Osijek
RED SVETOG JURJA

Svoj je posjet Osijeku
najavio G. von Habsburg
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Naš se red smatra najutjecajnijom i najmoćnijom lobističkom udrugom u Europi, kaže Festetić

Široj je javnosti možda manje poznato da u Osijeku već dvije godine djeluje Zapovjedništvo (ili Komturaj) Reda sv. Jurja, viteške organizacije koja svoje podrijetlo vuče još od 1308. godine, kada njezinu preteču osniva Henrik VII., car Svetog Rimskog Carstva. Ovo viteško okupljanje preuzimaju Habsburzi, koji mu reorganizacijama iz 1926. i 2008. daju suvremeni format elitističke lobističke organizacije. Njegova je svrha promicanje ideje srednjoeuropskog zajedništva.

Dvojica su Habsburga i danas na čelu Reda sv. Jurja (St. Georgs-Orden). Dužnost velikog meštra obnaša nadvojvoda Karlo Habsburški (Karl von Habsburg), a njegov mlađi brat Georg njegov je zamjenik. Iako još neke visoke dužnosti obnašaju plemići, ova je elitistička udruga otvorena i za pučane, odnosno pojedince besprijekorne profesionalne karijere te visokog društvenog ugleda. No uvjet za članstvo u Redu sv. Jurja jest osobni poziv i rigorozni postupak za ulazak u članstvo. Kako nam je rekao prvi čovjek Zapovjedništva Osijek, Mario Festetić (kojeg službena internetska stranica Reda spominje i titulira kao "Graf dipl. iur. Mario Festetics de Tolna", u skladu s njegovim plemićkim podrijetlom i izvornim prezimenom, kojeg se ta obitelj morala odreći u komunističkoj Jugoslaviji), Red sv. Jurja dinastički je viteški red kuće Habsburg. Članstvo je nadstranačko, a jedini je svjetonazorski uvjet pripadanje kršćanstvu bez obzira na konfesiju.

- Naš se red smatra najutjecajnijom i najmoćnijom lobističkom udrugom u Europi koja djeluje na načelu tzv. meke moći (soft power). U našim je redovima otprilike 700 članova, a mnogi među njima obnašaju utjecajne državne dužnosti u zemljama srednje Europe. Primjerice, pola sadašnje austrijske vlade su naši članovi, a veliki je prijatelj našeg reda i kancelar Sebastian Kurz. Mi kao lobistički sustav djelujemo na ujedinjavanju Mitteleurope, odnosno zemlje koje su nekada bile u sastavu Austro-Ugarske. Naše je mišljenje da naše zemlje pojedinačno ne mogu puno učiniti, ali udruženi na tragu Beneluxa ili nordijskih zemalja predstavljamo važan čimbenik u Europi. Mnogi od utjecajnih članova Reda sv. Jurja, uključujući i Karla von Habsburga, rado posjećuju Osijek i često dolaze u Hrvatsku koju smatraju važnom zemljom srednje Europe, ističe Festetić.

Ova se organizacija zauzima za konzervativne vrednote i ekonomski liberalizam. Jedno od obilježja ovog viteškog reda je njegova vojna struktura. Ispred imena velikog meštra Reda Karla Habsburškog na njihovoj službenoj internetskoj stranici stoji kratica S. k. k. H. u značenju "Njegova carska i kraljevska visost". Sjedište Reda je u Beču, a ogranci uglavnom po zemljama nekadašnje Austro-Ugarske nazivaju se komturaji ili zapovjedništva. Primjerice, u Austriji postoji devet komturaja, u Hrvatskoj su dva (Zagreb, Osijek), a u Sloveniji, Mađarskoj i Srbiji po jedan. Poduzetnik i političar Mario Festetić komtur je Zapovjedništva Osijek, a njegovi zamjenici (vicekomturi) su su mag. Davorin Cmrečki, odvjetnik iz Zagreba, i mag. Marin Franolić, bankovni savjetnik iz Graza. Red sv. Jurja u Hrvatskoj ima četrdesetak članova, a Komturaj Osijek ih okuplja deset. Komtur Zapovjedništva Zagreb je televizijski novinar Romano Bolković.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

Najčitanije iz rubrike