Osijek
NOVINARI NA JEDAN DAN

Odsad ćemo s poštovanjem gledati novinarsku profesiju
Objavljeno 15. travnja, 2019.
Teorija bez prakse ne vrijedi mnogo - napisali smo naš prvi novinski tekst

Mediji su svuda oko nas i ne prođe ni jedan dan da nismo pod utjecajem televizije, radija, tiskovina ili interneta. Mediji svakodnevno prenose raznolike informativne, edukativne i zabavne sadržaje koji imaju utjecaja na svakog od nas, i kao takvi omogućuju nam shvaćanje svijeta, ali i našeg mjesta u njemu. Oni koji su medijski pismeni mogu kontrolirati utjecaje medijskih poruka umjesto da dozvole da te poruke kontroliraju njih. Danas su mladi najviše izloženi utjecaju medija i iz tog je razloga nužno razvijati programe medijske edukacije u školama. Medijska edukacija mladima olakšava razvoj kritičkog mišljenja prema masovnim medijima, prema tehnikama koje ti mediji koriste i, u konačnici, utjecaju koji mediji imaju na nas i cjelokupno društvo.

U redakciji
Imajući u vidu sve navedeno, mi, učenici 3.c razreda Gimnazije Vukovar, prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, vođeni svojim nastavnicama Sanjom Pavlović Šijanović i Kristinom Kristek, odlučili smo podići svoje kompetencije i razinu svoga znanja o medijskoj pismenosti sudjelovanjem na radionici Djeca upoznaju medije u Glasu Slavonije, u Osijeku, u sklopu događanja Dani medijske pismenosti, koji se održavaju u organizaciji Agencije za elektroničke medije i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naš je domaćin u Glasovoj redakciji bila Ivana Rab Guljaš, urednica rubrike Osijek, koja nam je iz vlastitog dugogodišnjeg iskustva otkrila kako izgleda jedan radni dan u njihovoj redakciji te tko je za što zadužen i odgovoran u rubrikama i redakcijskoj hijerarhiji. Imali smo priliku izravno razgovarati s novinarima i urednicima te podijeliti svoja razmišljanja, doživljaj i percepciju novinarstva. Složili smo se da je novinarski posao zanimljiv, zahtjevan, često stresan i iznimno odgovoran jer krajnji cilj nije objavljivanje isključivo zanimljivih informacija, nego, prije svega, važnih i istinitih. Ono što čitamo rezultat je izlaska novinara i fotoreportera na teren ili istraživanja različitih izvora, razgovora i fotografiranja, pod uredničkom palicom glavnog urednika, njegovih zamjenika te urednika rubrika i priloga.

Na terenu
S obzirom na to da je naš zadatak bio izići na pravi novinarski teren i pripremiti reportažu, prvo smo morali odraditi detaljnu pripremu i upoznati se s odlikama kvalitetne i zanimljivo napisane novinske reportaže. Teorija bez prakse ne vrijedi mnogo te smo se uputili na naše odredište, u tvrtku Inchoo d.o.o., koja se već deset godina bavi izradom, dizajnom i optimizacijom online trgovine. Dočekala nas je event koordinatorica Zrinka Antolović koja nas je provela kroz tvrtku, a mi smo ostali ugodno iznenađeni uređenjem interijera (za što je zaslužna dizajnerica Jelena Havelka) koje odiše svjetlom, karakterističnim detaljima i nadasve ugodnom atmosferom. Posebno nas se dojmila soba bez prozora koja izgleda poput džungle, s lijanama u kojima se skrivaju kabeli (jer ipak se radi o IT sektoru), potom likovi iz stripova na zidovima i njihove poruke, kao i "čarolija‘‘ (velika fotelja iznad koje se nalaze lampice koje mijenjaju boje), ručno oslikani stolci i stolovi, ženski tzv. Che-Che kutak, u kojemu smo se i fotografirali, uredi s nazivima gradova i još mnogo toga. Nakon fotografiranja udobno smo se smjestili, okrijepili i saznali da u Inchooui radi 50-ak zaposlenika i da su tijekom svoga rada uspješno izradili 450 projekata s više od 150 klijenata iz 45 zemalja. Inchoo je tvrtka osnovana u Osijeku 2008. godine i pruža cjelovita rješenja na Magento platformi. Inchoo je jedan od osnivača udruge Osijek Software City, koja potiče aktivnosti u lokalnoj IT zajednici organizirajući predavanja i radionice (i za nas su nedavno održali radionicu u školi i pokazali nam prve korake u radu sa setom LEGO Mindostorms EV3), prakticiraju i studentske prakse te potiču i sudjeluju u organizaciji hackathonea.

Dobili i smo zadatak osmisliti objavu na tvrtkinu Instagram-profilu, ali kako se nismo uspjeli usuglasiti kako će u konačnici izgledati, odlučili smo biti iskreni pa objava izgleda ovako: "Radionica je zamišljena da vukovarski gimnazijalci naprave ovu objavu, ali se nisu mogli dogovoriti što će napisati!‘‘ Zaključak, koji se nametnuo nakon ovoga, jest da ćemo se oko reportaže morati puno više potruditi!

Posljednje mjesto koje smo posjetili bio je Slavonski radio, u kojemu smo saznali kako se ostvaruje interakcija sa slušateljima, kako se uključuje u eter i mnoštvo drugih zanimljivih informacija iz prakse, što nam je na primjerima pokazala simpatična i elokventna voditeljica Lea Walz.

Puni dojmova i ideja o tome kako ćemo izraditi našu reportažu priveli smo naše druženje kraju. Zaključili smo da biti novinar nije nimalo lak zadatak. Na svom putu do reportaže uvidjeli smo da novinari moraju uspostaviti dobar kontakt s ljudima iz raznih područja jer su svi oni potencijalni izvori informacija i ako im to ne pođe za rukom, teško da će moći do potrebnih informacija.

Prava pitanja

Uz to što moraju biti odlučni, ljubazni i uporni, moraju biti iznimno praktični, snalažljivi i promišljati o svakoj situaciji. Uvijek moraju iskazivati zainteresiranost i znati postaviti prava pitanja, a za prava pitanja nije dovoljno samo znanje i znatiželja već i golema doza hrabrosti. Moraju biti na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Shvatili smo da novinarstvo proširuje vidike, čini ljude zrelijima i mudrijima i da biti novinar nije samo posao nego i strast prema istini. Možda naša reportaža ne bude savršena, ali savršeno je već to što smo imali priliku biti novinari na jedan dan i što sa sigurnošću možemo ustvrditi da smo se u Vukovar, u našu školu i naše domove, vratili medijski pismeniji i s mnogo većom dozom kritičkog promišljanja o sadržajima koje nam mediji nude, a svoja znanja ćemo našim budućim aktivnostima prenositi i drugim učenicima i s poštovanjem ćemo gledati na novinarsku profesiju!

UČENICI - NOVINARI: Katarina BATAKOVIĆ * Sara BOŠNJAK * Matko GAŠPARIĆ * Lucija GRAČANIN * Matija HARDI * Ivan KOLAR * Josipa LJUBAS * Marko MACURA * Anamarija PANČIĆ * Josipa PRAVDIĆ * Paula RAMBOUSEK * Tea VUČKOVIĆ

U Vukovar smo se vratili medijski pismeniji i s mnogo većom dozom kritičkog promišljanja o medijskim sadržajima
Najčitanije iz rubrike