Novosti
PREDSJEDNICA RH:

Inženjeri su oblikovali svijet kakav danas poznajemo
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ocijenila je u utorak na svečanosti u povodu 20. godišnjice djelovanja pet inženjerskih komora - arhitekata, inženjera geodezije, građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike, da su članovi komora pridonijeli razvoju, promociji i oblikovanju graditeljskog identiteta hrvatskog naroda, a time i nacionalnoj i međunarodnoj prepoznatljivosti hrvatske države i njezinih institucija. “Arhitektonska i inženjerske struke graditeljstva oblikovale su svijet kakav danas poznajemo. Kroz povijest su među tehničkim znanostima stekle veliku važnost i ugled, a svijetu u nasljeđe ostavile neizbrisiv trag i bogatu baštinu”, rekla je Grabar-Kitarović i osvrnula se na požar u pariškoj katedrali Notre-Dame.

“Jučerašnji tragični događaj, koji je rastužio cijeli svijet, upozorava nas na najgori mogući način koliko nam je upravo graditeljsko nasljeđe vrijedno. Snimke simbola kršćanstva i europske kulture, pariške katedrale Notre-Dame, u ognju nikoga nisu ostavile ravnodušnim i zato, u mislima i molitvama s građanima Pariza i Francuske, vjerujemo kako će što prije početi rekonstrukcija oštećenih dijelova kako bi se tom svjetskom spomeniku vratio njegov veličanstveni izgled”, poručila je Grabar-Kitarović. Hrvatska je baštinik duge graditeljske tradicije i vrijednoga nasljeđa, istaknula je predsjednica i spomenula neka od legendarnih imena iz povijesti, od Jurja Dalmatinca do Viktora Kovačića.

”Spomenut ću Fausta Vrančića, za čije je strojeve i konstrukcije znao cijeli tadašnji graditeljski svijet, ili Ruđera Boškovića, utemeljitelja egzaktnog znanstvenog pristupa rješavanju statičkih pitanja u graditeljstvu, i njegov prinos područjima geoznanosti”, rekla je. Ocijenila je kako je osnutak pet inženjerskih komora, prije dva desetljeća, značio važan iskorak za razvoj i unaprjeđivanje inženjerskih struka, koje su dobile veću vidljivost, bolju organizacijsku strukturu, veći prostor djelovanja i nove zadaće. H