Osijek
DRAŽEN KARAČIĆ-ŠOLJIĆ, NESEBIČNI HOBIST

Dijelim sjeme jer ljudi su željni rajčice s okusom
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Ovaj entuzijast stoji iza iznimno popularne FB stranice “Volim rajčice”

Sjedio sam kod kuće i jela mi se rajčica, ali kako je bio tek početak godine, nigdje se nije mogla kupiti, bar ne ona ‘poštena‘. Nestrpljiv i željan njezinih ukusnih plodova, odlučio sam potražiti na internetu postoje li sorte rajčice koje brže sazrijevaju. I tako sam naletio na purple tomato. Mislim si, kakav purple tomato, to mora da je neka prijevara, ne može rajčica biti ljubičasta?! No, ubrzo sam shvatio da postoje i žute, zelene, crne... otvorio mi se cijeli svijet za koji do tada nisam znao.

Ovako počinje priča Dražena Karačića-Šoljića, Osječanina čija je ljubav prema rajčicama s vremenom prerasla u ozbiljan hobi. Danas ovaj entuzijast stoji iza Facebook-stranice "Volim rajčice", koja okuplja više od šest tisuća zaljubljenika u tu biljku ukusnih i zdravih plodova. Ono što je posebno važno istaknuti, Dražen prikuplja i dijeli sjeme raznih sorti rajčica svima koji su zainteresirani za uzgoj. Potpuno nesebično, besplatno, iako mu cijeli posao oduzima jako puno vremena. Za ilustraciju, na ovogodišnjoj se podjeli sjemena održanoj u Osijeku u veljači okupilo nekoliko stotina građana.

Krenuo bez zemlje
- Istina, dao sam si previše posla te mi cijela priča sada oduzima jako puno vremena, ali to je ljubav i hobi, stoga mi nije teško, oduševljenje nakon prvih plodova koje sam uzgojio potaknulo me da to zadovoljstvo podijelim s drugima, jer znam da su ljudi željni rajčice s okusom - govori nam Dražen.

Kada je počeo istraživanje i uzgoj, nije ni slutio kolike će razmjere poprimiti njegov hobi. A krenuo je s nikakvim znanjem o uzgoju i bez zemlje na kojoj bi uzgajao.

- Kad sam otkrio sve te sorte, mahnito sam kupio ‘brdo‘ sjemena na internetu, iako sam tada živio u stanu bez balkona. Nakon toga sam zamolio prijatelja da mi posude komad zemlje. Bila je to livada koja nije deset godina obrađivana, sva zarasla u korov. Pokušao sam ju preštijati, ali nisam mogao ni zabiti ašov u zemlju, stoga mi je u pomoć priskočio jedan čovjek koji je zemlju preorao traktorom. U početku sam mislio pronaći dvije-tri sorte koje su ukusne i uzgajati samo njih, međutim, nakon nekoliko godina ispostavilo se da postoji minimalno 30 sorti koje volim konzumirati - nastavlja Dražen.

Sadi najviše sorte green tiger, cherokee green, black cream, a ove godine isprobava još jednu sortu, srpski jabučar ili "džinovski", kako je tu sortu, izuzetno velikog i ukusnog ploda, nazvao i popularizirao jedan Draženov kolega iz Srbije.

- Moj je cilj svake godine testirati pedesetak novih sorti te od njih izabrati one najbolje i dijeliti njihovo sjeme. Green tiger je najpopularniji, s time se slažu svi koji su ga uzgojili, zatim black cream, cherokee green... to su sorte za koje imam najbolje povratne informacije - govori nam Dražen.

Savjeti za uzgoj
Upitali smo ga što je najvažnije pri uzgoju, kako dobiti zdravu i ukusnu rajčicu?

- Nisam profesionalac, ali što se tiče vrtnog uzgoja, najvažnije je odabrati dobru sortu. I u masovnoj proizvodnji problem nedostatka okusa rajčice u najvećoj je mjeri u odabiru sorte. Komercijalni proizvođači odabiru hibride koji imaju visoke prinose i trajnost, ali takve su sorte negdje putem izgubile okus, iako sada postoje proizvođači sjemena tih hibrida koji idu na to da novim sortama daju i okuse - objašnjava nam Dražen i dodaje:

- Što se tiče sorti koje dijelim, onako kako su uzgajali naši stari, uzgajam i ja. Na početku je potrebno dovoljno ih zalijevati i dati im puno sunca, jer rajčica je biljka koja voli jako puno sunca. Znači, potrebno je odabrati dio vrta koji je stalno osunčan. Ali tu treba razlikovati list rajčice i plod. Plod bi trebao uvijek biti u hladu lišća, jer sunce može napraviti ožegline na plodovima. Ne računajući indigoplave sorte, čijem je plodu potrebno sunce, kod većine je sorti bolje da plod nije izravno izložen suncu. Sjeme treba posijati početkom ožujka, a sadnice se presađuju u vrt početkom svibnja. Posude u koje sijemo treba obavezno staviti na južnu stranu, gdje je toplo, a temperatura ne smije pasti ispod 19 stupnjeva. Ako to nije moguće, za pedesetak kuna mogu se nabaviti lampe koje će nadomjestiti sunce i poboljšati rezultate same rasade. Nakon što smo ih presadili u vrt, do prvih plodova treba ih zalijevati što češće. Ako nije padala kiša, svaki drug dan, a ljeti svaki treći, jer ako joj dajemo previše vode, rajčica će biti razvodnjena i slabijeg okusa.

Ivan Alilović
50

novih sorti rajčice godišnje testira hobist Dražen Karačić-Šoljić
BOJE I VRSTE
Bogatstvo i raznolikost svijeta rajčica očituje se u brojnim vrstama, bojama i drugim specifičnostima, pa tako, osim po boji, koja može biti crvena, indigoplava, ljubičasta, narančasta, ružičasta, smeđa, crna, zelena i žuta, ili kombinacija nekih od tih boja, rajčice razlikujemo i po tipu ploda (cherry, microsherry, šljivar, srcolika, srednje velika, veličine oraha, velika...), načinu rasta/zriobe, obliku lista i vremenu sazrijevanja (kasna, rana, srednje).
Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike