Osijek
ISPRED OPĆINE ČEPIN ODRŽAN PROSVJED ZBOG VRTIĆA

Roditelji: Upisi su stopirani, a za našu djecu rješenja nema!
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Općina Čepin odbija potpisati ugovor kojim se povećava njezina subvencija vrtićkog programa

Ispred zgrade Općine Čepin sinoć je prosvjedovalo stotinjak roditelja čepinskih mališana koji pohađaju Dječji vrtić "Zvončić" zahtijevajući od nadležnih da im kažu kamo će 1. rujna sa svojom djecom s obzirom na to da Općina nije potpisala novi ugovor s Dječjim vrtićem Osijek, a stari istječe 31. kolovoza.


Podsjetimo, u ponedjeljak, 15. travnja, počeo je redovit upis djece u sustav Dječjeg vrtića Osijek. Ujedno je to bio i datum do kojega se Općina Čepin trebala potpisivanjem ugovora s Dječjim vrtićem Osijek očitovati o nastavku pružanja usluge, odnosno trebala izjasniti prihvaća li subvencioniranje smještaja čepinske djece u "Zvončiću" do pune ekonomske cijene. No ugovor nije potpisan, a prema riječima načelnika Općine Čepin, Dražena Tonkovaca, koje su se proteklih dana mogle iščitati iz medija, niti hoće biti, s obzirom na to da se Općina Čepin ne slaže s novim izračunom ekonomske cijene vrtića, koja se temelji na financijskom izvješću gradske vrtićke ustanove za 2018. godinu. Kao ni s činjenicom da Općina, ako želi osigurati uslugu Dječjeg vrtića Osijek od 1. rujna, ugovor mora potpisati do 26. travnja, kada je posljednji dan redovitog upisa u sustav osječkih gradskih vrtića. Roditelji upozoravaju - sat otkucava, a rješenje se ne nazire.


"Pregovori su, prema našem mišljenju, došli do mrtve točke, jer sve odgovorne strane nisu postigle dogovor. Vrijeme samo ide, a za našu djecu rješenja nema. Roditelji koji su posljednjih dana dolazili u Dječji vrtić Osijek upisati djecu za sljedeću pedagošku godinu poslani su kući. Situacija je alarmantna, a u njoj je 171 dijete s obiteljima. Želimo komunikaciju odgovornih koja će donijeti adekvatno i brzo rješnje za dobrobit naše djece", poručila je sinoć Martina Pavić Grbić u ime Inicijative roditelja DV-a "Zvončić".


Ovo je bio drugi prosvjed roditelja iz "Zvončića". Prvi je održan sredinom veljače, nakon što je Grad Osijek poslao Općini Čepin dopis u kojemu čelnike obavještava kako 31. kolovoza istječe ugovor prema kojemu "Zvončićem" upravlja Dječji vrtić Osijek, a da Općina Čepin, prema izračunu gradske predškolske ustanove, ne plaća punu razliku do ekonomske cijene po djetetu. Nakon tog prosvjeda stigla je najava načelnika Općine Čepin Dražena Tonkovca o izdvajanju "Zvončića" iz sustava Dječjeg vrtića Osijek i osnivanju općinske predškolske ustanove. Uz preduvjet da Grad Osijek Čepinu u vlasništvo "vrati" zgradu vrtića. Dva mjeseca nakon prosvjeda Tonkovac je ipak najavio da će potpisati ugovor s Dječjim vrtićem Osijek, bar za pedagošku godinu 2019./2020. No to, razvidno je, nije učinio.


Spornom smatra ekonomsku cijenu po djetetu izračunanu od Dječjeg vrtića Osijek.


Naime, prema novim izračunima, mjesečna puna cijena po djetetu za primarni jaslički i vrtićki desetosatni program Dječjeg vrtića Osijek iznosi 1580 kuna. Cijena korištenja usluga koju roditelji s područja Osijeka trenutno plaćaju (bez dodatnih olakšica za pojedine kategorije) iznosi 640 kuna, a ostatak do pune ekonomske cijene - 940 kuna - subvencionira Grad Osijek. Kada je u pitanju Vrtić "Zvončić" u Čepinu, da bi roditelji i tamo plaćali mjesečnu cijenu vrtića od 640 kuna, Općina Čepin trebala bi ju subvencionirati sa spomenutih 940 kuna, ali to ne čini. Općina Čepin u tu svrhu izdvaja 500 kuna po djetetu, a ostatak treba izdvajati Grad Osijek. No načelnik Tonkovac ističe kako ta računica ne stoji jer je realni trošak Vrtića "Zvončić" unutar sustava znatno manji te zbog toga već deset dana odbija potpisati ugovor. Također, spornim smatra i činjenicu što se od Općine Čepin traži da novi ugovor (koji je potreban da bi roditelji čepinske djece mogli predati papire za upis djece na vrijeme) vrijedi od 1. svibnja te da već od toga mjeseca Općina plaća veću subvenciju u skladu s novoizračunanom ekonomskom cijenom.
Iako se u vrijeme prosvjeda Tonkovac nije obratio roditeljima, neslužbeno doznajemo kako je jučer tijekom dana ipak sjeo za stol s predstavnicima Grada Osijeka i Dječjeg vrtića Osijek te da su se sve strane suglasile oko rješenja, kojim bi svi trebali biti zadovoljni. Navodno je Općina Čepin pristala potpisati ugovor s ekonomskom cijenom od 1580 kuna za pedagošku godinu 2019./20120., s time da ugovor vrijedi tek od 1. rujna. Također, Tonkovac je u ime Općine Čepin s Gradom Osijekom navodno postigao dogovor o preuzimanju zgrade Vrtića "Zvončić" u Čepinu (trenutno u vlasništvu Grada Osijeka), u kojoj namjerava u pedagoškoj godini 2020./2021. otvoriti svoju predškolsku ustanovu. Pod kojim uvjetima, nije poznato. No, prema prethodno rečenom, pretpostavlja se da je Grad Osijek prihvatio ponudu Općine Čepin o zamjeni zgrade za zemljište od interesa na Jadranu.
Ivana Solar
Martina Pavić Grbić

Inicijativa roditelja

"Roditelji koji su posljednjih dana dolazili u Dječji vrtić Osijek upisati djecu za sljedeću pedagošku godinu poslani su kući. Situacija je alarmantna, a u njoj je 171 dijete s obiteljima. Želimo komunikaciju odgovornih koja će donijeti adekvatno i brzo rješenje."
Možda ste propustili...

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike