TvObzor
FILM “SAM SAMCAT” OSVOJIO NAGRADU U NEW YORKU

Bobo Jelčić dobio još jedno međunarodno priznanje za svoj posljednji film
Objavljeno 19. travnja, 2019.

Na 16. dodjeli nagrada Bosanskohercegovačkog filmskog festivala trijumfirao je hrvatski film “Sam samcat”, redatelja Bobe Jelčića. Žiri koji je birao najbolji film sastavljen je od cijenjenih filmaša susjedne države, Ademira Kenovića, Tatjane Krstevski i Aleksandra Boškovića.

Jelčić je tako osvojio nagradu žirija – Zlatna jabuka BHFF 2019. za najbolji film. Film “Sam samcat” prati nedavno rastavljenog oca koji pokušava uspješno voziti slalom birokratskom šumom te povećati dodijeljeno vrijeme koje može provesti s kćeri. Ovo je druga nagrada za film “Sam samcat” za najbolju režiju, prvu je dobio na Festu u Beogradu.

“Film Sam samcat delikatno privlači publiku unutar složenosti intimnog prostora prikazivanjem borbe običnog čovjeka s birokracijom. Film na suptilan način govori o preprekama s kojima se običan čovjek suočava u vrlo intenzivnim društvenim situacijama”, objašnjenje je žirija.

No Bobo Jelčić nije jedini koji je dobio nagradu žirija BHFF. Nagradu je dobio i Ranak Rushaidat za ulogu Marka u filmu. “Uloga Rakana Rushaidata okosnica je cijelog filma. On donosi suptilnu i delikatnu izvedbu koja odgovara ukupnoj energiji ovog filma”, objašnjenje je žirija.

Bobo Jelčić iznimno je uspješan redatelj, a uz filmska priznanja prošlog tjedna nagrađen je i njegov kazališni rad. Njegova predstava “Zašto je poludio gospodin R” osvojila je Nagradu Jugoslavenskog dramskog pozorišta za najbolju predstavu sezone.

Bosanskohercegovački filmski festival godišnji je filmski festival osnovan 2003. godine u New Yorku, a koji organiziraju njujorške nevladine organizacije, Radio Glas Bosne i Hercegovine i Akademija Bosne i Hercegovine. Festival se održava sredinom godine u Tribeca Cinemas kinu na Manhattanu. BHFF ima za cilj promoviranje bosanskohercegovačke kinematografije na području Sjedinjenih Američkih Država te upoznavanje šire javnosti s novim djelima istaknutih i mladih bh redatelja ili filmova čija je tema Bosna i Hercegovina.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

U TREĆOJ EMISIJI POPULARNOG SHOWA

“Zvijezde pjevaju” šansone i pop

PSIHOLOŠKI TRILER “KRIVI SPOJ” STIGAO U DOMAĆA KINA

Dopisivanja, moderni dejtovi i opasnost

Najčitanije iz rubrike