Osijek
BUĐENJE NAKON ZIMSKOG SNA

Do kraja tjedna u funkciji svih 13 osječkih fontana
Objavljeno 16. travnja, 2019.
U pripremi vodoskoka za novu sezonu ima puno posla, od površinskog do podzemnog, koji je i najveći i najzahtjevniji

Nakon buđenja iz zimskog sna, do kraja ovoga tjedna zažuborit će svih 13 osječkih fontana, doznajemo iz Unikoma, čiji djelatnici posljednjih dana užurbano rade na njihovu pripremanju za novu sezonu. A tu ima puno posla, od onog površinskog, građanima vidljivog, do onog podzemnog, koji je najveći i najzahtjevniji.

- Za sada je sve u redu, no vidjet ćemo što će se događati tijekom probnog rada u sljedećih 15 dana kada ćemo i otklanjati eventualne nedostatke. To je strojarski dio koji je jako bitan, ali je građanima nevidljiv. Fontane su dugo bile izvan funkcije, stoga je potrebno provjeriti kakva je situacija u šahtovima, pregledati pumpe i ostalu opremu - govori nam Hrvoje Vidaković, poslovođa nadležan za gradske fontane i navodnjavanje u Zelenilu koje se kao radna jedinica Unikoma brine o osječkim vodenim skulpturama i ukrasima.

Kako doznajemo, vodeni zid na Trgu slobode, koji je nakon rekonstrukcije Trga često bio izvan funkcije, saniran je i pušten u pogon, a isto čeka i vodoskok koji se nalazi nešto dalje. Puštene su u pogon fontana na kružnom toku na Đakovštini, iako će nju, doznajemo od Vidakovića, biti potrebno građevinski dorađivati tijekom sezone, i fontana na Mačkamami, a u idućim danima zažuborit će i vodoskoci koje se nalaze na Trgu baruna Trenka, Trgu Lavoslava Ružičke, u Retfali... U funkciji su i zdenci na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, uz napomenu da ta voda, kao i ona u svim ostalim fontanama, nije za piće.

- Fontanu u Parku kralja Držislava posljednju ćemo pustiti u pogon zato što će na tom prostoru početkom svibnja biti sajam cvijeća te ćemo tom prigodom na toj fontani napraviti poseban vodeni efekt i rasvjetu - rekao nam je Vidaković, dodavši da fontane imaju i radno vrijeme, podešene su timerima te se u pogon puštaju u 7 sati, a gase u 23 sata.

Poslove na održavanju gradskih fontana, kojih je ukupno 13, Grad Osijek i ove je godine povjerio Unikomu, a u tu je svrhu, kao i prošle godine, u proračunu predviđen iznos od pola milijuna kuna. Poslovi održavanja fontana na javnim površinama obuhvaćaju različite mjere, od kontrole ispravnosti rada opreme i uređaja, preko kontrole kvalitete vode i njezina kemijskog održavanja, podešavanja mlaznica i drugih strojarskih dijelova, mehaničkog čišćenja bazena fontana do održavanja i zamjene dijelova opreme (brtve, žarulje, filtri, razvodne kutije, kabeli...). U spomenuti iznos uračunana je i nabava rezervinih dijelova (pumpe, rasvjetne armature, mlaznice...), kao i kemikalija za održavanje kvalitete vode, deterdženata za uklanjanje kamenca, masnoća i slično.

Posebna je stavka ona za fontanu u Perivoju kralja Petra Krešimira IV., takozvanu Zsolnay fontanu - poklon grada Pečuha Osijeku. Ona se, naime, tijekom zimskih mjeseci oblaže zaštitnim pokrovom, pa je u troškovniku i stavka demontaže, skladištenja i montaže zaštitne drvene oplate.
Ivan Alilović
VODA U FONTANAMA NIJE ZA OSVJEŽENJE
Iako ćemo na ljetne žege još malo pričekati, nije naodmet napomenuti da nije preporučljivo vodoskoke koristiti u svrhu rashlade kada “upekne”, posebice ne djeci. Voda u fontanama nije otrovna, ali je kemijski tretirana zbog izloženosti nečistoćama na javnim površinama te kao takva nije ni za piće ni za kupanje. Kod male djece i osoba osjetljivije kože voda iz fontana može izazvati alergijske reakcije. Također, takva voda nije preporučljiva ni za osvježenje kućnih ljubimaca te bi trebalo izbjegavati da vodu iz fontana piju čak i psi.
Hrvoje Vidaković

poslovođa u Unikomu

Fontanu u Parku kralja Držislava posljednju ćemo pustiti u pogon jer će na tom prostoru početkom svibnja biti sajam cvijeća te ćemo tom prigodom na toj fontani napravit poseban vodeni efekt i rasvjetu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike