Regija
SJEĆANJE NA PROFESORA

Pokrenuta inicijativa za spomen-ploču Pavi Zemljaku
Objavljeno 17. travnja, 2019.
BELI MANASTIR - Postavljanje spomen-ploče u sjećanje na tragičnu pogibiju prof. Pave Zemljaka, jedna je od inicijativa belomanastirskog ogranka Matice hrvatske, prezentirana na nedavno održanoj skupštini MH-a.


- Od mirne reintegracije prošlo je više od 20 godina, a do današnjeg dana nije prigodno obilježena njegova tragična smrt. Inicijativa je zapravo krenula nakon zajedničkog sastanka predstavnika Centra za kulturu grada Belog Manastira, Udruge prijatelja svetog Martina te belomanastirskog ogranka Matice hrvatske, i mislim da bi mu se na prikladan način trebali odužiti za sve što je učinio - kaže Petar Tokić, predsjednik ogranka Matice hrvatske Beli Manastir, dodajući kako je prvi sljedeći korak razgovor s belomanastirskim gradskim čelnicima i osnivačima srednjih škola, budući da im je želja spomen-ploču postaviti negdje u krugu srednjoškolskog kompleksa.


- Nadamo se da će naša ideja naići na razumijevanje, posebice stoga što je riječ o malim financijskim izdacima te stoga što je pokojni profesor mnogo učinio za tadašnju mladež Belog Manastira i Baranje - podvlači Tokić. Dodaje kako mu je iznimno žao što ovu inicijativu i eventualno postavljanje spomen-ploče, a za koju već postoji idejno rješenje, nije dočekala njegova supruga Gizela. Pavo Zemljak, bivši profesor belomanastirskog CUO-a i jedan od njegovih voditelja, bio je inicijator osnivanja Matice hrvatske u Belom Manastiru sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Osim toga, bio je izuzetno aktivan u razvoju tehničke kulture, a sigurno ga pamte generacije i generacije baranjskih radioamatera koje je naučio prvim radioamaterskim koracima.
Na samom početku okupacije Baranje njega i sina mu Vladimira uhitili su okupatori, maltretirali u podrumskim prostorijama tadašnje PP Beli Manastir te odveli u srpski logor gdje su obojica okončali svoj život... I.Getto
Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

Najčitanije iz rubrike