Novosti
PROMJENE U SUBVENCIONIRANJU STAMBENIH KREDITA

Za obitelj s dvoje djece - subvencija sedam godina
Objavljeno 20. travnja, 2019.
U Sabor upućen konačni prijedlog Zakona koji će olakšati rješavanje stambenih problema

Vlada je u četvrtak prihvatila i u saborsku proceduru uputila nacrte konačnih prijedloga izmjena i dopuna Zakona o subvencioniranju stambenih kredita i Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojim se osiguravaju još povoljniji uvjeti subvencioniranja stambenih kredita za mlade obitelji s djecom, a novim programom POS-a stanovi za znanstvenike, liječnike i učitelje u manjim sredinama i na otocima.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar istaknuo je kako je riječ o dvjema mjerama kojima je cilj poticanje demografske obnove društva i rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji. Gradnja stanova POS-a program je stambenog zbrinjavanja mladih obitelji koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje njihovog doma. Stanovi POS-a grade se za kupnju i najam, a do sada je, prema podacima ministarstva, kroz POS program sagrađeno više od 8200 stanova u koje je uloženo više od četiri milijarde kuna. U iduće dvije godine planira se gradnja novih tisuću stanova na lokacijama uglavnom na Jadranu - u Zadru, Splitu, Trogiru, Solinu, Biograd na Moru, Bolu, Cresu, Krku, Kraljevici, Lovranu, Poreču, Visu i Vrsaru.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja navodi da se izmjenama Zakona o društveno poticanoj stanogradnji želi omogućiti rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana koji kupuju stanove na slobodnom tržištu, a smanjuje se i kamatna stopa na javna sredstva u otplati s tri na dva posto. Također, želi se omogućiti kupnja stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja te spriječiti zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova.

Zabrana davanja u najam
Za izmjene Zakona o POS-u ministar Štromar je naveo da je riječ o konkretnoj demografskoj mjeri kojoj je cilj osigurati stanovanje mladima i njihov ostanak u Hrvatskoj. Ministar je naglasio kako se uvodi zabrana davanja u najam ili prodaja neotplaćenih stanova, što će se definirati kupoprodajnim ugovorom kako bi se stanovi koristili za namjenu za koju država izdvaja javna sredstva.

Subvencioniranje stambenih kredita mjera je stambenog zbrinjavanja koja se provodi od 2017. godine, točnije pozivi su provedeni 2017. i 2018. godine, a mladi će se za subvencije ponovno moći javiti tijekom jeseni ove, kao i iduće godine.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po četvornom metru, odnosno do najvišeg iznosa kredita od sto tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Odobrava se za osobe koje ne smiju biti starije od 45 godina i u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije mogu ostvariti oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću, ili sagraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili graditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. To praktično znači da će najveće subvencije dobivati građani koji se odluče na kupnju ili gradnju nekretnina na najvećem dijelu Slavonije i Baranje, uz izuzetak urbanih središta, poput Osijeka, Slavonskog Broda ili Vinkovaca.

Poziv na jesen
Ministar Štromar nedavno je najavio kako očekuje da će zakonske izmjene stupiti na snagu do lipnja ili srpnja i primjenjivati se već od rujna, kada se očekuje raspisivanje javnog poziva.

U Ministarstvu podsjećaju da je ova mjera stambenog zbrinjavanja ujedno i demografska mjera, jer se za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Novina je da će se nakon donošenja izmjena zakona u Saboru omogućiti produženje subvencija za dodatnu godinu dana po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu, pa će tako primjerice za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet godina trajati sedam godina.

Igor Mikulić
Slavonci rado koriste subvenciju
Za provedbu zakona u proračunu je za ovu godinu, ističu u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, na razdjelu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama osigurano 80 milijuna kuna, od čega će 42 milijuna kuna biti utrošeno za plaćanje subvencija iz 2017. godine, 34 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2018. godine i četiri milijuna kuna za nove subvencije koje će biti odobrene krajem ove godine. Ukupan iznos subvencije za iduću godinu bit će još povećan. Za 2020. godinu planirano je da se iz proračuna izdvoji 114 milijuna kuna, a za 2021. godinu 150 milijuna kuna. Valja podsjetiti, a o čemu smo već pisali u Glasu Slavonije, kako građani u Slavoniji i Baranji rado koriste ove subvencije. Upravo je najveći rast broja subvencija zabilježen u Slavoniji. Primjerice najveći rast ovih subvencija prošle godine zabilježen je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje su 2017. godine odobrene 44, a u 2018. godini 104 subvencije. Rast je zabilježen i u Brodsko-posavskoj županiji, sa 102 posto povećanja, Virovitičko-podravskoj od 96 posto i Požeško-slavonskoj, gdje je broj odobrenih subvencija povećan za 93 posto. U Osječko-baranjskoj županiji lani je za 78 posto povećan broj odobrenih subvencija stambenih kredita.
Dom osiguran za 5300 obitelji
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja navodi kako je do sada subvencijom stambenog kredita, kao mjerom stambenog zbrinjavanja, svoj dom osiguralo više od 5300 obitelji, a u tim je obiteljima rođeno više od 550 djece. Zanimljivo je i to što je prosječna dob onih koji dobivaju subvencije 33 godine, a prosječna mjesečna rata, ili anuitet njihovog stambenog kredita, iznosi 386 eura ili 2900 kuna. Do kraja 2020. godine kroz ove programe u planu je osigurati dom za više od 20 tisuća obitelji koje će tako ostati u Hrvatskoj, osnovati obitelj i pridonositi gospodarskom razvoju zemlje - zaključuju u ovome ministarstvu.
8200

stanova sagrađeno je do sada tijekom POS programa, za što je država izdvojila četiri milijarde kuna
Možda ste propustili...

PREDSJEDNICA I PREMIJER NA TRCI ZA PRSTENAC U BARBANU

“Trka je sjajan primjer velike kulturne baštine”

ECB UGASIO WEB-STRANICU

Hakerski napad na Europsku banku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI O SIGNALIMA NOVE EKONOMSKE KRIZE

Strah od recesije u SAD-u, prve naznake i u Europi

2

PREDSTAVNICI SINDIKATA ZDRAVSTVA NEZADOVOLJNI

Ne odustaju od povećanja plaća, ali se pripremaju i započeti štrajk ako treba

3

MINISTRICA OBRAZOVANJA NAJAVILA

Spremno je sve što je nužno i važno za kurikularnu reformu