Osijek
KINESKO IZASLANSTVO U ZRAČNOJ LUCI

Kinezi procjenjuju potencijal za ulaganje u Slavoniju i Baranju
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Investicijski će timovi provesti evaluaciju projekata u Slavoniji i Baranji. Posebno im je zanimljiva agrikulturna industrija

Nakon posjeta kineskom gradu Jiaxingu krajem ožujka, osječko-baranjski župan Ivan Anušić jučer je ugostio Jian Yu i izaslanstvo poslovne asocijacije NR Kine, s kojim je nakon osječke riječne luke, naposljetku obišao i Zračnu luku Osijek. Dolazak mogućih investitora u Osijek organizirala je CSEBA, Kineska poslovna asocijacija za jugoistočnu Europu, na čelu s predsjednikom Marijem Rendulićem.

Početak suradnje
- Osječko-baranjska županija još prije nekoliko mjeseci uspostavila je određene kontakte, koje smo samostalno pronašli u Kini, pa sada radimo na tome da iskoristimo kinesko gospodarstvo i njegovu ekspanziju kroz mogućnost investicija u projekte koje nudimo u županiji. Prvo smo započeli suradnju na turističkoj razini, a sada nastavljamo na gospodarskoj, upravo zato smo posjetili osječku riječnu i zračnu luku kako bismo razgovarali o mogućem ulaganju kineskih investitora - objasnio je župan Anušić naglašavajući kako je ova suradnja tek na početku, pa se tek nakon nekoliko posjeta, kroz razgovor, upoznavanje i obilazak, mogu očekivati konkretni rezultati.

- Neugodno je u ovom trenutku "licitirati milijune", ali ono što možemo reći jest da našim lukama trebaju ozbiljni gospodarstvenici koji donose posao. Naime, riječna luka ima potencijal zato što povezuje Dravu i Dunav s Crnim morem, dok Zračna luka Osijek ima potencijal zbog svog geografskog položaja, koji bi se mogao manifestirati kako u putničkom tako i u teretnom prometu - istaknuo je Anušić napominjući kako Slavoniji trebaju investitori koji neće biti samo koncesionari, nego će "donijeti posao" i tako omogućiti protok robe i ljudi.

Investicijski tim
Jian Yu je sa svojim izaslanstvom potiho, ali s velikim interesom obišla kompletnu infrastrukturu Zračne luke Osijek, u pratnji direktora Davora Forgića, a kako joj je ovo bio prvi posjet Osijeku i Slavoniji, Yu je otkrila da se još upoznaje s mogućim projektima.

- Rado smo prihvatili poziv za dolazak jer smatramo da je agrikulturna industrija ovdje vrlo zanimljiva. Prije nismo dobili nikakve informacije o proizvodima i projektima koji se nude u Slavoniji, ali nakon ovog posjeta sastavit ćemo investicijski tim za evaluaciju i vidjeti što dalje - objasnila je izaslanica kineske poslovne asocijacije prije šetnje Zračnom lukom Osijek.

- Ono što je intencija s kineske strane, s obzirom na bogato iskustvo i znanje u kontekstu agrikulture u Slavoniji i Baranji, jest procijeniti potencijal za investicije i suradnju, a nije isključeno ni uspostavljanje joint venture sustava, odnosno suradnje s tvrtkama koje već ovdje djeluju - zaključio je Mario Rendulić, predsjednik CSEBA-e, u razgovoru s predstavnicima kineskog izaslanstva.

Marko Mandić
Posjet kineskog premijera ubrzao suradnju
Predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić prilikom posjeta Zračnoj luci Osijek istaknuo je kako je Hrvatska dobila posebnu poziciju u Kooperaciji Kina+17, upravo nakon nedavnog posjeta kineskog premijera Lija Keqianga.

- To je veliki preokret u politici Kine prema istočnoj Europi, dok je samim time i osjetljivost prema Slavoniji i Baranji u ovom trenutku izrazito narasla. Kao što smo mogli čuti od kineskog premijera, sva će se područja pokušati uključiti u njihove planove investicija i gospodarske suradnje - otkrio je Rendulić naglašavajući kako je 2019. iznimna godina za uspostavljanje plodonosnije suradnje.
Možda ste propustili...

SPORTSKO REKREATIVNI SUSRET

Aktivnosti Udruge umirovljenika

PROJEKT SING ALONG CONCERT “ON TOUR” BARCELONA

“Lipaši” pozivaju da im pomognete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USPJEH ZAVODA ZA ORTOPEDIJU KBC-A

Prva javna bolnica koja
ugrađuje koljena Attune

2

MEĐUNARODNI SIMPOZIJ O SUSTAVNOM PRISTUPU I RJEŠAVANJU PROBLEMA KOMARACA

Bez biološkog tretiranja Kopačkog rita nema rješenja za Osijek i Baranju

3

DAN NACIONALNIH MANJINA OBŽ

U Osijeku se danas
okupilo pola Europe

oglas