Sport
ČETVRTFINALE NOGOMETNE LIGE PRVAKA

Ajax i Manchester United u teškoj misiji, idu napraviti nove gostujuće pothvate
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Večeras se u Barceloni i Torinu igraju prve dvije uzvratne utakmice četvrtfinala Lige prvaka, a obje karakterizira prednost domaćina koju su osigurali prošlog tjedna. Barcelona dočekuje Manchester United koji je dobila 1:0, dok Juventus ugošćuje Ajax, nakon 1:1 iz Amsterdama.

Barcelona je na dobrom putu da prvi put od 2015., kada je i posljednji put bila prvak Europe, prođe među najbolja četiri kluba Starog Kontinenta, nakon što je posljednje tri sezone ispadala u ovoj fazi. Pogodak prednosti nije prevelika zaliha, no itekako je značajna, pogotovo kada se pogledaju "suhe" brojke koje su uvelike na strani Barcelone. Naime, stari/budući španjolski prvak nikada još nije kod kuće gubio od M. Uniteda (po dvije pobjede i remija), a ukupno je u rekordnom nizu od 30 europskih utakmica na Camp Nouu bez poraza, odnosno duže od pet i pol godina. Uz sve to, samo dva puta u povijesti nije uspjela proći nakon gostujućeg slavlja, pa je jasno kako u redovima Barcelone vlada optimizam. Svi su važni igrači na raspolaganju, trener Valverde za vikend je odmorio gotovo cijelu prvu momčad, a potpuno se oporavio i Dembele, koji bi mogao ući u prvi sastav umjesto Coutinha. Ipak, Valverde i ne pomišlja na bilo kakvo opuštanje, svjestan je da bi i jedan "zalutali metak" mogao sve preokrenuti, a dodatno upozorenje svakako predstavlja i veliki pothvat "crvenih vragova" u osmini finala kada su nakon 0:2 kod kuće sa 3:1 u Parizu izbacili PSG.

- Ovo je dobar, ali i tijesan rezultat i ništa još nije riješeno. Čeka nas teških 90 minuta, a jako dobro znamo kako M. United može odigrati u gostima, dovoljno je sjetiti se samo što su napravili protiv PSG-a.

Upravo taj pothvat hrabri sve "crvene vragove", od menadžera Solskjaera do igrača, svi su uvjereni da se povijest nakon 20 godina može ponoviti. Te 1999. M. United je do naslova stigao vraćajući se iz "otpisanih situacija", a kulminacija je, jasno, bilo finale protiv Bayerna. Sličnome se nadaju i sada, uostalom u gostima su dobili tri od četiri utakmice u Ligi prvaka ove sezone, uključujući i Juventus i PSG.

- Barcelona nije PSG, njezini igrači imaju više iskustva. Moramo napraviti što je manje moguće pogrešaka, ali isto tako i odigrati kvalitetno prema naprijed, jer oni su momčad koja ti ostavlja prostor za igru. Barcelona ne odustaje od svog sustava igre, ne prilagođava se suparniku, a na nama je da budemo dovoljno pametni i koncentrirani da znamo procijeniti u kojim situacijama možemo krenuti naprijed, a u kojima ne. Uzvrat protiv PSG-a svakako nam daje samopouzdanja, no ipak je ovo Barcelona. Ako ijedna momčad može napraviti razliku protiv bilo kojeg suparnika, to je Barca. U svakom slučaju, moramo s optimizmom istrčati na Camp Nou i kreirati više prilika nego u prvom susretu - rekao je u najavi današnjeg susreta Lukaku, koji sa suigračima na Old Traffordu nije uspio zapucati u okvir Barcelonina gola. Solskjaer ima više problema oko kadra u odnosu prema svom kolegi, zbog kartona mu nedostaje Shaw, a zbog ozljeda Herrera, Bailly i Valencia.
G. Roguljić
Ronaldo opet rješava “kopljanike”?
Ajax je ostavio odličan dojam u Amsterdamu, no u Torino stiže sa samo 1:1, što jasno daje veće izglede Juventusu. Taj vrijedan pogodak “staroj dami” osigurao je Ronaldo, kojemu očito amsterdamski klub “leži” jer mu je zabio osam golova u šest susreta. Juventus i Ajax do sada su odigrali 13 utakmica, prednost je na strani Talijana, koji su sva četiri nokaut-ogleda prolazili, a nisu poraženi od “kopljanika” već 45 godina. Ipak, mlada je nizozemska momčad izbacivši branitelja naslova Real Madrid (4:1 u gostima) potvrdila kako se može nositi s najvećima te bez previše respekta stiže u Torino po svoje prvo polufinale nakon 22 godine. Ajaxu nedostaje suspendirani Tagliafico, De Jong bi trebao biti spreman, dok je kod Juventusa Chiellini upitan, a očekuje se da Allegri u napadu uz Ronalda i Bernardeschija stavi i Marija Mandžukića, prije nego Costu, Dybalu ili Keana.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike