjeni koliko smo zakonski obvezni čuvati određene podatke, odnosno koliko je to potrebno radi ispunjavanja svrhe za koju su obrađivani. U slučaju pokretanja i vođenja sudskog ili drugog postupka, podatke ćemo čuvati do dovršetka takvog postupka", zaključuje Štambuk Čabaj.

Ivana Solar
Dozvoljeno fotografiranje djece na priredbama
S obzirom na to da su osječkim vrtićima u tijeku završne priredbe, a u kontekstu zaštite privatnosti djece, iz Dječjeg vrtića Osijek poručuju kako svaki roditelj može sam fotografirati i snimati svoje dijete na priredbama. No svi trebali imati na umu da za to nemaju suglasnost roditelja druge djece, te da riskiraju pravne sporove s roditeljima ako grupne fotografije i snimke objavljuju na internetu.
Možda ste propustili...

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

UDRUGA ZA POLJEPŠANJE GRADA “MOJ OSIJEK” I MUZEJ SLAVONIJE

U subotu Susret ugode s glumicom Vlastom Ramljak

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana