Svijet
GORI PARIŠKA KATEDRALA NOTRE-DAME

U plamenu jedna od najljepših građevina na svijetu
Objavljeno 15. travnja, 2019.
850 godina staru katedralu godišnje posjeti 13 milijuna turista

U ponedjeljak popodne buknuo je požar u 850 godina staroj pariškoj katedrali Notre-Dame.
Uzrok požara još nije poznat, ali vlasti kažu kako bi mogao biti u vezi s radovima na obnovi katedrale.


Na snimkama koje se šire društvenim mrežama vidi se snažan plamen i gust dim koji se uzdiže iz katedrale. Na terenu su vatrogasci. Svjedoci su Reutersu rekli da je vatra zahvatila dva zvonika.




Katolička crkva u Francuskoj prošle je godine snažno apelirala da se prikupe sredstva za obnovu katedrale koja se počela osipati, a koju svake godine posjeti oko 13 milijuna turista.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je kako odgađa planirano obraćanje naciji "zbog strašnog požara u Notre-Dameu". Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo opisala je požar kao "strašnu vatru" i pritom je pozvala ljude da ne prilaze vatrogasnim ekipama i mjestu požara.

 


Katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji sagrađena je na otoku Île de la Cité na rijeci Seini i jedinstven je primjer ranogotičke arhitekture. Gradnja započinje 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja. Katedrala je dovršena tek 1345. godine kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti. Katedrala je peterobrodna, duga 130, široka 48, a visoka 36 metara.
Tri portala na glavnom ulazu raskošno su ukrašena. Unutrašnjost katedrale bogata je kipovima, nadgrobnim spomenicima i crkvenim namještajem. U riznici se čuvaju brojni predmeti umjetničkoga obrta. Temeljitu restauraciju (1845. – 1864.) vodio je francuski arhitekt Eugène Viollet-le-Duc. No, zbog starosti i lošeg održavanja prvih stoljeća, na katedrali se gotovo kontinuirano obavljaju popravci i renovacije jer je riječ ne samo o svjetskoj kulturnoj baštini nego i o simbolu nacionalnog ponosa Francuza. V.T.

 

Najčitanije iz rubrike