Autoglas
PREMIJERA: CLA 35 4MATIC

AMG coupé savršena je kombinacija snage i pameti
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Mercedesov coupé s četverim vratima dijeli progresivnu tehnologiju s A-klasom

Mercedes-AMG prije nekoliko je dana predstavio novi CLA 35 4MATIC. Taj coupé s četverim vratima dijeli progresivnu tehnologiju s A-klasom, koja se proizvodi u Affalterbachu, ali je još odvažniji sa svojim dizajnom ikone i inteligentnim MBUX unutrašnjim asistentom. Agilni 2-litreni četverocilindrični turbomotor visokog momenta razvija snagu od 225 kW (306 KS), koja se promjenjivo raspodjeljuje na sva četiri kotača preko 7-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom. Sportske performanse (ubrzanje 0 - 100 km/h za 4,9 sekundi) povezane su sa širokim rasponom iskustava vožnje – od jako sportskog do udobnog na dugim putovanjima.

AMG-ovi dizajneri su više ili manje zadržali osnovni oblik sa širokim lukovima kotača i vitkom sportskom bočnom linijom. Kao sportski detalj također su zadržana dva bubrega na poklopcu motora. S druge strane, nova maska hladnjaka s klasičnim dvostrukim prečkama i AMG Line prednjim donjim spojlerom s krilcima na otvorima za zrak tipična su prepoznatljiva značajka modela CLA 35 4MATIC.

Vrata bez okvira otvaraju ulaz u unutrašnjost s jako tehnološki nabijenim ambijentom, gdje se kvaliteta susreće s potpuno digitalnim zaslonima. Ta unutrašnjost može se opcijski opremiti ambijentalnim osvjetljenjem u 64 boje. Kombinacija sportskog dizajna i profinjenih detalja također je vidljiva u MBUX informacijsko-zabavnom sustavu s njegovim inovativnim konceptom uporabe i prikaza. I u novom modelu MBUX zamjenjuje prethodne COMAND sustave i kreira još bližu vezu vozila, vozača i putnika. Ne treba ni napominjati da CLA 35 4MATIC također dolazi s munjevitom glasovnom kontrolom, koja se aktivira riječima „hej, Mercedes".

Klijent može odabrati između tri stila AMG prikaza ploče s instrumentima, Classic, Sport i Supersport. Prikaz Supersport posebno je privlačan zbog okruglog središnjeg brojača okretaja motora i dodatnih informacija, koje su prikazane u obliku stupića lijevo i desno od brojača okretaja motora: s trodimenzionalnom perspektivom, oni sežu daleko u pozadinu do umjetnog horizonta. Preko AMG izbornika vozač može pozvati razne specijalne prikaze, kao što su Warm-up, Set-up, G-Force i Engine Data.

Milan Bugarić
 
Vrhunski motor za odličan auto
Novi četverocilindrični turbomotor snage 225 kW (306 KS) čini novinu i bazira se na M 260 četverocilindričnom motoru iz nove A-klase. Ova nova pogonska jedinica može se pohvaliti spontanim odzivom na pritisak papučice gasa, visokim momentom, vrhunskim agilnim odzivom. Karter motora napravljen je od lijevanog laganog aluminija, što smanjuje masu.