Kultura
PREDSTAVLJEN ROMAN “ZA SVAKI SLUČAJ”

Bakarić: Glavni junak nije izmišljen, on je večeras ovdje s nama
Objavljeno 18. travnja, 2019.
VINKOVCI - U dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima predstavljena je nova knjiga vinkovačkog pisca za djecu i mlade i rock glazbenika Vladimira Bakarića. Za svaki slučaj roman je što prati skupinu djevojaka i dječaka koji žive netipičan život i neuobičajene situacije djece 80-ih. Glavni junak je dječak Jan iz Vinkovaca koji dolazi u srednju školu u Zagreb i mašta kako će i fakultet pohađati u tom gradu. Ulazi u đački dom, koji mu mora nadomjestiti obiteljski iz kojega je otišao. Slijedio je prvi šok: prostor je hladan i podsjeća na sve samo ne na rodnu kuću...

- Knjiga govori o 80-ima, koje su meni jako drage što se tiče glazbe i svega ostaloga. Vinkovčani dolaze u Zagreb na školovanje, suočavaju se s novim životom, velikim gradom, đačkim domovima, ulaze u razne situacije. Glavni junak nije izmišljen, on je večeras ovdje s nama, kao i još jedan od likova iz knjige. Pokušao sam ih dočarati onakvima kakvi su zaista bili i nadam se da sam pogodio atmosferu našeg života u tom velegradu 80-ih, u vremenu koje s teško može ponoviti, vremenu kada se živjelo punim plućima, kada su koncerti bili svakodnevni, istaknuo je Vladimir Bakarić.

Prema riječima Snježane Babić Višnjić, potpredsjednice Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, te urednice knjige, linearno ispripovijedana priča čitatelju omogućuje da polako uđe u radnju, bez šokova:

- Kada nam naši članovi ponude rukopis, prvo odlučujemo zadovoljava li kriterije objave. Nemamo prostora objaviti sve i jako se veselimo kad dobijemo rukopis u kojem prepoznamo ono što drugi nisu ponudili. Već dugo nismo imali rukopis koji evocira, budi nostalgiju za vremenima koja su prošla, kada smo bili mladi. Vladimir Bakarić jako lijepo, u slojevima, linearno, jednostavnim stilom. kako on to zna, pomalo uvlači čitatelja u svijet mladića koji mora malo-pomalo odustajati od svojih predrasuda s kojima je došao i prihvaćati nove i spoznavati da univerzalne istine uvijek vrijede, rečeno je.

Predstavljanje su organizirali Ogranak MH u Vinkovcima i Društvo hrvatskih književnika za djecu i mlade – Klub prvih pisaca, izdavač knjige, a gost programa bio je West Band.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro, inicijator projekta Grafiti u školi, ekskluzivno je najavio trodnevni Festival dječje knjige u Vinkovcima, koji će se održati na jesen. M.Kokaj
Grad Vinkovci bit će domaćin prvog Festivala dječje knjige u Hrvatskoj, u jesen ove godine
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike