Sport
ISTRA 1961 - OSIJEK

Mierez u 88. minuti za
prvi poraz Osijeka od
Puljana nakon četiri godine
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Nogometaši Osijeka doživjeli prvi poraz pod vodstvom Dine Skendera

Igor Cvitanović, rođeni Osječanin, na pulskoj klupi slavio je protiv – svog kluba. Prva njegova pobjeda na klupi Istre 1961 izborena je nebeskim skokom Miereza u završnici susreta. Bio je to i prvi poraz Osijeka otkad je na njegovu klupu sjeo Dino Skender i prvi poraz bijelo-plavih od pulske momčadi nakon 17. listopada 2015. kada je Istra 1961 slavila također u Puli sa 2:1.


Osječani su brojnim prekidima umrtvili i rascjepkali igru do poluvremena, potom su napali početkom nastavka, ali su pali u završnici. Puljani nisu imali odgovor za onakav nastup gostiju u prvih 45 minuta, obranili su se u početnih desetak minuta nastavka, nekad uz previše panike, ali su potom dočekali svojih pet minuta u završnici i to oplodili pobjedom. Osmo mjesto im je još uvijek daleko, ali se u Istri sigurno lakše diše.

Igra bez ritma

Igor Cvitanović svoju je momčad posložio u najavljenom 4-4-2 rasporedu s rombom u sredini, dok je Dino Skender u odnosu na prethodne susrete ponovno načinio promjene u momčadi. Starijem kolegi odgovorio je 3-4-2-1 sustavom nastojeći zgusnutom sredinom zagospodariti susretom, dok su tri braniča čuvala dvojicu pulskih napadača. U tako zgusnutoj sredini, razumljivo, nije bilo mjesta za mirno odigravanje, pa je svaki malo čvršći duel značio i prekid. Osječani su vrlo rado naglašavali kontakte i ostajali na podu, a sudac Strukan uredno je prekidao igru. Bila je to klasična igra bez igre, bez ritma zbog brojnih prekida, što je naravno daleko više odgovaralo gostima koji su u takvoj igri čekali priliku da iz neke kontre ugroze Čondrića. Pulski "zeleno-žuti" nisu znali kako odgovoriti na te zahtjeve i gostujući vratar Marko Malenica mogao je mirno odgledati prvih 45 minuta. Do odmora bilo je tek nekoliko udaraca iz daljine. Prvi topnik Osijeka Mirko Marić je u 13. minuti pucao s ruba kaznenog prostora, Rodriguez je blokirao, a Čondrić s lakoćom obranio. Dvije minute kasnije pucao je Kleinheisler izvana, a Čondrić ponovno obranio. I Puljani su pokušali dva puta, u 27. minuti Pavić je proigrao Danija na lijevom krilu, ovaj je ušao u sredinu i prevario Šutala, ali je pucao slabo, pokraj vrata. Potom je pucao i Sane, a Malenica bez problema obranio, ipak dovoljno da publika počne skandirati. Nažalost, nove prilike do odmora da živne i publika na Drosini, gdje je stigla i skupina pripadnika Kohorte, više nije dobila. Pred kraj prvog poluvremena zbog starta, za koji osječki igrač nije dobio žuti karton, Sane je morao biti iznesen s travnjaka, a umjesto njega ušao je Obeng. Nažalost, u poluvremenu je stigla vijest kako je Saneu u tom dvoboju slomljena noga. Kako se igralo u prvom poluvremenu, svjedoči da je prebrojeno čak 28 dosuđenih prekršaja, što je naravno utjecalo na gubitak i ritma utakmice. Dakako, kada je takva situacija, ni nekog pravog nogometa nije moglo biti.

Kapitulirali u završnici


U drugom poluvremenu Osječani su krenuli agresivnije, okomitije, očito sada odlučniji ostvariti u Puli i pobjedu. Tek što je počeo nastavak, Osječani su zaprijetili. Pušić je s desne strane ubacio prizemno za Pilja čiji je udarac tijelom blokirao Rodriguez. Gosti su tražili kazneni udarac smatrajući da ga je lopta pogodila u ruku, ali sudac Strukan, kojeg je po povratku na travnjak publika dočekala zvižducima, nije pokazao na bijelu točku. Odličnu priliku za pogodak Osijeka propustio je Žaper u 53. minuti. Prvo se oslobodio naivnog Lončara i proigrao Marića, koji mu je vratio loptu u sredinu kaznenog prostora, ali je Žaper pucao jako loše pokraj istrčalog Čondrića, ali i pokraj desne vratnice. Osječani su u tim trenutcima preselili igru pred pulska vrata i prijetili. Tako je jedan udarac uputio i brazilski stoper Tomelin, kojeg je Čondrić zaustavio nogom, a prijetio je i ponovno agilni Kleinheisler, no njegov udarac završio je pokraj vrata. Vidjevši da susret ne ide u željenom smjeru i da je Osijek odlučniji u nastavku susreta, trener Istre 1961 Cvitanović povukao je novi potez. Umjesto Lončara uveo je Savija koji je zaigrao iza dvije špice. Pokušali su potom i pulski igrači zaprijetiti, uglavnom nakon akcija koje je inicirao Dani Iglesias, ali lopta je vrlo teško stizala do dvojice napadača. Zato je u završnih 15 minuta Cvitanović pokušao s Ndijem uz Miereza. To je rezultiralo nešto opasnijom igrom Puljana, koji su prijetili iz kontranapada, ali bez završnice. Savio je u nekoiko navrata mogao kvalitetnije uposliti suigrače, gurnuti ih u priliku za pogodak, ali je svaki put bio neprecizan. Jedini udarac u okvir vrata uputio je tako Savio u 86. minuti nakon ubačaja iz auta, ali je Malenica bez problema pokupio loptu. No taj je pokušaj probudio domaće gledatelje koji su ohrabrili pulske igrače da ustraju. To je vjerojatno rezultiralo pogotkom već u idućoj minuti. Ndi je ubacio nakon udarca iz kuta, Mierez je poletio zrakom iznad svih i glavom matirao Malenicu – 1:0. Bio je to deveti pogodak napadača za euforiju među malobrojnim pulskim gledateljima na tribinama. Do kraja susreta ostalo je malo vremena, povukao je i Dino Skender posljednji potez. Umjesto Domagoja Pušića ubacio je napadača Josipa Špoljarića. Prije toga, u nastavku susreta umjesto Pilja ušao je Kristal Abazaj, a Muzafer Ejupi ušao je umjesto prilično indisponiranog prvog bijelo-plavog topnika Marića. Osijek je tako doživio poraz, kojim i dalje ostaje u vrlo neizvjesnoj utrci za Europu.


Roberto CAR
ISTRA 1961 *1(0)

OSIJEK *0

PULA - Gradski stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 838. Sudac: Duje Strukan (Split) 5,5. Strijelac: 1:0 Mierez (88.). Žuti kartoni: Lončar, Mierez, Sane, Pavić (Istra 1961), Pušić (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.

IGRAČ UTAKMICE: RAMON MIEREZ (ISTRA 1961)

ISTRA 1961

1 (0)

Čondrić 6, Franić 6, Rodriguez 6, Rufati 6,5, Pavić 6, Galilea 6, Lončar 5,5 (od 58. Savio 6,5), Sane 5,5 (od 44. Obeng 6), Iglesias 6,5, Laukžemis 5 (od 73. Ndi 6,5), Mierez 6,5.

OSIJEK

0

Malenica 6, Tomelin 6, Kleinheisler 6,5, Alves 6,5, Žaper 6, Škorić 6,5, Pušić 5,5 (od 89. Špoljarić -), Grgić 6, Marić 5,5 (od 77. Ejupi -), Pilj 6 (od 69. Abazaj 5,5), Šutalo 6.
1:0
Ndi je ubacio loptu u kazneni prostor nakon udarca iz kuta, Mierez je poletio zrakom iznad svih i glavom matirao vratara Osijeka Malenicu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike