Osijek
ČITATELJSKA, MEDIJSKA I DIGITALNA PISMENOST

"Sve tajne pismenosti" u Elektrotehničkoj i prometnoj školi
Objavljeno 17. travnja, 2019.
Završna je konferencija "Sve tajne pismenosti" održana u utorak u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek, koja je ujedno i nositeljica projekta vrijednog 1.478.246 kuna, nepovratno financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda.

"Natječaj Europskog socijalnog fonda Unaprjeđenje pismenosti - temelj cjeloživotnog učenja, u sklopu kojeg je organiziran i ovaj naš projekt, pri kraju je provedbe, međutim, mi smo odlučili, zajedno s našim partnerima, predstaviti rezultate našeg rada. Tijekom 18 mjeseci, koliko je projekt trajao, imali smo niz edukacija s ciljem unaprjeđivanja pismenosti kod naših učenika koju smo nastojali poboljšati brojnim izvannastavnim aktivnostima. Važna nam je i edukacija nastavnika i profesora, a projektom je obuhvaćeno ukupno 120 djelatnika iz tri škole raznim oblicima edukacije - od metodologije definiranja ishoda učenja, do primjene IKT-a, sve do istraživačke i projektne nastave. Išli smo i na studijsko putovanje u Finsku, gdje smo se upoznali s novim digitalnim kompetencijama za ovo suvremeno doba", napominje voditelj projekta i ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole, Antun Kovačić.

"Tijekom jedne školske godine mi smo provodili tri eksperimentalna kurikuluma koji su ujedno bili i rezultati ovog projekta, a sve te rezultate, od filma, predstava, plakata te digitalnih materijala za učenje, predstavljamo na ovoj konferenciji. Projekt su radile tri partnerske škole; uz našu, tu su još i Elektrotehnička škola Split i Tehnička škola Sisak, iz kojih su došli učenici i profesori koji su sudjelovali u aktivnostima. Osim projekata za učenike, imali smo i nekoliko edukacija za nastavnike, gdje smo se mi kao nastavnici usavršavali kako bismo u konačnici učenicima što zornije prikazali sve sadržaje koje od njih očekujemo. Najvažniji nam je cilj zapravo bio poraditi na čitateljskoj, medijskoj i digitalnoj pismenosti učenika, željeli smo da kritički pristupaju informacijama koje dobivaju, da ih kvalitetno obrađuju i prezentiraju drugim učenicima. Ovo je projekt na tragu onog kakvog imamo u okviru Erasmus projekta koji radimo s Litavcima i Grcima jer mediji i digitalni sadržaji posvuda su oko nas, pa pokušavamo s učenicima ići ukorak s vremenom", istaknula je Danijela Ivanović Ižaković, koordinatorica projekta. Jedna od sudionica projekta, i to u izradi filma, bila je i učenica Elektrotehničke i prometne škole Osijek, Kristina Bošnjak.

"Svoj sam dio projekta ostvarila u filmu, gdje sam glumila, a naš film ‘Satir iliti divji čovik‘ traje 10-15 minuta. Temu, a na kraju i tekst, prilagodile su naše profesorice, odnosno osuvremenile su ga, dok smo se za tehničku opremu poput kamera uglavnom pobrinuli sami. Najviše smo se namučili s vremenskim uvjetima, jer je baš u vrijeme snimanja bilo dosta kišnih dana, ali i s montažom, koja uopće nije jednostavna", dodala je Bošnjak.
E. Nenadić
Projekt “Sve tajne pismenosti” financiran je sa 100 % nepovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana