TvObzor
MARVEL SVEMIR KAKVOG POZNAJEMO BLIŽI SE KRAJU

Hoće li neuvjerljiva Kapetanica Marvel donijeti ravnotežu i vratiti u život omiljene junake?
Objavljeno 19. travnja, 2019.
Dugo iščekivani film “Osvetnici: Završnica” stiže u kina 26. travnja, ni dva mjeseca nakon premijere “Kapetanice Marvel”

Ljubitelji stripovskih junaka, ali i oni koji su to tek u posljednje vrijeme postali, zbilja su se imali čemu radovati proteklih desetak godina, jer je Hollywood bez ikakve stanke hiperproduktivno proizvodio filmove o superjunacima iz beskonačnog Marvel i DC svemira. Gotovo na mjesečnoj bazi tako se na repertoaru kinematografa mogao vidjeti bar jedan superjunak koji je svojim jedinstvenim karakterom, zabavnim supermoćima, najnovijim specijalnim efektima, ali i nesumnjivo promišljenim scenarijem, privlačio gledatelje pred velika platna. Odmičući se od neizostavnog kapitalističkog pogleda producentskih kuća na filmove o superjunacima koji su zasigurno zbog višestruke isplativosti na kinoblagajnama postali njihovi veliki aduti na tržištu, dolazi se do impresivnog Marvelova rezultata koji je kroz tri iznimno proračunate faze izgradnje svoga filmskog svemira do sada iznjedrio čak 21 poprilično kvalitetan film od 2008. godine. No, iako četvrta faza, koja započinje mogućim ljetnim hitom “Spider-Man: Daleko od kuće”, još ostaje velika nepoznanica, jedno je sigurno – film “Osvetnici: Završnica”, koji u svjetska, pa i hrvatska kina službeno dolazi već 26. travnja, donosi kraj Marvel svemira kakvog poznajemo.

Nepobjediva skupina superjunaka
Podsjetimo, formiranje Marvel svemira počelo je filmom “Iron Man”, čiji je istoimeni junak naposljetku postao inicijator, pa čak i predvodnik Osvetnika, nepobjedive skupine superjunaka koja je uspješno rušila snažne neprijatelje, ali i sve rekorde na kinoblagajnama. Kroz dvadesetak filmova gledatelji su se tako, između ostalih, mogli upoznati sa superjunacima poput Thora, Kapetana Amerike, Hulka, Spider-Mana, Doctora Strangea, Ant-Mana, Black Panthera, kao i s urnebesnim članovima Čuvara galaksije, dok je dinamičnija i pojednostavljenija priča o njihovom podrijetlu i novim izazovima, nasuprot onih opširnih u stripova u kojima su nastali, svakom neupućenom gledatelju omogućavala uživanje u koherentnom scenariju, brojnim izravnim i neizravnim šalama, te “inovativnim”“ scenama borbe koje su u kombinaciji sa specijalnim efektima holivudsku ZF kinematografiju dovele na višu razinu. Osim vrsnih scenarista i redatelja koji su se mijenjali na gotovo svakom filmu opsežnog Marvel svemira, ne treba zanemariti ni odličan casting, odnosno odabir glumaca, koje pokraj fizičkih sličnosti s junacima koje igraju, krase holivudska reputacija i istančane glumačke sposobnosti. Naime, Robert Downey Junior, Chris Evans, Mark Ruffalo, Samuel L. Jackson, Scarlet Johansson, Benedict Cumberbatch, Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Josh Brolin, Chadwick Boseman i Zoe Saldana, predvode cijenjenu glumačku postavu, kojoj će se u posljednjem nastavku pridružiti i još jedna oskarovka.

Sindrom političke korektnosti
Riječ je o talentiranoj Brie Larson koja se prije nepuna dva mjeseca publici premijerno predstavila u ulozi Kapetanice Marvel u istoimenom filmu, koji kroz još jedan “origin story”, odnosno priču o postanku superjunaka uvodi možda i presudnog lika za nadolazeći spektakl “Osvetnici: Završnica”. Međutim, sam film “Kapetanica Marvel”, u režiji Anne Boden i Ryana Flecka, ipak je, osim svog doprinosa za Marvel svemir i dobre tehničke izvedbe, ostao pomalo u sjeni pretpostavke da donosi prvu pravu žensku superjunakinju na filmska platna, što nikako nije istina, pogotovo ako se uzme iznimna Wonder Woman iz DC-a, pa čak i brojne snažne žene iz filmova upravo o Osvetnicima, X-Menima, pa i Čuvarima galaksije. Sličan tretman zbog sveprisutnog sindroma političke korektnosti u Hollywoodu, imao je nedavno i Marvelov “Black Panther” (2018), kao “prvi tamnoputi superjunak”, koji je unatoč solidnoj izvedbi zavrijedio prema mnogima precijenjen status, pa je začuđujuće, iako u sporednim kategorijama, nagrađen i od Akademije. Tako su i Kapetanici Marvel kritičari pristupali oprezno, ali se ipak bilo teško oteti dojmu da je Brie Larson neuvjerljivo, s prilično neuspjelim pokušajima humora kao u “Thoru: Ragnarok”, utjelovila presnažnu superjunakinju koja predstavlja ekvivalent Supermanu iz DC svemira, dok je priča o njezinu postanku ispričana zanimljivo i koncizno, ali ipak ostavlja mnoga otvorena pitanja. Naime, Kapetanica je moći “zavrijedila” nakon jedne avionske nesreće, nakon čega se s gubitkom sjećanja pronašla u središtu intergalaktičkog rata, upravo na Zemlji 90-ih godina - gdje upoznaje i mladog Nicka Furyja iz S.H.I.E.L.D.-a, američke tajne agencije s kojom će u budućnosti surađivati Osvetnici. Dolaskom na Zemlju, Kapetanica Marvel otkriva zavjere, detalje iz svoje prošlosti, ali i iznimne moći, pripremajući tako teren za sudjelovanje u “Završnici”, u kojoj će zasigurno pokušati donijeti ravnotežu, a možda i vratiti u život omiljene superjunake, koji su s polovinom čovječanstva u prošlogodišnjem hitu “ Osvetnici: Rat beskonačnosti” izbrisani od strane “pravednog” negativca - Thanosa.

Ravnoteža između dramatičnosti i akcije
Njemu u samom imenu, koje na grčkom jeziku označava skraćenicu za pojam besmrtnost, leži nepobjedivost, čiji se razmjer dodatno povećao kada je prikupio svih šest “kamenova beskonačnosti” u posljednjem okršaju s Osvetnicima, pa sada ostaje samo za vidjeti kako će mu se desetkovana postava superjunaka suprotstaviti. Poput “Rata beskonačnosti”, i “Završnicu” su režirali braća Anthony i Joe Russo, koji su već dokazali da znaju pronaći ravnotežu između dramatičnosti, akcije, specijalnih efekata, ali i provjerene doze humora, na jednima od najuspješnijih Marvelovih projekata - “Kapetan Amerika: Zimski vojnik”, i “Kapetan Amerika: Civilni rat”, pa ne treba očekivati ništa manje od pravog spektakla koji će nešto više od tri sata gledatelje držati prikovane za sjedala.

Piše: Marko MANDIĆ
Kronološki red gledanja Marvel filmskog svemira
Iako Marvel svemir čini vrlo smislena i povezana cjelina od dvadesetak filmova, treba podsjetiti da se radnja pojedinih priča ovih superjunaka odvija u drugačijim vremenskim razdobljima, a ponekad i na udaljenim dijelovima galaksije. Stoga, pokraj najjednostavnijeg redosljeda objavljivanja ovih filmova, postoji i određeni “pravi”, kronološki redosljed gledanja, pa ako netko prije “Osvetnika: Završnice” želi odgledati sve, mora se pripremiti na pravi maraton koji traje, ni manje ni više, nego 43 sata. U međuvremenu može pogledati i sezone serije “Agentica Carter” ili “Agenti S.H.I.E.L.D.-a”, kako bi se dodatno uputio u cjelokupnu priču, ali sve ipak počiva samo na filmovima. Prvi film u vremenskom tijeku Marvel svemira tako postaje “Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik”, čija je radnja smještena u 2. svjetski rat, odnosno 1942. godinu, nakon čega slijedi “Kapetanica Marvel”, koja je na Zemlju došla sredinom 90-ih. Potom dolazi “Iron Man”, pa njegov drugi nastavak, nakon čega slijedi “Nevjerojatni Hulk”, kojega je tada utjelovio Edward Norton, dok prije prvih “Osvetnika” na Zemlju dolazi i “Thor”. Poslije “Iron Mana 3”, koji je ipak minimalno utjecao na Marvel svemir, vraća se nordijski bog u filmu “Thor: Svijet tame”, nakon kojega “Kapetan Amerika: Zimski vojnik” mijenja igru. Oba dijela “Čuvara Galaksije” tada “razbijaju” tempo i uvode nove simpatične superjunake, dok potom prva velika prepreka za Osvetnike dolazi u “Vladavini Ultrona”. Na scenu tada stupa i Paul Rudd s odličnom izvedbom u “Ant-Manu”, a do kratkotrajnog razdora među Osvetnicima dolazi u filmu “Kapetan Amerika:Civilni rat”. “Doctor Strange” i “Black Panther” donose nove snažne superjunake, dok čovjek-pauk u svom trećem rebootu “Spider-Man: Povratak kući”, pogađa u središte. Tada slijedi zasigurno najduhovitiji film iz Marvel svemira, u vidu “Thora: Ragnarok”, nakon kojega u sličnom tonu nastavlja “Ant-Man i Wasp”, dok prava kulminacija dolazi kroz “Osvetnike: Rat beskonačnosti”.
Možda ste propustili...

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike