Novosti
NEZAVISNI HRVATSKI SINDIKATI

Skromna uskrsna košarica
skuplja 36 kuna nego lani
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) priopćili su u srijedu da je ove godine uskrsna potrošačka košarica skuplja nego lani unatoč smanjenju stope PDV-a na pojedine namirnice. NHS je izradio simulaciju triju uskrsnih košarica - skromnu, koja stoji 703 kune i skuplja je u odnosu prema prošlogodišnjoj 36 kuna, srednju od 1225 kuna, što je za kunu skuplje nego lani, i bogatu u vrijednosti 1824 kune, što je skuplje 109 kuna. Sadržaj triju blagdanskih košarica razlikuje se po vrsti mesa i ribe te uvrštenosti i količini pojedinih kategorija hrane, kao što su vrste kolača, slatkiši, grickalice i pića, kao i po kvaliteti i podrijetlu sastojaka.


U bogatiju košaricu uvrštene su skuplje namirnice kao što su bakalar, janjetina i kuhana šunka, u srednjoj su košarici jeftiniji oslić, odojak i rolana šunka, dok se u skromnoj nalaze jeftiniji dijelovi svinjetine te najjeftinija vrsta ribe - srdela i sušena lopatica.


Za juhu su u bogatijoj košarici predviđeni skuplji, a time i kvalitetniji dijelovi junetine (teletine, janjetine), u srednjoj jeftiniji dijelovi junetine koji se uobičajeno koriste za juhu, dok se u skromnoj za tu svrhu nalazi samo kokoš. Skromna košarica ne predviđa proizvode kao što su slatkiši, grickalice i pića. Cijene su bilježene u velikim trgovačkim lancima i na tržnicama, a u iznos košarice nisu uračunani darovi za Uskrs, ni razni turistički aranžmani u zemlji i inozemstvu. Potrošačke košarice pokazuju da su u prosjeku cijene kvalitetnijih proizvoda porasle, a cijene neprerađenih proizvoda ostale su stabilne. H