Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Vratio se optimizam na tržište kapitala
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Na početku tjedna cijene dionica blago su porasle - poticaj rastu Crobexa dale su dionice Valamar Riviera Poreč i Zabe

Prošlog tjedna vratio se optimizam na domaće tržište kapitala praćen rastom cijena dionica uz smanjeni obujam trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 39,9 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 32,0 i obveznicama 7,9 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 6,4 milijuna kuna.To je prosječno za 3,6 milijuna kuna ili 36,0 posto manje po trgovinskom danu nego tjedan ranije. U središtu pozornosti ulagača bile su dionice Valamar Riviera Poreč i povlaštena dionica Adris grupe. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su blago porasle na valu probuđenog optimizma. U ponedjeljak je indeks Crobex povećan na 1.793 boda (rast za 0,1 posto) uz ostvarenih 4,4 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je donio dodatni rast dionica koji se nastavio kroz cijeli tjedan do petka kada je došlo do blage korekcije. Poticaj rastu indeksa Crobex dale su dionice Valamar Riviera Poreč i Zagrebačka banka- Zaba. U utorak se vrijednost indeksa Crobex povećala na 1.796 bodova (rast za 0,2 posto) uz snažno trgovanje povlaštenim dionicama Adris grupe u blok prometu. Srijeda je donijela snažan rast dionica na domaćem tržištu kapitala pri čemu je indeks Crobex preskočio psihološku granicu od 1.800 bodova i dan završio na 1.805 bodova (rast za 0,5 posto).

​Pozitivan trend
Pozitivan trend nastavio se u četvrtak pri čemu je indeks Crobex dohvatio 1.808 bodova (rast za 0,2 posto) stvorivši na taj način jači otpor koji će se u idućem razdoblju braniti povećanim obujmom trgovanja. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1.806 bodova. To je za 14 bodova ili 0,8 posto više nego na početku tjedna. Najznačajniju promjenu su zabilježile dionice Zagrebačka banka-ZABA rastom cijene za 5,8 posto i Valamar Riviera Poreč (rast za 4,5 posto) koje su bile glavni generatori povećanja tjedne vrijednosti indeksa Crobex, te Optima telekom (rast za 3,4 posto). Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 6,9 milijuna kuna prometa od čega je u utorak kroz blok transakciju protrgovano 6,2 milijuna kuna kada je 14.000 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni 444,00 kn. Stjecatelj navedenih 14.000 povlaštenih dionica Adris grupe u blok prometu je Raiffeisen mirovinski fond "B" kategorije. Pojačano trgovanje utjecalo je na kretanje cijene povlaštene dionice Adris grupe koja je na kraju tjedna dohvatila 447,00 kn (rast za 0,4 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 0,2 milijuna kuna prometa, a cijena se smanjila na 505,00 kn (pad za 1,0 posto). Najviše pozornosti privukla je dionica Valamar Riviera Poreč kojom se snažno trgovalo cijeli tjedan uz stalni rast cijene. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 35,20 kn. To je za 1,50 kn ili 4,5 posto više nego na početku tjedna. Dionicama HT najviše se trgovalo u srijedu kada se kroz blok transakciju ostvarilo 2,0 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 12.500 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 163,50 kn. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 162,50 kn. To je za 1,50 kn ili 0,9 posto manje nego na početku tjedna. Dionica Optima telekom privlači pozornost ulagača dulje vrijeme što se odražava na obujam trgovanja i kretanje cijene.

Isplate dividendi
Povećani obujam trgovanja prošlog tjedna je potaknuo rast dionice Optima telekom koja je dohvatila u petak 3,40 kn što je za 0,10 kn ili 3,4 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Zagrebačka banke- Zaba aktivno se trgovalo krajem tjedna nakon odluke skupštine društva o isplati 5,79 kn dividende po dionici. Cijena dionice Zagrebačke banke dohvatila je u petak 63,50 kn (tjedni rast za za 5,8 posto) uz povećani obujam trgovanja. Pravo na isplatu dividende ostvarit će dioničari ZABA upisani u depozitorij Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 17.04.2019. godine, a isplata dividende će se obaviti 07. svibnja ove godine. Pozornost investicijske javnosti zaokupljaju zbivanja oko kutinske Petrokemije. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga- HANFA je odobrila prospekt, a Zagrebačka burza donijela odluku o uvrštenju 54.155.771 redovnih dionica Petrokemije, nominalnog iznosa 10,00 kn u kotaciju Slobodno tržište. Vodeći dioničar i većinski vlasnike Petrokemije s 30 milijuna dionica, što čini 54,5 posto vlasničke strukture, je tvrtka Terra mineralna gnojiva d.o.o. koju su zajednički osnovali INA d.d. i Prvo plinarsko društva d.o.o. iz Vukovara. Ulagači čekaju objavu financijskih izvještaja Petrokemije za prvi kvartal ove godine. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena obveznica povećala se u petak na 112,68 bodova (tjedni rast za 0,26 posto) što je posljedica podizanja kreditnog rejtinga Republike Hrvatske. Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Stanko Dabić 
Ulagači, pozorno pratite vijesti s tržišta kapitala i budite oprezni u svojim transakcijama.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora