Novosti
HLADAN TUŠ ZA PREDŠKOLSKE USTANOVE

Za smjenski rad vrtića trajno stopiran novac iz Europskog socijalnog fonda
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Projekti su na poticaj Ministarstva napisani, a sada će zauvijek završiti u ladicama

Piši kući - propalo je, rečenica je koja najbolje opisuje situaciju u kojoj su se našli brojni hrvatski vrtići nakon što su njihova upravna tijela, na poticaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, uzalud deset mjeseci pripremala projekte za smjenski rad. Novac iz Europskog socijalnog fonda više se ne može povući za tu namjenu.


Poziv na dostavu projektnih prijedloga "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja", u kategoriji "trajni", u ožujku 2018. godine otvorilo je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku (kao posredničko tijelo razine 1). Njime je trebalo rasporediti 300 nepovratnih milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, a glavni mu je cilj bio usklađivanje obiteljskog i poslovnog života, odnosno uvođenje poslijepodnevne smjene koja bi pratila smjenski rad roditelja, te osiguranje dovoljnog broja kadra i uvjeta za rad u dvije smjene. Nešto na što roditelji u brojnim hrvatskim gradovima čekaju godinama. No u neočekivano kratkom roku Poziv je početkom lipnja obustavljen do 31. kolovoza jer su zaprimljeni projektni prijedlozi, u odnosu prema iznosu nepovratnih sredstava, dosegnuli 105 posto ukupno raspoloživog iznosa. Sve, pretpostavlja se, uz premisu da zasigurno neće svi prijavljeni projekti proći. Kako brojne predškolske ustanove u tako kratkom vremenu nisu stigle izraditi adekvatnu projektnu dokumentaciju, većina njih pozdravila je privremenu obustavu, uz pomoć stručnjaka pripremala projekte, te u niskom startu čekala mogućnost prijave za europski novac 1. rujna. No 1. rujna obustava Poziva ponovno je produljena na još četiri mjeseca – do 31. prosinca 2018., a s prvim danom 2019. godine po istoj šabloni do 28. veljače te naposljetku – tek 11. ožujka 2019. zatvorena je mogućnost financiranja projekata smjenskog rada vrtića iz Europskog socijalnog fonda. Među onima koji su s pripremljenim projektima mjesecima čekali mogućnost apliciranja, malo je reći, u tome trenutku zavladala je nevjerica. Vrijeme i novac su nepovratno izgubljeni, a nakon mjeseci rada, umjesto privlačenja europskog novca, njihovi će projekti tek u ladicama skupljati prašinu.

Napravili sve, ali uzalud

Projekt koji je u Osijeku trebao osigurati adekvatan smjenski rad jaslica i vrtića čitavu godinu usavršavao je Dječji vrtić Osijek. Ravnateljica te gradske predškolske ustanove, Marija Štambuk Čabaj, vijest da su ga radili uzalud dočekala je s nevjericom.


- Natječaj je otvoren u ožujku 2018. godine kao trajan. Ja sam tek početkom godine preuzela dužnost ravnateljice i kada je natječaj objavljen, nisam imala od prethodnog vodstva nikakav, čak ni djelomično pripremljen projekt kojim bi se moglo aplicirati na natječaj. Odmah smo krenuli u izradu projekta, no on se, za ustanovu veličine Dječjeg vrtića Osijek, unatoč našim naporima, nije mogao napraviti preko noći. U trenutku kada smo mi imali gotovo pripremljen projekt, došla je obavijest na službenim stranicama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku da je natječaj zatvoren jer je vrijednost do tada predanih projekata prešla predviđeni budžet. Tu smo zastali. Projekt je bio završen, no stavljen u mirovanje. No naknadno se pojavila obavijest na službenim stranicama Ministarstva da natječaj nije zatvoren već samo privremeno obustavljen do 31. kolovoza. Odmah smo se aktivirali, izvadili novu potvrdu da nismo dužni koja mora biti datuma bližeg roku predaje projekta. No, kada je došao 31. kolovoza, na službenim stranicama Ministarstva ponovno je objavljena privremena obustava, ovaj put do 31. prosinca. Ponovno smo čekali, ponovno vadili potvrdu da nismo dužni, no 31. prosinca ista priča, privremena obustava do 28. veljače. Kada je taj datum prošao, na stranicama Ministarstva objavljeno je kako je natječaj ipak zatvoren jer nema više sredstava. Vjerojatno su svi projekti koji su poslani u prvom naletu ocijenjeni kao dobri i nije više bilo prostora za zaprimanje novih projekata. Samo nam nije jasno zašto su nam onda privremeno odgađali mogućnost apliciranja svaka tri mjeseca? Nije li se moglo i ranije zaključiti da raspoloživih sredstava za dodatne projekte neće biti? Ako ne odmah u lipnju, ali onda svakako bar do tog 31. kolovoza. Usmjerili bismo energiju i resurse na neke druge natječaje. Velika je ovo šteta za osječke vrtiće jer je njegovom realizacijom Osijek trebao dobiti čak pet dječjih vrtića koji bi radili u dvije smjene. Među njima bio je i najatraktivniji vrtić - "Bubamara" u kojemu se adaptacijom potkrovlja konačno trebala omogućiti jedna dodatna soba. Ona bi, osim što bi omogućila smjenski rad, riješila i brojne druge probleme u tom objektu. Tu bismo bili u mogućnosti otvoriti još jednu skupinu od 25 djece, što puno znači. Projekt je u svih pet vrtića trebao i osigurati dodatni stručni kadar, asistente, didaktičku opremu, namještaj, sitne građevinske radove - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj.


Projekt spreman za povlačenje novca iz Europskog socijalnog fonda za smjenski rad vrtića imali su i vukovarski vrtići. Konkretno, zajednički projekt vrtići Vukovar 1 i Vukovar 2 gdje su također posljednjih tjedana u čudu.


"Nakon što je bio prevelik interes u prvom natječaju koji je rezultirao obustavom sredstava, na službenoj stranici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavljeno je da će obustava biti aktualna samo do 31. kolovoza 2018. No onda je opet do obustave došlo do 31. prosinca 2018., a sada nam kažu da sredstava više nema! A mi smo se stvarno dobro i s puno truda pripremili. Grad Vukovar bio je nositelj našeg projekta, a vrtići Vukovar 1 i Vukovar 2 partneri na projektu, dok je projekt napisala VURA vukovarska razvojna agencija. Projektom smo trebali konačno u Vukovaru osigurati ono što roditelji čekaju godinama, a to je rad jednog objekta poslijepodne, odnosno u tzv. drugoj smjeni, jer kod nas vrtići zatvaraju vrata u 16.30 sati i nakon toga u gradu nema organizirane brige za predškolce. Uz to, projekt je trebao omogućiti i generalno poboljšanje uvjeta rada u objektu - kaže Marina Latinović, ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar 2.
Tko je dobio - dobio je

Iz Ministarstva kažu kako je ukupno potpisano 68 ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava ukupne vrijednosti 318,61 milijun kuna u okviru otvorenog trajnog Poziva "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. I da je o pitanju financiranja smjenskog rada vrtića to – to.


"Predmetni Poziv objavljen je 8. ožujka 2018. u ukupnoj vrijednosti od 300 milijuna kuna te je bio obustavljen u trenutku kada su iznosi zaprimljenih projektnih prijedloga dosegnuli 105 posto ukupno raspoloživog iznosa Poziva. Iznos Poziva je u ožujku 2019. povećan na 318,61 milijun kuna, kako bi se odgovorilo na potrebe većeg broja obitelji i djece rane i predškolske dobi te omogućilo financiranje i provedba svih projektnih prijedloga koji su pristigli do obustave Poziva, a uspješno su prošli postupak dodjele nepovratnih sredstava. Poziv je zatvoren 8. ožujka 2019. donošenjem 9. Odluke o financiranju. Od ukupno 68 ugovora za projekte, u 10 projekata se produljeni rad vrtića uvodi kroz produljeni boravak, u 18 projekata kroz poslijepodnevni rad, u 10 projekata kroz smjenski rad, a u 30 projekata kroz kombinaciju dva ili tri oblika produljenog radnog vremena vrtića. Godišnjim planom objave Poziva na dostavu projektnih prijedloga nije planirano povećanje omotnice za navedeni Poziv s obzirom na već dodijeljen 318,61 milijun kuna, ali je zato planirana objava Poziva ‘Igraj se i uči - pružanje usluge produženog boravka i aktivnosti tijekom školskih praznika‘ kako bi se i obiteljima te djeci školske dobi (od I. do IV. razreda) dala puna podrška u usklađivanju poslovnih i obiteljskih obveza. Usklađenje poslovnog i privatnog života financirat će se iz Europskog socijalnog fonda i kroz nadolazeću financijsku perspektivu (2021. - 2027.), što u budućnosti otvara mogućnost za daljnje financiranje produljenog rada u dječjim vrtićima", kažu iz Ministarstva.


Zašto su "privremenim obustavama" poticali vrtiće da projekte izrađuju kada novca više nije bilo, na naš dodatni upit ne odgovaraju. Niti komentiraju u kakvom su to stanju hrvatski dječji vrtići kada su se gotovo potukli kako bi organizirali o europskom trošku smjenski rad čije je nepostojanje velik uteg mladim obiteljima diljem Hrvatske.
Samo za zapošljavanje


Iako je Europski socijalni fond definirao kako u okviru projekta "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" financira i proširenje te poboljšanje usluge u vrtićima koji već imaju smjenski rad - takvima je, doznajemo, odmah u startu dano da znanja da nema svrhe aplicirati. "Mi smo imali namjeru aplicirati za sredstva iz Fonda za poboljšanje usluge u našim objektima u kojima već imamo organiziran smjenski rad. Čak smo u tu svrhu poslali naše djelatnike na inicijalnu edukaciju koju je Ministarstvo organiziralo. No dobili smo povratnu informaciju da oni vrtići koji već imaju i produženi i smjenski rad za podizanje kvalitete usluge ne mogu dobiti sredstva iz Fonda, odnosno da su ona namijenjena novim programima koji podrazumijevaju nova zapošljavanja. A Dječji vrtić Rijeka već više od 20 godina ima smjenski program. U jednom našem objektu, vrtiću ‘Potok‘, imamo pet smjenskih skupina, dvije jasličke i tri vrtićke koje rade do 21.30 sati. No bilo je tu dosta prostora za unaprjeđivanje", kaže Davorka Guštin, ravnateljica Dječjih vrtića Rijeka.
Ivana Solar
Možda ste propustili...

NOSITELJ LISTE SOCIJALDEMOKRATA ZA 5. IZBORNU JEDINICU VILIM RIBIĆ

Realnog rasta standarda nema