Sport
PRIPREME ZA RADOVE NA PAMPASU

Za 20-ak dana počinju građevinski radovi na novom stadionu Osijeka
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Najljepši scenarij bio bi - europska utakmica bijelo-plavih za svečano otvaranje stadiona

"Zimska stanka" u izgradnji novog stadiona i kampa Škole NK Osijek na Pampasu trajala je nešto duže negoli se planiralo, ali to neće utjecati na konačni rok završetka radova, koji je zacrtan za ljeto 2020. U NK Osijek čvrsto vjeruju kako će novi stadion svoj "debi" imati na europskoj sceni, točnije, u jednom od europskih kupova, za koji će, vjeruje se, bijelo-plavi izboriti vizu u sljedećoj natjecateljskoj sezoni.


Već se dugo pričao o postavljanju polita, koji zapravo čine temeljnu konstrukciju budućeg kompleksa NK Osijek na Pampasu. Jesenas je na gradilištu bilo vrlo živo, nasipavao se teren, pa su svakodnevno stotine kamiona prometovale tim dijelom grada. Nakon toga slijedilo je određeno zatišje, koje je "teoretičare zavjere" i neizlječive pesimiste odmah navelo na razmišljanje da je nešto u tom projektu zapelo.

Cijev usporila radove

I zapelo je, ali ne zbog financija ili nekog ozbiljnog problema, nego je zastoj bio čisto tehnički, jer se prije postavljanja pilota trebalo riješiti pitanje starog glavnog cjevovoda, kojim se nekada crpila voda iz Drave, a danas je pričuvno rješenje u slučaju problema s vodooskrbom iz arteških bunara. Zato nije bilo dovoljno samo ukloniti te cijevi, nego ih je bilo potrebno premjestiti kako bi i dalje imale svoju funkciju.


- U razdoblju od završetka nasipavanja terena premještali smo glavni cjevovod. Riječ je o staroj središnjoj opskrbnoj cijevi Vodovoda kojom se crpila voda iz Drave, ostavljenoj za slučaj da se prekine opskrba iz arteških bunara. Cijevi su maknute i sad se može nesmetano dalje raditi. To je bio preduvjet da bismo na istome mjestu ovih dana počeli bušenje pilota, kojih će biti oko tisuću. Sada se radi "full gasom", a postavljanje pilota trebalo bi biti završeno za 20-ak dana, nakon čega krećemo u gradnju samoga objekta, odnosno u građevinske radove. Sljedeća faza bit će postavljanje čelične i armirano-betonske konstrukcije te krovišta stadiona - objašnjava Igor Galić, direktor NK Osijek.


Ono što je posebno važno u cijeloj priči jest što sve radove izvode osječka građevinska poduzeća.


- Eurokamen je izvođač trenutačnih radova na postavljnju pilota, kao što je bio u onoj početnoj, pripremnoj fazi, kada se nasipavao i nivelirao teren. Ako nas vrijeme posluži, piloti će biti postavljeni i u kraćem vremenu od 22 radna dana, koliko je planom predviđeno. Kao pobjednici natječaja, radove izvode Osijek Asfalt i već spomenuti Eurokamen u zajednici ponuditelja, na što smo posebno ponosni. Time dokazujemo da Osijek kao grad i na ovaj izazov ima odgovor. Naime, obje su tvrtke naše osječke. Riječ je o dosta specifičnim uvjetima gradnje, a sve će morati biti završeno na vrijeme, u predviđenim rokovima - istaknuo je Galić.
Pristupne ceste

NK Osijek je, kako bi ubrzao izgradnju svoje infrastrukture, prihvatio još jedan nimalo jeftin projekt, a to je onaj za izgradnju pristupnih cesta. Bez njih ne bi bilo moguće dobiti građevinsku dozvolu za radove na sportskom kompleksu.


- Za otprilike tjedan dana, točnije, 24. travnja, otvorit će se natječaj za izgradnju pristupne ceste 1, koja se odnosi na produžetak Kanižlićeve ulice prema gradilištu. U nastavku te prometnice bit će izgrađen manji kružni tok, na koji se nastavlja cesta 2, koja će voditi prema parkiralištu budućeg stadiona, odnosno kampa. Ono što je važno naglasiti jest kako je NK Osijek investitor obiju prometnica - otkriva direktor osječkog prvoligaša.


Iako od početka ove kalendarske godine aktivnosti na gradilištu nisu tekle planiranom dinamikom, to neće utjecati na krajnji rok završetka radova.


- Svi bi radovi trebali, kako je planirano, biti okončani u ljeto iduće godine - zaključio je Igor Galić, direktor NK Osijek.


Podsjećamo, novi nogometni kompleks na Pampasu prostirat će se na 15,3 hektara, a sastojat će se od sedam terena za trening, koji će biti s raznim podlogama, od prirodne i umjetne trave, a sam stadion bit će posebna priča. Uz kapacitet od nešto više od 12.000 gledatelja, na njemu će biti mnogi zabavno-ugostiteljski sadržaji, koji će uključivati i elitne lože s jacuzzijma. Stadion će biti cijeli natkriven, a sve tribine bit će fizički spojene, što će pružati jedinstven ugođaj gledateljima i neusporedivo veći komfor od onoga koji danas postoji na stadionu u Gradskom vrtu. Parkiralište će raspolagati s 900 parkirnih mjesta, a uz stadion će biti i poseban trg, čija će svrha biti druženje navijača. Naime, želja je NK Osijek da se na Pampas ne dolazi samo zbog utakmice nego i da on postane mjesto druženja i dužeg borvaka građana. Prvi izračuni govorili su o investiciji vrijednoj 35 milijuna eura, ali, kako radovi odmiču, posve je jasno kako će cijeli taj kompleks ipak biti skuplji. No to je pravo ulaganje u budućnost, jer to je područje dosad bilo sve samo ne urbano. Završetkom radova cijeli će zapadni dio grada dobiti posve novu, daleko ljepšu vizuru. Naravno, ništa manje nije važan ni podatak da će u novom kompleksu biti zaposleno 300-tinjak ljudi, što u okviru samog kluba što u okviru drugih uslužnih djelatnosti koje će biti ponuđene.
S obzirom na rok završetka izgradnje, ljeto 2020., u osječkom prvoligašu imaju još nekih snova. Naime, u toj sezoni, 2020./21., Hrvatska će na europskoj sceni imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Treba li uopće naglašavati kakva bi to priča bila kada bi NK Osijek u sljedećoj sezoni uspio dohvatiti jedno od ta dva mjesta koja omogućuju nastup u pretkolima elitnog europskog natjecanja. To bi bio najljepši mogući scenarij otvaranja stadiona na Pampasu. Zvuči kao čista bajka, ali nije li isto tako prije godinu dana zvučala priča o gradnji novog stadiona i kampa Škole nogometa? Danas je prvi dio tog sna čista java, a za drugi se NK Osijek tek treba izboriti.
Dalibor Keler
ŠTO SKEDNER PRIPREMA ZA PULU?
Sedam bodova iz tri posljednja susreta vratilo je u Gradski vrt potpuni mir kada je u pitanju momčad. Dobro raspoloženje pojačava spoznaja da uoči jako važnog susreta, s Istrom 1961 u Puli, trener Dino Skender na raspolaganju ima baš sve svoje igračke adute. Amnestiran je i Petar Bočkaj, ali još je vrlo neizvjesno hoće li odmah biti dio momčadi koja će otputovati u Istru. Kao i uvijek, Skender nije baš voljan otkriti svoje planove, ali ne treba očekivati nekakve velike promjene u samoj momčadi. Trener dvoji oko jedne, možda najviše dvije, pozicije te razmišlja o tome koji je najbolji taktički odabir za taj susret. Osijek je dosad pokazao tri različite varijante igre i sve su više-manje funkcionirale dobro, jer su donijele pozitivne rezultate. Zato ne treba sumnjati kako će Skender i ovaj put naći pobjedničku formulu, jer je bijelo-plavima pobjeda u Puli imperativ ako žele sačuvati stabilnu poziciju u europskoj utrci, koja se itekako zakuhala.
Igor Galić

direktor NK Osijek

- Premda je premještanje starog glavnog cjevovoda malo usporilo dinamiku radova, ne očekujemo nikakva kašnjenja kad su u pitanju rokovi završetka stadiona i kampa Škole nogometa. Do ljeta 2020. sve mora biti gotovo.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike