Regija
GRADKO VIJEĆE NAŠICA BEZ PUNO RASPRAVA

Potpore poduzetnicima za zapošljavanje i poljoprivredi
Objavljeno 17. travnja, 2019.
NAŠICE - Potpore za gospodarski razvoj grada i okolice te podatak da se u 2018. godini povećao broj zaposlenih točke su dnevnog reda koje su izazvale najviše pozitivnih reakcija na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Ostale točke odnosile su se na izvješća i usklađivanja sa zakonom, a sve su bez puno rasprava prihvaćene.- Istaknuo bih iznimno korektan odnos svih vijećnika i vijećnica - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Krešimir Kašuba.

Za Program poticanja razvoja poduzetništva i Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju gradonačelnik Josip Miletić najavio je povećanje novčanog fonda ako predloženi bude iskorišten.

- Ako bude potrebe za dodatnim sredstvima koja nisu predviđena proračunom ili ako se ova iskoriste, vrlo rado ćemo predložiti i rebalans proračuna. Pozivam sve da iskoriste ove mjere kako bi se područje grada dodatno osnažilo i kako bi se potaknula gospodarska aktivnost - rekao je gradonačelnik.

Cilj je potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Grada Našica, za koje je izdvojeno ukupno 240.000 kuna, njihovo unaprjeđenje kroz provedbu devet mjera: sufinanciranje troškova osiguranja ratarskih, voćarskih i povrtlarskih kultura od nepovoljnih vremenskih uvjeta, potpora za nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje, potpora za nabavu i postavljanje sustava za zaštitu višegodišnjih nasada od tuče, sufinanciranje umjetnog osjemenjivanja, potpora za nabavu voćnih sadnica i loznih cijepova, sufinanciranje kontrole plodnosti tla, konzultantske usluge za projekte Programa ruralnog razvoja, potpora za mlade poduzetnike početnike u poljoprivredi i potpora za uzgoj pčelinjih zajednica, za koju je izdvojeno najviše sredstava, 55.000 kuna. Korisnici mogu biti poljoprivredna gospodarstva sa sjedištem na području Grada Našica te stokom i poljoprivrednim površinama na području Grada Našica.

Godinama se radi i na stvaranju pretpostavki i okruženja poticajnog za razvoj poduzetništva, pa Grad nudi potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje, sufinanciranje kamate na poduzetničke kredite iz projekta "Kreditiranje obrtnih sredstava", potpore poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata, sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete, potpore za ulaganja u opremu i uređaje za proizvodnju deficitarnih, tradicijskih i ekoloških proizvoda i potpore za promociju na sajmovima. Grad poslodavcima tako nudi od 7000 do 3000 kuna potpore za jednu novozaposlenu osobu koju zapošljava prvi puta, a sredstva ovise o obrazovanju novozaposlenoga. Potpore se i pružaju postojećim i novim poduzetnicima u Industrijskoj zoni kroz povoljniji način gradnje i kupnje zemljišta koje je u potpunosti opremljeno svom potrebnom infrastrukturom. Gradonačelnik se osvrnuo i na Izvješće o zaposlenosti na području grada Našica, prema kojem je vidljivo povećanje broja zaposlenih.

- Ovime se potvrđuje jedan kvalitetan rad šireg našičkoga područja, naših poduzetnika koji su uistinu vrijedni i marljivi. Mi kao Grad ćemo nastaviti biti kvalitetna potpora kako bi se svi oni mogli nastaviti kvalitetno razvijati - dodao je gradonačelnik.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u prosincu 2018. godine u Našicama je evidentirano 4678 korisnika mirovinskog osiguranja, tj. zaposlenih, što je u odnosu na isti mjesec prethodne godine povećanje za 2,5 posto ili 116 korisnika. U 2017. godini bilo je zaposleno 4 562 ljudi, a značajno je i povećanje zaposlenih žena.

Ivona Ćosić
Gradonačelnik najavio i povećanje fonda za potpore ako predloženi bude iskorišten, a interes velik
Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike