Sport
BIJELO-PLAVI DANAS IGRAJU U PULI

Navijači Osijeka već su upisali bodove, ali momčad ni slučajno ne smije imati taj stav
Objavljeno 19. travnja, 2019.
- Nikoga ne možemo pobijediti ako ne igramo na gornjoj granici svojih mogućnosti - kaže Skender

Vezani članci

IZ NK ISTRA 1961 PORUČUJU

Dolazi odličan gost, ali moguća je i senzacija

Od gostovanja u Puli za nogometaše Osijeka počinju utakmice istine. Slijedi razdoblje u kojem ćemo saznati od kakvog je materijala momčad koju osječki prvoligaš ima danas. To nema veze s trenerom i/ili "backup" pričama, sve je vezano uz karakter momčadi.


Osijek je na polusezoni bio u komfornoj situaciji, ali se serijom loših rezultata doveo u poziciju u kojoj se mora ozbiljno boriti za Europu. U toj borbi susret s Istrom 1961 itekako je važan. Za Osijek se u njemu krije jasna priča - jesi ili nisi. Nakon odlaska Zorana Zekića prividno je za bijelo-plave sve postalo lakše. Nestao je nepodošljiv pritisak koji je pratio cijeli klub, ali se u srži ništa nije promijenilo kada su ambicije u pitanju. Plasman u Europu ostaje jedini fluid, a u svjetlu toga Osijek u Pulu ne može putovati bez pobjedničkih ambicija.

Samo 100 posto

Osijek u današnjoj utakmici baš i nema puno izbora ako želi zadržati trenutačnu poziciju na tablici. Pobjeda je imperativ svidjelo se to nekome ili ne. Naravno, govorimo to u kontekstu borbe za Europu. S obzirom na raspored koji bijelo-plave čeka nakon susreta u Puli, pobjeda se nameće kao jedina opcija.


- Svjesni smo koliki je ulog u toj utakmici, ali nikako ne smijemo pomisliti kako će to za nas biti lak posao. Naši navijači misle kako smo ta tri boda već stavili u džep, ali mi ni slučajno ne smijemo imati isti stav. O toj utakmici mogu reći sve, ali nikako da će to biti šetnja. Nikoga mi nismo u stanju pobijediti ako ne igramo na gornjoj granici svojih mogućnosti. I to se odnosi na utakmicu protiv Istre 1961. Samo znam da Osijek posljednja tri susreta u Puli nije pobijedio i to nešto govori. Dakle, nemamo pravo biti nadobudni. Oni jesu u teškoj situaciji, ali to nam je upozorenje koliko moramo biti pametni i oprezni. Danas ćemo igrati sve samo ne laganu uatkmicu, pa momčad ne smije ni u podsvijesti imati da će bodovi doći na pladnju. Takve su nam priče najmanje potrebne - kaže Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.


Skender je sve rekao, Osijek u Pulu odlazi u pozitivnom raspoloženju, ali i s potrebnom dozom opreza.


- Istra 1961 teška je momčad za analizu i zato trebamo razmišljati o svojoj igri, a ne o njima. U teškoj su situaciji, bore se za opstanak, ali to nije naš problem, jer i mi imamo svoju borbu. I zato stalno ponavljam - moramo biti svjesni kako nikoga ne možemo pobijediti ako ne pružimo maksimum. Puljani na tablici ne izgledaju opasni, ali riječ je o momčadi koja ima sposobnost biti opasna, razigrana i rastrčana. Trebamo ih prvo umiriti - smatra Skender.


Posljednja je rečenica i dio odgovora na pitanje kako će se Osijek postaviti u Puli. Koliko god mu trebala pobjeda, to ne znači da će bijelo-plavi krenuti u utakmicu glavom kroza zid.


- Prvo moramo biti kvalitetni, ali i oprezni i pametni. Uvijek imamo plan kako ćemo napasti, ali to ne smije biti bezglavo koliko god nam ta utakmica bila važna - kaže trener bijelo-plavih.
Dvojba ili dvije

Nije Skedneru lako uoči susreta u Puli. Veći dio javnosti i navijača bijelo-plavih taj susret smatra "riješenim" jer u Puli ove sezone nikome nije bio problem uzeti bodove. No uvijek postoji opasnost od zakona velikih brojeva, jer Puljani su svoju jedinu pobjedu ove sezone na domaćem terenu zabilježil još prošle godine, u posljednjem jesenskom kolu, kada je na "Aldo Drosini" pao Rudeš.


- Sve te pozadinske stvari neće igrati ulogu. Trebamo se koncentrirati na sebe i svoju igru, a ne razmišljati o tome protiv koga igramo. Za nas utakmica protiv Istre 1961 ima istu vrijednost kako i ona protiv Dinama, koja nas očekuje četiri dana poslije. Najvažnije je da budemo na razini prethodna tri susreta, a ako je moguće i bolji, jer pred nama je ciklus stepenicu više od onog što smo prošli na početku mog mandata - kaže Skender.


Kada je sastav u pitanju, ostao je dosljedan. Nije želio imenovati prvu postavu, ali je kao i uvijek ponudio neke smjernice.


- Nećemo previše toga mijenjati u odnosu prema susretu s Rudešom. Imam neke dvojbe koje se više odnose na način na koji ćemo igrati nego za izbor igrača. Dvojim samo oko toga hoćemo li krenuti s jednim ili dva napadača - kaže Skender.


To što priča treba shvatiti uvjetno jer Dino voli iznenaditi s izborom igrača. U tri dosadašnje utakmice uvijek je to činio, pa koliko je njemu Istra 1961 određena nepoznanica, toliko će i Osijek biti njoj zagonetka. Skender je proširio kadar, uveo je neke igrače koji nisu baš previše poznati na prvoligaškoj sceni, pa tek treba vidjeti koga će poslati na travnjak "Aldo Drosine". Ova utakmica bit će nabijena posebnim osjećajima jer je trener Puljana Igor Cvitanović ipak dečko s osječkog Sjenjaka. I neće mu biti lako, ali Osijek zbog toga neće imati nikakav popust.


Skender je kvalitetno krenuo u svoju avanturu, a sada ga čekaju pravi izazovi. Istra 1961 prvi je korak i taj nikako ne bi smio biti krivi. A onda slijedi Dinamo, prvo u Kupu, pa u prvenstvu.
- Prva tri susreta zapravo su bila uvodni ciklus, a od Pule pa nadalje čekaju nas još veći izazovi. Ne samo rezultatski nego i kadrovski. Čekaju nas tri susreta u osam dana, od kojih su dva s Dinamom i morat ćemo pametno rasporediti snage. No, idemo korak po korak. Prvo Istra 1961, pa ćemo onda razmišljati o Kupu - zaključio je Dino Skender, trener nogometaša Osijeka.
Dalibor Keler
Najčitanije iz rubrike