Regija
U BARANJI SE NASTAVLJA TURISTIČKI RAST

Do travnja deset posto više gostiju nego lani
Objavljeno 20. travnja, 2019.
BELI MANASTIR

Više od 20.000 dolazaka te blizu 36.000 noćenja na području između Dunava, Drave i Mađarske, najkraći je rezime onoga što se prošle godine događalo u baranjskom turizmu.

Brojke sigurno nisu poput onih ‘‘morskih‘‘, ali priličan porast dolazaka i noćenja u odnosu na 2017. godinu jasan je dokaz da je Baranja iz godine u godinu sve popularnija i poželjnija turistička destinacija te da postaje sve važniji kamenčić u mozaiku hrvatskog kontinentalnog turizma.

- Drago mi je da se brojke povećavaju, posebice broj noćenja, kako domaćih, tako i stranih turista. Upravo povećanje broja noćenja prioritetni nam je cilj, pa moramo biti zadovoljni. Osim toga, sudeći prema podacima koje posjedujemo, turisti se sve više odlučuju u nekom od baranjskih smještajnih kapaciteta provesti po dvije ili više noći, a ne samo jednu ili ni jednu kako je to bilo ranije - kaže direktor TZ Baranje Matej Perkušić, naglašavajući kako je sve spomenuto i te kako važno za vikend destinaciju kakva je više-manje Baranja. Trend povećanja broja dolazaka i noćenja nastavlja se. Na području pod ingerencijom TZ Baranje (bez općina Bilje i Draž) u prva tri mjeseca ove godine zabilježeno je i desetak posto više dolazaka i noćenja.

- Ove godine u sustavu e-visitor zabilježili smo više od 1400 dolazaka i nešto manje od 2800 noćenja. Od ukupne brojke bilo je oko 500 dolazaka stranih gostiju, koji su ostvarili gotovo 1200 noćenja - priča Perkušić, dodajući kako će brojke, nakon uskrsnih blagdana, biti sigurno veće. Potvrđuju to i turistički djelatnici, koji ponavljaju kako na kontinentu sezona uvijek traje, ali se, ipak, broj gostiju, kako domaćih, tako onih stranih, već godinama povećava početkom proljeća, pa očekuju da će tako biti i ove godine. Zanimljiva je struktura inozemnih gostiju koji su u prva tri mjeseca ove godine došli u Baranju i odlučili se noćiti u nekom od ovdašnjih smještajnih kapaciteta. Tako su (na području pod ingerencijom TZ Baranje) tijekom siječnja, veljače i ožujka najviše noćili Rusi. Slijede gosti iz Finske, Srbije, Mađarske, SAD-a, Bosne i Hercegovine, Austrije, Belgije i Njemačke.

- Raduje činjenica kako se za višednevni odmor u Baranji odlučuje sve veći broj stranaca. Podsjetimo da je prošle godine u nju došlo više od 8000 stranih turista koji su ostvarili gotovo 13.600 noćenja - ističe Perkušić. Premda brojke iz godinu u godinu govore u prilog ovdašnjoj ponudi, vrijednim turističkim djelatnicima i potencijalima regije kakvima se pohvaliti može rijetko koja kontinentalna turistička destinacija, nitko u Baranji ne sjedi ‘‘prekriženih ruku‘‘. Djelatnici turističkih zajednica i nadalje su uporni u promoviranju Baranje diljem Hrvatske i inozemstva, a koliko im financije budu dopuštale, to će činiti i ubuduće.

Naglašavaju kako će maksimalno iskoristiti i Dane hrvatskog turizma čiji je domaćin ove godine Osijek.

Ivica Getto
Novina - Festival Puta svile u lipnju
Broj dolazaka, osim dobre gastroponude, ljubaznosti domaćina i nekih drugih čimbenika, ovisi i o događanjima na području Osječko-baranjske županije. Đakovački vezovi, Vinski maraton, karanački vašari (...), poprilično su ‘’etablirani’’, a planiraju se i novi. Festival Puta svile, primjerice, bit će održan u lipnju, a domaćini će biti Osijek, Đakovo i Baranja.
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike