Osijek
PREDAVANJE

Studentska afrička avantura
Objavljeno 18. travnja, 2019.
Četvero studenata DNS-a, alternativnog studija za pedagogiju i učiteljstvo u Danskoj, u utorak je u American Corneru Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek održalo predavanje ‘’Unfolding Afrika: studijsko putovanje u Zapadnu Afriku’’. Hanna Pálosi-Szabó iz Mađarske, Maksim Ivanov iz Litve, Evans Kyritsis iz Grčke i Vinkovčanka Dona Dizdar, predstavili su svoje četveromjesečno putovanje autobusom kroz Maroko, Zapadnu Saharu, Mauritaniju, Senegal, Gambiju i Gvineju Bisau, na kojem su istraživali razne teme kao što su religija, imigracija, ropstvo, položaj žena, klimatske promjene i edukacija, ali i mnoge druge.

Na putovanju kroz njihova odredišta, dvanaestero je studenata živjelo u autobusu s dvoje svojih profesora. Imali su prilike naučiti kako je to živjeti u autobusu, ali i zajedno obavljati svakodnevne aktivnosti poput kuhanja te pranja suđa i odjeće. Nakon završetka njihove četveromjesečne avanture, podijeljeni su u manje grupe te putuju diljem Europe i dijele svoje priče, iskustva i stečena znanja, pa je tako jedna od njih posjetila i naš grad.

- Sistem rada na našem fakultetu nešto je drukčiji od tradicionalnog, a jedno od načela podučavanja je to da se uči na temelju iskustava s putovanja. Odabrali smo Zapadnu Afriku zato što je potpuno drugačija civilizacija i kultura od onih s kojima smo upoznati. Na ovom smo putovanju vidjeli da često imamo krive pretpostavke i da je naša percepcija prilično ograničena onime što vidimo na internetu i što nam o Africi prenose mediji. Neki od stereotipa koje smo razbili, primjerice, i onaj je da su svi Afrikanci gladni i žedni te da im je potrebna pomoć, odnosno da smo superiorniji od njih po tom pitanju. U Africi ima mnogo razvijenih država, razvijenijih od Hrvatske. Također, jedna je od tema našeg predavanja naši su privilegiji, primjerice mogućnost putovanja. Naučili smo kako postoje ljudi koji cijeli život provedu pokušavajući prijeći iz jedne države u drugu, ali im je to iz različitih razloga zabranjeno - ispričala je Dona Dizdar. D. Miklić
Najčitanije iz rubrike